Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πράσινο φως άναψε χθες το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο για τη συμμετοχή της Γερμανίας σε έναν ακόμη πόλεμο, αυτήν τη φορά κατά του «Ισλαμικού κράτους».

Σε μια πράξη αλληλεγγύης προς τη Γαλλία και το Ιράκ, όπως υποστηρίζει το Βερολίνο, η Γερμανία θα στείλει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μαχητικά αεροσκάφη Tornado, τα οποία θα σταθμεύσουν στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Τα αεροσκάφη αυτά θα εκτελούν αναγνωριστικές αποστολές σε πολύ χαμηλό ύψος, πράγμα που κάνει τις επιχειρήσεις τους πολύ επικίνδυνες.

Επίσης, θα αποσταλεί μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της χώρας, που θα υποστηρίζει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», καθώς και ένα αεροσκάφος εναέριας τροφοδοσίας, από το οποίο θα παίρνουν καύσιμα γαλλικά και αμερικανικά μαχητικά που βομβαρδίζουν στόχους του Ι.Κ.

Συνολικά, 1.200 μέλη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων θα πάρουν μέρος στην αποστολή, που είναι και η μεγαλύτερη αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό.

Το συνολικό κόστος για ένα έτος υπολογίζεται στα 134 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, δήλωσε με έμφαση ότι «σκοπός της αποστολής αυτής είναι να χτυπηθεί το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’ και όχι να στηριχθεί το καθεστώς Ασαντ στη Συρία».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε από τη μεριά του πως θα είναι μια αποστολή μακράς πνοής και συμπλήρωσε:

«Πεποίθησή μου παραμένει ότι με βόμβες και πυραύλους δεν μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία. Αυτό μπορεί σε τελική ανάλυση να γίνει μόνο με πολιτικά μέσα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των διεθνών παικτών».

Γερμανοί αξιωματικοί υπολογίζουν πως ο πόλεμος κατά του «Ισλαμικού κράτους» θα διαρκέσει τουλάχιστον μία δεκαετία.

Εντύπωση, εξάλλου, έχει προκαλέσει στη Γερμανία η ταχύτητα με την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις η διαδικασία υπήρξε μακρά.

Μάλιστα, τα μαχητικά Tornado θα φτάσουν στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία την ερχόμενη Δευτέρα, για να αρχίσουν αμέσως τις επιχειρήσεις τους.

Βέβαια, όπως προβλέπει το γερμανικό Σύνταγμα, την τελική έγκριση για την αποστολή αυτή θα πρέπει να τη δώσει την Παρασκευή το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Αυτό αναμένεται να γίνει με μεγάλη πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς διαφωνούν.

Οπως έλεγαν χθες στελέχη τους στη γερμανική πρωτεύουσα, δεν μπορεί να υπάρξει αποστολή γερμανικών στρατευμάτων δίχως προηγούμενη εντολή του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Το κόμμα της Αριστεράς υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και στο γερμανικό Σύνταγμα και εκδήλωσε την πρόθεση να καταφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ugov, για λογαριασμό του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA, το 71% των Γερμανών πιστεύει πως μια τέτοια αποστολή θα βάλει τη Γερμανία στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Το 18% δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα όμως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δηλαδή το 45%, λέει «ναι» σε συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους», ενώ το 39% λέει «όχι».