Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διφορούμενες είναι οι πρώτες διαρροές από την πλευρά της Χαμάς σχετικά με την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία δύο ημερών στη Γάζα, την ώρα που ούτε από το Ισραήλ υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο που είναι υπό συζήτηση στη Ντόχα του Κατάρ περιλαμβάνει την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων και την ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους κρατούμενους, όμως η ισλαμιστική οργάνωση είναι λογικό να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς το Τελ Αβίβ έχει τορπιλίσει όλες τις προηγούμενες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

O Χουσέιν Μπαντράν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης φέρεται να διαμηνύει ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε μια συμφωνία με το Ισραήλ, σημειώνοντας, όμως ότι «οι απαιτήσεις μας είναι ξεκάθαρες και μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί εφόσον ο Νετανιάχου παραμείνει δεσμευμένος στα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί». 

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα σχόλια του Μπαντράν σχετίζονται με την αιγυπτιακή πρόταση.
Την ίδια στιγμή, πάντως, πηγές της Χαμάς σημειώνουν στο σαουδαραβικό Asharq News ότι η οργάνωση προτιμά μια αναλυτική συμφωνία με στόχο την τελική κατάπαυση πυρός και όχι μια προσωρινή. 

Πιέσεις προς την κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωσης ομήρων ασκεί ασφυκτικά και ο Λευκός Οίκος με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές, όμως θεωρείται απίθανο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, όταν και θα στηθούν οι κάλπες. 

Αμερικανικές πηγές, επίσης, σημειώνουν ότι οι χθεσινές συζητήσεις στη Ντόχα δεν είχαν στην ατζέντα ούτε τους ομήρους ούτε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. 

Ο κατάλογος μακραίνει

Την ίδια στιγμή οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασαν ακόμη ένα θλιβερό ορόσημο και πλέον φθάνουν τος 43.020, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε περισσότεροι από 101.000.

Μόνο το τελευταίο 48ωρο υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 96 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 277, την ώρα που οι ισραηλινές επιθέσεις του τελευταίου μήνα στη Βόρεια Γάζα έχουν αφήσει πίσω τους πάνω από 1.000 νεκρούς.

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως όλοι οι εγκλωβισμένοι στη συγκεκριμένη περιοχή κινδυνεύουν να πεθάνουν. 

Τους συνέλαβαν όλους στο νοσοκομείο Καμάλ

Τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των αιματηρών επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, βρέθηκε στο επίκεντρο η πολιορκία και η εισβολή των IDF στο νοσοκομείο Καμάλ Αουντάν, ένα από τις τελευταίες λειτουργικές υγειονομικές δομές στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αποχώρησε, όμως οι παλαιστινιακές αρχές καταγγέλλουν ότι το νοσοκομείο άδειασε πλήρως, καθώς συνελήφθησαν οι γιατροί, το προσωπικό, αλλά και ασθενείς και εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στο δομή.

Η εκδοχή του ισραηλινού στρατού είναι πως πραγματοποίησε επιχείρηση κατά μαχητών της Χαμάς και ότι συνέλαβε τουλάχιστον «εκατό τρομοκράτες». 

Η επίθεση στη Βόρεια Γάζα, πάντως, παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν εντός Ισραήλ φωνές για άμεσους εποικισμούς και σε αυτή την περιοχή.

Επτά νεκροί στην Τύρο και εντολές για εκκένωση

Από την ισραηλινή δολοφονική μηχανή εξακολουθεί να δοκιμάζεται και ο Λίβανος με τον IDF να έχει βάλει στο στόχαστρο την νότια πόλη της Τύρου εδώ και ημέρες.

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε σειρά επιδρομών κατά της πόλης αφού προηγουμένως είχε ζητήσει από τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών της πόλης να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ήδη στην πόλη σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες.