Tετελεσμένο γεγονός πρέπει να θεωρείται πλέον και η τυπική υπογραφή της «τριφασικής» συμφωνίας ειρήνευσης στη Γάζα, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, την κυβέρνηση του Κατάρ, αλλά και τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο και βασικο υπεύθυνο για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία Τζο Μπάιντεν, που σε χτεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου επιχείρησε να καρπωθεί τις δάφνες της ειρήνευσης.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φυσικά συνεχίζει μέχρι και την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή τα γνωστά του βρόμικα επικοινωνιακά παιχνίδια, με το γραφείο του να επιμένει μέχρι και χτες το βράδυ ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη πει το «ναι» στη συμφωνία και ότι αρκετοί όροι παραμένουν υπό διαπραγμάτευση. Ομως όλες ανεξαιρέτως οι υπόλοιπες πηγές τον διαψεύδουν και είναι σαφές ότι σήμερα το απόγευμα τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και η Κνεσέτ θα επικυρώσουν το μεγάλο ντιλ.
Οπως αναφέραμε και χτες, ο καταζητούμενος Νετανιάχου δεν θέλει με τίποτε να υπογράψει τη συμφωνία, πράγμα λογικό, καθώς κατά πολλούς αναλυτές η υπογραφή αυτή θα σημάνει και την αρχή του τέλους για την... ισόβια πρωθυπουργία του. Ωστόσο οι πιέσεις εντός και εκτός Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων αλλά και της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πλέον ασφυκτικές, ενώ είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από την άρνηση των ακόμη πιο ακραίων κυβερνητικών υπουργών και εταίρων του. Τα ψέματα τελείωσαν και η σιωνιστική κυβέρνηση σύρεται κυριολεκτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που βέβαια θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ωστόσο η ισραηλινή κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη, με ογκώδεις διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται χτες τόσο υπέρ όσο και κατά της συμφωνίας: η μεγαλύτερη διαδήλωση υποστήριξης της συμφωνίας έγινε στο Τελ Αβίβ, με τη συμμετοχή των συγγενών δεκάδων αιχμαλώτων της Χαμάς και πολλών χιλιάδων αλληλέγγυων, ενώ την ίδια στιγμή στην Ιερουσαλήμ συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες σκληροπυρηνικοί σιωνιστές, με μοναδικό αίτημα τη συνέχιση του πολέμου μέχρις εσχάτων.
Να σημειωθεί εδώ ότι τη συμφωνία εκεχειρίας έσπευσαν να χειροκροτήσουν υποκριτικά τόσο οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. όσο και οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσαν απαθείς τη σφαγή. Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι τα πανηγύρια των ηρωικών Παλαιστινίων, μαχητών και αμάχων, που ύστερα από 460 μέρες πολέμου και παρά τους «αστερίσκους» και τα πολλαπλά θολά σημεία του «ντιλ», ελπίζουν αν μη τι άλλο σε μια κατακόρυφη αύξηση των φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας και φυσικά στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, την οποία δικαίως βλέπουν ως μεγάλη νίκη. Αργά το βράδυ ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, χαρακτήρισε «μεγάλο κέρδος» την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία απέδωσε στη «γενναιότητα της αντίστασης και στο ακλόνητο πνεύμα των Παλαιστινίων», και τόνισε πως η συμφωνία «αποτελεί επαναβεβαίωση της αποτυχίας των δυνάμεων κατοχής να επιτύχουν οποιονδήποτε από τους στόχους τους»...
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, βέβαια, οι Ισραηλινοί εισβολείς δεν έχασαν ούτε χτες την ευκαιρία να σπείρουν τον θάνατο στη Γάζα, βομβαρδίζοντας για πολλοστή φορά ένα σχολικό συγκρότημα-καταφύγιο του ΟΗΕ, διατάζοντας την εκκένωση του καταυλισμού Τζαμπαλίγια και σκοτώνοντας συνολικά τουλάχιστον 62 ανθρώπους μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας έτσι τον επίσημο απολογισμό στους 46.707 νεκρούς και 110.265 τραυματίες Παλαιστινίους. Αλλοι επτά Παλαιστίνιοι πολίτες δολοφονήθηκαν χτες στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Αλλά και οι Παλαιστίνιοι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ ανατίναξαν άλλα δύο τανκς στην Τζαμπαλίγια, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τα μέλη των πληρωμάτων τους, ενώ παρουσίασαν βίντεο με εκτόξευση βλήματος όλμου ενάντια σε κέντρο διοίκησης των Ισραηλινών στον λεγόμενο Διάδρομο Νετζαρίμ, στην κεντρική Γάζα.
Οι τρεις φάσεις της συμφωνίας
🚩 Πρώτη φάση
Διάρκεια μέχρι έξι εβδομάδες
● Περιορισμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων, με 33 Ισραηλινούς ομήρους (γυναικόπαιδα και άνδρες άνω των 50 ετών) και μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστινίων (ανάμεσά τους και περίπου 1.000 που συνελήφθησαν μετά την επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023).
● Αναδίπλωση των Ισραηλινών εισβολέων στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, περιορισμός σε απόσταση μέχρι 700 μέτρα από τα σύνορα με το Ισραήλ. Εξαίρεση, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο ισραηλινής χάραξης Διάδρομος Νετζαρίμ που τέμνει οριζόντια την περιοχή μέχρι τη θάλασσα.
● Επιστροφή Παλαιστινίων στα «σπίτια τους» (σε όσα παραμένουν όρθια...) και καθημερινή είσοδος 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
● Αδεια εξόδου για άγνωστο αριθμό Παλαιστίνιων τραυματιών.
● Επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, επτά μέρες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Μείωση του αριθμού των Ισραηλινών στρατιωτών στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας στη μεθόριο Λωρίδας της Γάζας-Αιγύπτου.
● Οι λεπτομέρειες των δύο επόμενων φάσεων δεν ξεκαθαρίστηκαν. Υπάρχει μόνο μια εύθραυστη συνεννόηση «επί της αρχής». Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται όσο διαρκεί η πρώτη φάση.
🚩 Δεύτερη φάση
Αγνωστη διάρκεια
● Αν έχουν τηρηθεί τα συμπεφωνημένα η Χαμάς θα απελευθερώσει τους υπόλοιπους Ισραηλινούς ομήρους, κυρίως στρατιώτες και νέους άνδρες, σε αντάλλαγμα με την αποφυλάκιση άγνωστου αριθμού Παλαιστινίων.
● Το Ισραήλ θα δρομολογήσει –άγνωστο πώς και σε τι βάθος χρόνου– την πλήρη αποχώρησή του από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αναμένεται να συναντήσει τεράστια εμπόδια στην Κνεσέτ.
🚩 Τρίτη φάση
Αγνωστη διάρκεια
● Η Χαμάς θα παραδώσει τις σορούς των μη ευρισκόμενων εν ζωή Ισραηλινών ομήρων.
● Εφαρμόζεται σχέδιο ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας υπό διεθνή εποπτεία για περίοδο τριών έως πέντε ετών.
● Από εδώ και πέρα, όλα είναι ρευστά. Δεν έχει συμφωνηθεί ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση, με ποιους πόρους, τι θα απογίνουν οι μαχητές της Χαμάς, αν θα δοθεί ρόλος στην αποδυναμωμένη Παλαιστινιακή Αρχή, αν θα συζητηθεί η ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης, όπως απαιτεί η Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση, ποιους όρους για στρατιωτική παρέμβαση θα εγείρουν οι Ισραηλινοί, πού και πώς θα μετακινούνται οι κάτοικοι της αιματοβαμμένης Λωρίδας κ.λπ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας