Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά πως οι «ίδιες φθαρμένες ιδέες» δεν μπορούν να επαναληφθούν στη Γάζα. Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για να περιγράψει το πως βλέπει η Ουάσινγκτον το μέλλον της περιοχής, μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις για εκτοπισμό των Παλαιστινίων σε άλλα κράτη.
Ο Μάρκο Ρούμπιο σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε «ο πρόεδρος ήταν επίσης πολύ θαρραλέος στο όραμά του για το τι πρέπει να είναι το μέλλον της Γάζας, όχι πια οι ίδιες φθαρμένες ιδέες του παρελθόντος, αλλά κάτι θαρραλέο και που, ειλικρινά, απαιτεί θάρρος και οξυδέρκεια (...) -- δεν μπορεί να συνεχιστεί ο ίδιος κύκλος», προκαλώντας, προφανώς ικανοποίηση στον πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος... τρίβει τα χέρια του μετά την εκλογή Τραμπ στην εξουσία.
Για αυτό, άλλωστε, αμέσως μετά έσπευσε να δηλώσει ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ενιαίο μέτωπο για τη Γάζα και απέναντι στο Ιράν.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Ρούμπιο στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου είπε πως είχαν μια «πολύ παραγωγική συζήτηση σε έναν αριθμό θεμάτων, κανένα πιο σημαντικό από το Ιράν».
«Το Ισραήλ και η Αμερική στέκονται δίπλα δίπλα στην αντιμετώπιση της απειλής του Ιράν», είπε. «Συμφωνήσαμε πως οι αγιατολάδες δεν πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα και συμφωνήσαμε επίσης πως η επιθετικότητα του Ιράν στην περιοχή πρέπει να σταματήσει».
Ο Ρούμπιο είπε: «Πίσω από κάθε τρομοκρατική οργάνωση, πίσω από κάθε πράξη βίας, πίσω από κάθε αποσταθεροποιητική δραστηριότητα, πίσω από όλα όσα απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα για εκατομμύρια ανθρώπους που αποκαλούν αυτήν την περιοχή σπίτι τους, είναι το Ιράν».
Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ κατάφερε «ισχυρό πλήγμα» στο Ιράν αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα και είπε πως με την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε και θα τελειώσουμε τη δουλειά».
Ευχαριστώντας τον Μάρκο Ρούμπιο για την «αμέριστη υποστήριξη» των ΗΠΑ στην πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα, ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ μοιράζονται μια κοινή στρατηγική στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σημειώνεται πως το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Μπ. Νετανιάχου είπε στον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή πως το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συγκληθεί αύριο, Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα
Ο Ρούμπιο, πάντως, εμφανίστηκε προσεκτικός στο θέμα της Συρίας που έχει κατακερματιστεί έπειτα από έναν εμφύλιο πόλεμο και θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια για ανοικοδομηθεί μετά την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στενού συμμάχου του Ιράν.
«Ενώ η πτώση του Άσαντ είναι οπωσδήποτε πολλά υποσχόμενη και σημαντική, αν η Συρία αντικαταστήσει μία αποσταθεροποιητικη δύναμη με μία άλλη, δεν θα είναι μια θετική εξέλιξη» είπε για να συμπληρώσει «είναι κάτι που θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά καθώς προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τη δική μας στρατηγική σχετικά με το πώς θα προσεγγίσουμε τα γεγονότα στη Συρία».
Όλα ανοιχτά στον Λίβανο
Την ίδια στιγμή η κατάσταση στη γειτονική χώρα παραμένει εύθραυστη, καθώς μπορεί η εκεχειρία να παραμένει σε ισχύ, όμως τα ισραηλινά πλήγματα δεν λείπουν.
Σήμερα τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώθηκε και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες στο νότιο Λίβανο άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον ανθρώπων που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην πόλη Χούλα κοντά στα σύνορα, παρά την κατάπαυση του πυρός, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα νέες αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, με στόχο στρατιωτικές θέσεις της Χεζμπολάχ, όπου βρίσκονταν εκτοξευτήρες ρουκετών και όπλα.
Οι επιθέσεις αυτές έρχονται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα εντάσεων στον Λίβανο, καθώς σε δύο μέρες λήγει η προθεσμία της 18ης Φεβρουαρίου για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο, όπως ορίζει η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ/Χεζμπολάχ.
