Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
29.0° 23.8°
2 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
25°C
27.1° 24.2°
0 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 20.0°
1 BF
67%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 24.8°
2 BF
49%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 19.0°
1 BF
50%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
24.4° 20.8°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 21.9°
1 BF
83%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 25.4°
1 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 26.7°
1 BF
54%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
38%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
22.1° 22.1°
1 BF
46%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 23.9°
2 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 23.8°
4 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 25.0°
1 BF
53%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.7°
2 BF
50%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.6° 23.6°
1 BF
73%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
18.5° 18.5°
2 BF
65%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 08 Ιουλίου, 2025
iran
(AP Photo/Leo Correa)

Πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς UPD

«Συνέπειες χωρίς τέλος» υπόσχεται ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί • Στο πλευρό του Ιράν και οι Χούθι που ξαναμπαίνουν στον πόλεμο • Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν εγκαταστάσεις στο Ισραήλ

Οι ανησυχίες για έναν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που μπορεί να προκαλέσει χάος στην περιοχή επιβεβαιώθηκαν. Οι ΗΠΑ μετέχουν πλέον στον πόλεμο κατά του Ιράν και το ερώτημα τώρα είναι πώς αυτό θα επηρεάσει τη γεωπολιτική σκακιέρα. 

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε σήμερα γύρω στις 08:15 (τοπική ώρα, 7:45 ώρα Ελλάδας) νέα πυραυλικά πυρά εναντίον του Ισραήλ, μετά την αμερικανική επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, μεταδίδοντας πως εκτοξεύθηκαν 30 πύραυλοι. «Αυτές οι εικόνες που βλέπετε και μεταδίδονται απ' ευθείας είναι αυτές μιας νέας ομοβροντίας ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν προς τα κατεχόμενα εδάφη», δήλωσε ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής αναφερόμενος στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι εντόπισαν δύο κύματα πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ μετά την νυκτερινή αμερικανική επίθεση. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας ανακοίνωσαν πως 11 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τα ιρανικά πυραυλικά πυρά, ενώ η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνεται να έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στο βόρειο και το κεντρικό Ισραήλ. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως πύραυλοι έπληξαν τις περιοχές των πόλεων Χάιφα, Νες Ζιόνα, και Ρισόν Λε Ζιόν, καθώς και το Τελ Αβίβ.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν εγκαταστάσεις στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ. «Το εικοστό κύμα της επιχείρησης Τίμια Υπόσχεση 3 άρχισε να χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πυραύλων υγρών και στερεών καυσίμων μεγάλου βεληνεκούς με καταστροφική ισχύ κεφαλής», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στους στόχους περιλαμβάνονται το αεροδρόμιο, ένα «κέντρο βιολογικής έρευνας», βάσεις επιμελητείας και κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

«Συνέπειες χωρίς τέλος»

Το Ιράν έχει δικαίωμα να αμυνθεί μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί, καταγγέλλοντας τα πλήγματα ως «εξωφρενικά» και υπογραμμίζοντας πως θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως «οι ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διέπραξαν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων», εξαπολύοντας επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν που εξυπηρετούν αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Όσα συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αναφέρει ο ΥΠΕΞ του Ιράν, είναι «εξωφρενικά» και θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος». «Κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να θορυβηθεί από αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά», τονίζει. Επικαλούμενος τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις που επιτρέπουν μια θεμιτή αντίδραση σε νόμιμη άμυνα, ο Αραγτσί υπογραμμίζει πως «το Ιράν επιφυλάσσεται όλων των επιλογών του για την υπεράσπιση της εθνικής του κυριαρχίας, των συμφερόντων και του λαού του».

«Θέμα χρόνου» η απάντηση των Χούθι 

Κορυφαίος αξιωματούχος των Χούθι της Υεμένης προανήγγειλε πως η απάντηση του κινήματος στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν αποτελεί «θέμα χρόνου». Ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου των Χούθι, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera Mubasher ότι η συμφωνία με την Ουάσινγκτον για κατάπαυση του πυρός ίσχυε πριν από τον «πόλεμο» εναντίον του Ιράν.

Από τον Νοέμβριο του 2023, οι Υεμενίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει πληθώρα επιθέσεων με πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ και πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, διαμηνύοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Τον περασμένο Μάιο, συμφώνησαν να σταματήσουν να επιτίθενται σε αμερικανικά πλοία με αντάλλαγμα τον τερματισμό των αμερικανικών βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του κινήματος στην Υεμένη, αλλά οι σημερινές δραματικές εξελίξεις «ανατινάζουν» τις συμφωνίες και θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία της περιοχής. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας