Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, μετά την εισβολή στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Παράλληλα, το Ριάντ κατηγόρησε το καθεστώς της Τεχεράνης  ότι προστατεύει τους «τρομοκράτες».

Μάλιστα, έδωσε 48ώρη προθεσμία στον πρεσβευτή του Ιράν και στην ιρανική διπλωματική αποστολή, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη Σαουδική Αραβία. 

Οι παραπάνω αποφάσεις του Ριάντ ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ-Ζουμπέιρ. Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, καταγγέλλοντας «αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές».

Οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτε για να τις εμποδίσουν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι το προσωπικό της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, που εγκατέλειψε το Ιράν μετά τη χθεσινή επίθεση κατά του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής, έφθασε στο Ντουμπάι, καθ΄οδόν προς το Ριάντ.

Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ στη Σαουδική Αραβία, η οποία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις κατά της βασιλικής οικογένειας μεταξύ των σιιτών μουσουλμάνων. Το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο στον Λίβανο χαρακτήρισε την εκτέλεση «πολύ σοβαρό λάθος» και η Χεζμπολά: «δολοφονία». Ο αντίκτυπος κατά των Σουνιτών ηγετών της Σαουδικής Αραβίας θα είναι τέτοιος- δήλωσε ο Αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί από το κυρίως σιιτικό Ιράν- που θα «τους εξαφανίσει από τις σελίδες της Ιστορίας».