Σε ομιλία του σήμερα ο Ναΐμ Κάσεμ, ηγέτης του ένοπλου σιιτικού κινήματος δήλωσε ότι εναπόκειται στη λιβανική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τον νότιο Λίβανο έως την προθεσμία της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει «κανένα πρόσχημα» να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία σε οποιοδήποτε σημείο στο νότιο Λίβανο.
Ο Κάσεμ είπε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική παρουσία σε λιβανικό έδαφος μετά τις 18 Φεβρουαρίου θα αντιμετωπιστεί ως κατοχική δύναμη. «Όλοι γνωρίζουν πώς αντιμετωπίζεται μια κατοχή», είπε, χωρίς να απειλήσει ρητά ότι η Χεζμπολάχ θα ξαναρχίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Σήμερα το απόγευμα, σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «πριν λίγο, (ο στρατός) πραγματοποίησε βάσει πληροφοριών πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικές τοποθεσίες στο λιβανικό έδαφος όπου βρίσκονταν εκτοξευτήρες ρουκετών και όπλα, όπου είχαν εντοπιστεί δραστηριότητες της Χεζμπολάχ». Δεν διευκρίνισε την τοποθεσία των πληγμάτων.
Το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τρεις επιδρομές στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο. «Εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο πλήγματα στα περίχωρα του χωριού Χαρμπάτα και ένα τρίτο πλήγμα στο χωριό», που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Μπεκάα.ν Παρόμοια πλήγματα εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες μέρες.
Με βάση τη συμφωνία, ο ισραηλινός στρατός θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή του από τον νότιο Λίβανο, όπου μόνο ο λιβανικός στρατός και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα επιτρέπεται να βρίσκονται. Οι ΗΠΑ όμως, χώρα που μετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης της εκεχειρίας, ανέφεραν ότι η αποχώρηση πήρε παράταση μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα τόνισαν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει να κρατήσει στρατεύματα σε πέντε θέσεις στο νότιο Λίβανο και πέραν της ημερομηνίας αυτής. Ισραηλινά μμε μετέδωσαν την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν μια «μακροπρόθεσμη» παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο.
Μέσα στο κλίμα αυτό, την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές του Λιβάνου απαγόρευσαν την άφιξη ιρανικών πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί πολιτικά αεροσκάφη για να μεταφέρει μετρητά στη Βηρυτό για να εξοπλίσει τη Χεζμπολάχ.
Στη δήλωσή του σήμερα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar της Χεζμπολάχ, ο Κάσεμ τόνισε επίσης ότι η απόφαση της λιβανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις ιρανικές πτήσεις ελήφθη «κατόπιν εντολής του Ισραήλ».
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες κατά αυτής της απαγόρευσης, αποκλείοντας δρόμους που οδηγούν στο διεθνές αεροδρόμιο λιβανικής πρωτεύουσας.
Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων αυτών την Παρασκευή, ο απερχόμενος αναπληρωτής διοικητής της UNIFIL τραυματίστηκε όταν η αυτοκινητοπομπή, που μετέφερε μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, «δέχθηκε βίαιη επίθεση» σε δρόμο που είχε αποκλειστεί από υποστηρικτές της Χεζμπολάχ κοντά στη Βηρυτό.
Οι λιβανικές αρχές συνέλαβαν πάνω από 25 ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση αυτή.
Η Χεζμπολάχ καταδίκασε σήμερα την επίθεση αυτή κατά της οχηματοπομπής της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL), που όπως δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε «σύμφωνα με αναφορές, από ομάδα υποστηρικτών της Χεζμπολάχ».
Χθες Σάββατο μια άλλη διαδήλωση της Χεζμπολάχ έξω από το αεροδρόμιο, αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα από λιβανικές δυνάμεις.
Ο Κάσεμ ζήτησε επίσης σήμερα μεγάλη προσέλευση στην κηδεία που έχει προγραμματιστεί στη Βηρυτό στις 23 Φεβρουαρίου του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Επί μακρόν κυρίαρχη δύναμη στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ βγήκε αποδυναμωμένη από τον πόλεμο με το Ισραήλ, αφού η ηγεσία του κινήματος αποδεκατίστηκε σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, η πτώση του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, έχει προκαλέσει πλήγμα στη γραμμή εφοδιασμού της οργάνωσης με οπλικά συστήματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας