Οι τελευταίες κυνικές δηλώσεις Νετανιάχου για πλήρη κατάληψη και έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και η κραυγή αγωνίας του επικεφαλής του ΟΗΕ ότι «14.000 παιδιά θα πεθάνουν μέσα στο επόμενο 24ωρο» αν δεν εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα, αποτέλεσαν το «φιτίλι» για τις κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών που εντείνουν την πίεση για να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δύο μέρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αίρει την πολιορκία της Γάζας, ο στρατός του εξακολουθεί να εμποδίζει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στον θύλακα. Σήμερα, 93 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένουν στα σύνορα, ωστόσο είναι άγνωστο αν θα επιτραπεί να περάσουν στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται δίχως τέλος, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους να φτάνουν τουλάχιστον τους 55, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Σε πρατήριο καυσίμων στη Νουσέιρατ (κεντρικά), όπου βομβαρδισμός σκότωσε 15 ανθρώπους σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ο Μαχμούντ αλ Λου μετέφερε μέσα σε σάκο ανθρώπινα υπολείμματα σε όχημα. «Ήταν άμαχοι — ήταν παιδιά που κοιμούνταν. Τι έφταιξαν;» διερωτήθηκε.
«Συμπληρώθηκε ενάμισης χρόνος βομβαρδισμών και αβάσταχτων δεινών. Δεν μπορούμε άλλο», είπε η Ντουάα αζ Ζαανίν, που έχασε συγγενείς σε πλήγμα εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκράτη της Χαμάς» σε αυτό το σχολείο και πάνω από «100 τρομοκρατικούς στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας σε 24 ώρες.
Τελεσίγραφο IDF μπροστά στις πιέσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, σε ισχύ από το 2000, ανακοίνωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Παρίσι.
Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση, αν και είχε περιθώρια λόγω της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την θαλάσσια ασφάλεια στην οποία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στην υποχρέωση του Ισραήλ να διευκολύνει τη δίοδο ποσοτικά επαρκούς και ποιοτικά κατάλληλης, ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Το Ισραήλ ωστόσο, τραβάει κι άλλο το σχοινί, με τον Νετανιάχου να δηλώνει πως «αντί η Ε.Ε. να σκέφτεται τις κυρώσεις, να πιέσει εκεί που πρέπει», εννοώντας τη Χαμάς.
Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή να επιστρέψει από τη Ντόχα μέρος της αντιπροσωπείας που διαπραγματεύεται τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων, με την ανακοίνωση από το Γραφείο του να αναφέρει:
«Μετά από περίπου μία εβδομάδα εντατικών συνομιλιών στη Ντόχα, η ανώτερη διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, ενώ εκπρόσωποι σε επίπεδο εργασίας θα παραμείνουν στη Ντόχα προς το παρόν.
Το Ισραήλ συμφωνεί με την αμερικανική πρόταση για την επιστροφή των ομήρων, η οποία βασίζεται στο πλαίσιο Γουίτκοφ», προσθέτει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στην πρόταση του απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ για βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα περίπου τους μισούς ζωντανούς ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα».
Και καταλήγει: «Αυτή η πρόταση διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Χαμάς μέσω των μεσολαβητών, αλλά μέχρι στιγμής, συνεχίζει να επιμένει στην άρνησή της».
Μάλιστα, νωρίτερα, ο Νετανιάχου είπε προβεί σε ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ:
«Ζητώντας από το Ισραήλ να τερματίσει έναν αμυντικό πόλεμο για την επιβίωσή μας πριν καταστραφούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στα σύνορά μας και απαιτώντας ένα παλαιστινιακό κράτος, οι ηγέτες στο Λονδίνο, την Οτάβα και το Παρίσι προσφέρουν ένα τεράστιο βραβείο για τη γενοκτονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ προσκαλούν περισσότερες τέτοιες φρικαλεότητες», έγραψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθεί «ολοκληρωτική νίκη», τονίζοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο εάν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, η Χαμάς παραδώσει τα όπλα της, οι ηγέτες της εξοριστούν και η Γάζα αποστρατιωτικοποιηθεί.
«Πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο»
Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο», έκρινε η κυβέρνηση της Σουηδίας.
Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο.
Προχθές Δευτέρα το Λονδίνο, το Παρίσι και η Οτάβα προειδοποίησαν πως δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις» ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων είναι «ηθικά αδικαιολόγητη, εντελώς δυσανάλογη και αντιπαραγωγική», σφυροκόπησε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι.
Όταν μπήκαν προχθές τα εννιά πρώτα φορτηγά με βοήθεια από τη 2η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ 22 χώρες κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την «πλήρη» επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας «αμέσως».
«Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» παραμένουν «στα σύνορα», στηλίτευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε «ευτυχής» που διαπιστώνει πως «η βοήθεια ξανάρχισε να εισέρχεται» στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι αναγνώρισε πως η ποσότητα δεν επαρκεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας