Το Ιράν έστειλε νέα πρόταση για τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες στους Πακιστανούς μεσολαβητές χθες, Πέμπτη, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία διαβίβασε το βράδυ της Πέμπτης το κείμενο της τελευταίας πρότασής της στο Πακιστάν, που μεσολαβεί στις συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με το πρακτορείο που δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η αντίδραση του Λευκού Οίκου
Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα πρόταση του Ιράν, ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα συζητήσει για ιδιωτικές διπλωματικές διεργασίες, αλλά επιμένει ότι το Ιράν «δεν θα πρέπει ποτέ να κατέχει πυρηνικά όπλα».
«Δεν αναλύουμε λεπτομερώς ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι το Ιράν δεν μπορεί ποτέ να κατέχει πυρηνικά όπλα και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να διασφαλίσουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις
Η κατάπαυση του πυρός ισχύει από τις 8 Απριλίου, έπειτα από ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα σχεδόν 40 ημερών εναντίον του Ιράν και αντίποινα της Τεχεράνης στην περιοχή, ενώ οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα από τότε.
Μία και μοναδική σύνοδος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου στο Πακιστάν, όμως κατέληξε σε αποτυχία. Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Ουάσιγκτον διατηρεί σε ισχύ τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών.
Η Τεχεράνη είχε κάνει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα μια προηγούμενη πρόταση που απορρίφθηκε από τον Τραμπ. Σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού ιστοτόπου Axios, που αναμεταδόθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, προέβλεπε τη μετάθεση σε μεταγενέστερη ημερομηνία των συζητήσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Όμως το θέμα αυτό είναι κεντρικό για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που κατηγορούν το Ιράν ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί είχε πάντως σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, του Ιράκ και του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τις τελευταίες «πρωτοβουλίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας που αποσκοπούν στον τερματισμό του πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Το Ιράν «απορρίπτει κάθε πολιτική που θα επιβληθεί με απειλές»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν, ο Γκολμαχοσέιν Μοχσενί Ετζεϊ, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν παραμένει ανοικτό στον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά απέρριψε κάθε πολιτική που θα «επιβληθεί» διά της απειλής.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν απέφυγε ποτέ τις διαπραγματεύσεις (…) αλλά δεν θα δεχθούμε βεβαίως να μας επιβάλει κάποιος» μια πολιτική, δήλωσε ο Ετζεΐ σε βίντεο που μεταδόθηκε στον ιστότοπο της δικαστικής εξουσίας Mizan Online.
«Δεν εγκρίνουμε νε κανέναν τρόπο τον πόλεμο, δεν θέλουμε τον πόλεμο, δεν θέλουμε να συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει προχθές Τετάρτη ότι οι Ιρανοί «καλά θα κάνουν να βάλουν μυαλό και γρήγορα!».
Ο Ετζεΐ υπογραμίζει πως το Ιράν «δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένο να αποκηρύξει τις αρχές και τις αξίες του απέναντι σε αυτόν τον κακόβουλο εχθρό προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο ή να αποτρέψει τη συνέχισή του».
Τελειώνει η προθεσμία 60 ημερών του Τραμπ
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι σήμερα 1η Μαΐου τελειώνει η προθεσμία των 60 ημερών που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για να κηρύξει πόλεμο στο Ιράν ή, σε διαφορετική περίπτωση, να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν και η κυβέρνησή του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αγνοήσει αυτή την υποχρέωση.
Με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να «κηρύσσει» πόλεμο. Όμως νόμος που υιοθετήθηκε το 1973 επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να ξεκινά μια περιορισμένης διάρκειας στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη που προέκυψε έπειτα από επίθεση εναντίον των ΗΠΑ.
-980x552.jpg)