Εν μέσω του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ οι φυλακές του γέμισαν με αριθμό – ρεκόρ Παλαιστινίων, που υφίστανται «συστηματικές κακοποιήσεις» και μερικές φορές βασανιστήρια, όπως καταγγέλλουν ισραηλινές MKO, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.
Μέλη των οργανώσεων μετέβησαν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα και δήλωσαν εξαιρετικά ανήσυχοι ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη μεγάλη κρίση στις φυλακές της χώρας, όπου, όπως κατήγγειλαν, εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου.
Η εκτελεστική διευθύντρια της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI), Ταλ Στάινερ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στο Ισραήλ… Μια αύξηση κατά 200%». Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ αφότου ξέσπασε η σύγκρουση με 1.160 νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και 31.000 Παλαιστίνιους μέχρι σήμερα.
Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση κατά της Γάζας, «η κρίση στα κέντρα κράτησης και τις ισραηλινές φυλακές έχει αγνοηθεί πραγματικά», προειδοποίησε η Μιριάμ Αζέμ από τη νομική οργάνωση Adalah, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ. Η η οργάνωσή της έχει καταγράψει «19 ξεκάθαρες περιπτώσεις» βασανιστηρίων εντός του ισραηλινού σωφρονιστικού συστήματος από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης και σεξουαλικής βίας.
«Βλέπουμε γενικευμένη και συστηματική χρήση πολυάριθμων μεθόδων βασανισμού και κακομεταχείρισης σε βάρος Παλαιστινίων», δήλωσε η ίδια. Η κρίση αυτή «απαιτεί την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε. «Άνθρωποι (υποφέρουν) σε καθεστώς κράτησης αυτή τη στιγμή… είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει άμεση επέμβαση».
Η ισραηλινή σωφρονιστική διοίκηση διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι «όλοι οι φυλακισμένοι κρατούνται σύμφωνα με τον νόμο» και ότι δεν γνωρίζει τις κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος της. Κάθε καταγγελία που υποβάλλεται από κρατούμενους «θα εξεταστεί ενδελεχώς», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ΜΚΟ ανησυχούν επίσης για τις συνθήκες κράτησης σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις εγκαταστάσεις κράτησης από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Στάινερ, η οποία μιλά για κάτι «πρωτοφανές».
Ούτε οργανώσεις, ούτε ξένοι δημοσιογράφοι είχαν πρόσβαση σε αυτά τα στρατόπεδα και οι πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί προέρχονται από μαρτυρίες πρώην κρατουμένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι κρατούμενοι συχνά κλείνονται σε «κλουβιά σε ανοικτό χώρο» και «έχουν δεμένα τα χέρια και τα μάτια 24 ώρες το 24ωρο», ανέφερε η Στάινερ.
Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο έδαφος, μέσα στο κρύο, τους ξυλοκοπούν και δεν τους προσφέρουν ιατρική βοήθεια, πρόσθεσε η Στάινερ. Σύμφωνα με την ίδια, οι κρατούμενοι αυτοί –ανάμεσά τους παιδιά– υπόκεινται στην ισραηλινή νομοθεσία περί ατάκτων μαχητών και στερούνται πολλών δικαιωμάτων.
«Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός», δήλωσε η υπεύθυνη της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.
Μπορεί να μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά ΜΚΟ εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι κρατούνται σε αυτά τα στρατόπεδα και ότι άλλοι περίπου 600, που συνελήφθησαν σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κρατούνται από το ισραηλινό σωφρονιστικό σύστημα.
Οι δύο αυτές γυναίκες –και οι δύο Ισραηλινές– μέλη των μκο που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμούν ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στο Ισραήλ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη από τις 7 Οκτωβρίου. Οι ίδιες έχουν αντιμετωπίσει απειλές και προσβολές.
Το τραύμα που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς και η ανησυχία για την τύχη των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα είναι κατανοητά για τη Στάινερ, αλλά «αυτό δεν είναι δικαιολογία για βασανισμούς». «Εάν το Ισραήλ μπορεί να δείξει ότι κρατά ακόμα και τους χειρότερους εχθρούς του σε ανθρώπινες συνθήκες, αυτό θα είναι θρίαμβος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
