Μπορεί ο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι να ανακοίνωσε από το Μόναχο «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία ωστόσο, η «αληθινή δοκιμή» αν αυτές οι δεσμεύσεις τηρηθούν από όλες τις πλευρές, θα φανούν στο έδαφος.
Οι συμμετέχοντες σε μια διεθνή συνάντηση στο Μόναχο για τη συριακή κρίση ήρθαν σε συμφωνία να θέσουν σε εφαρμογή την «παύση των εχθροπραξιών» και να επεκτείνουν αμέσως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τώρα απομένει τα λόγια να γίνουν πράξεις.
Μιλώντας μετά από μαραθώνιες συνομιλίες οι οποίες συμπεριελάμβαναν τη Ρωσία και πάνω από δέκα χώρες, ο Τζον Κέρι είπε ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο Μόναχο συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά στη Γενεύη το συντομότερο δυνατό.
Ο αμερικανός υπουργός, ο οποίος πλαισιώνονταν από τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λάβροφ και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα, διευκρίνισε ότι οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο «στα χαρτιά».
Μαζί με τον Λάβροφ συμφώνησαν πως η «αληθινή δοκιμή» θα φανεί στο έδαφος της Συρίας από το αν αυτές οι δεσμεύσεις τηρηθούν από όλες τις πλευρές που μάχονται στη χώρα.
«Μια χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο»
Έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, απηύθυνε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Οι χερσαίες επιχειρήσεις οδηγούν γενικά στη μονιμοποίηση ενός πολέμου», προειδοποίησε ο κ. Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Όλες οι πλευρές πρέπει να υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί να ξεκινήσουν ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο», τόνισε με νόημα.
«Οι Αμερικανοί και οι Άραβες εταίροι μας πρέπει να το σκεφτούν καλά: θέλουν ένα μόνιμο πόλεμο;» διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον πρέπει να ασκήσουν πιέσεις σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.
Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «βλακώδη» την ευρωπαϊκή πολιτική υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Μεντβέντεφ.
«Ήταν πολύ απλά βλακώδες να ανοίξουν διάπλατα τα σύνορα της Ευρώπης και να προσκαλέσουν όλους εκείνους που επιθυμούσαν να έρθουν στις πατρίδες σας» επεσήμανε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
