Δύσοσμο μίγμα σαδισμού, ρατσισμού, απανθρωπιάς και παραβίασης κάθε έννοιας δικαίου αναδίδει η ανάκριση που διεξάγει στρατιωτικός εισαγγελέας του Ισραήλ εναντίον εννέα ένστολων Ισραηλινών που ελέγχονται ως βασανιστές ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου. Τόπος μαρτυρίου του είναι το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Παλαιστινίων «Σέντι Τάιμαν» στην έρημο Νεγκέβ, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Η προσαγωγή των εννέα προκάλεσε ακροδεξιό παραλήρημα. Υποδυόμενοι τους αγανακτισμένους πολίτες, δεκάδες φανατισμένοι οπαδοί των «αραβοφάγων» υπουργών, Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, έκαναν διπλή εισβολή προχθές, πρώτα στο «Σέντι Τάιμαν» και μετά σε βάση του κεντρικού Ισραήλ όπου μετήχθησαν οι εννέα. Επικράτησαν σκηνές χάους, πιάστηκαν στα χέρια με φρουρούς, αλλά τελικά απομακρύνθηκαν χωρίς συνέπειες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των «ηρώων στρατιωτών».
Τι έπαθαν όμως οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF) και διερευνούν, πρώτη φορά από την αποφράδα 7η Οκτωβρίου 2023, καταγγελίες για βασανιστήρια Παλαιστίνιων κρατουμένων; Πρώτον, έχει φουσκώσει εδώ και μήνες το τσουνάμι των αποκαλύψεων για το ισραηλινό «Αμπου Γκράιμπ». Κρατούμενοι-αριθμοί, ηλεκτροσόκ, σύνθλιψη γεννητικών οργάνων, καθήλωση σε κρεβάτια, πολύωρη ορθοστασία, νυχτερινές εισβολές στους θαλάμους με προβολείς, σκυλιά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ακρωτηριασμοί, δολοφονίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο μενού της φρίκης. Κανάλια όπως το CNN και το BBC, εφημερίδες όπως η Guardian και η Ηaaretz ενημερώνουν με αποκλειστικά ρεπορτάζ τη διεθνή κοινή γνώμη.
Και, δεύτερον, ότι ερευνάται μόνο μία περίπτωση: ενός αγνώστων στοιχείων Παλαιστινίου (ανώτερου στρατιωτικού της Χαμάς κατά πληροφορίες) ο οποίος φέρεται ότι υπέστη (και) βιασμό με ηλεκτρόδια στον πρωκτό. Η κυβέρνηση Νετανιάχου μπορεί να προβάλει επικοινωνιακά την πιθανή δίωξη ως «απόδοση δικαιοσύνης» που θα κλείσει το θέμα.
Ακόμη και οι πιο «απλές» ιστορίες όσων επέστρεψαν από το κολαστήριο της ερήμου Νεγκέβ είναι ανατριχιαστικές. Στις 5 Ιανουαρίου 2024 ο 25χρονος Φάντι Μπακρ βγήκε στους δρόμους της βομβαρδισμένης Πόλης της Γάζας για να αγοράσει αλεύρι. Γυρνώντας σπίτι του, ισραηλινή περίπολος τον πυροβόλησε στην κοιλιά, στα χέρια και τα πόδια. Τραυματίστηκε σχετικά ελαφρά, συνελήφθη και γρήγορα κατέληξε στο «Σέντι Τάιμαν».
«Μας ξυπνούσαν στις 4.00 τα χαράματα και μας κρατούσαν γονατιστούς και ακίνητους ώς τις 10.00 το πρωί. Εδερναν όποιον έκανε την παραμικρή κίνηση. Κάποια στιγμή με πήγαν στο “Disco Room”, ένα απ’ τα χειρότερα μέρη που μπορεί να φανταστεί κανείς. Με έγδυσαν, με έριξαν σ’ ένα δωμάτιο τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων, με ένα ηχείο πίσω απ’ το κεφάλι μου. Επαιζε μουσική τόσο δυνατά που το αριστερό μου αφτί άρχισε να αιμορραγεί», αφηγήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο middleeasteye.net τον περασμένο Ιούνιο, όταν αφέθηκε ελεύθερος.
Αλλοι δεν είχαν τέτοια τύχη. Τουλάχιστον 35 επιβεβαιωμένοι θάνατοι κρατουμένων από βασανιστήρια έχουν καταγραφεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε σύνολο περίπου τεσσάρων χιλιάδων «φιλοξενούμενων» στο κολαστήριο. Αγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών, των αναπήρων, των αγνοουμένων.
Κι επειδή η καχυποψία δεν έχει όρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times (6 Ιουνίου 2024), «μεταξύ των κρατουμένων που θεωρήθηκαν ύποπτοι ως μαχητές της Χαμάς, περιλαμβάνονταν ένας παραπληγικός, ένας άνδρας που ζύγιζε 135 κιλά και ένας άλλος που για να αναπνέει χρησιμοποιούσε μηχανισμό με ενδοτραχειακό σωλήνα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας