Με κατάθεση στοιχείων από τις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και από τη μακροχρόνια στάση του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, η Νότια Αφρική, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης καταγγέλλει το Ισραήλ για «γενοκτόνο πρόθεση» έναντι των Παλαιστινίων.
Η Νότια Αφρική, με την προσφυγή της στο διεθνές δικαστήριο, η εκδίκαση της οποίας ξεκίνησε σήμερα, ζητά την επείγουσα διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όπου «διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων». Το Ισραήλ θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την υπόθεση αύριο, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, σε μια ιστορική δίκη για το Μεσανατολικό.
Εκπροσωπώντας τη Νότια Αφρική, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόλαντ Λαμόλα, είπε στο δικαστήριο ότι η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση από το Ισραήλ της Σύμβασης περί Γενοκτονίας. «Καμία ένοπλη επίθεση κατά του εδάφους ενός κράτους, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή, δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβίαση της σύμβασης», δήλωσε.
Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων που εκπροσωπούν τη Νότια Αφρική και οι οποίοι ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους κινούνται δικαστικά εναντίον του Ισραήλ.
Η δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου
Στη δήλωση που διαβάστηκε, επισημαίνεται ότι στις ομιλίες σε αυτό το δικαστήριο η Νότια Αφρική επέλεξε να αποφύγει την κοινή χρήση γραφικών, βίντεο και φωτογραφιών, εξηγώντας ότι «αποφάσισε να μην μετατρέψει αυτό το δικαστήριο σε θέατρο» για να αποφύγει να βάλει σε πειρασμό «τις δύο πλευρές να μπουν σε μια διαμάχη επίδειξης φωτογραφιών για να σοκάρουν».
Και προστίθεται:
«Η αίτηση της Νότιας Αφρικής σε αυτό το δικαστήριο σήμερα βασίζεται σε σαφή νομικά δικαιώματα, όχι σε εικόνες, και το λεπτομερές υλικό ενώπιον του δικαστηρίου συγκεντρώνεται για να δείξει μια υπόθεση για προσωρινά μέτρα που βασίζονται σταθερά στις προηγούμενες αποφάσεις αυτού του δικαστηρίου.
»Η Νότια Αφρική προωθεί την υπόθεσή της με βάση ότι τα δικαιώματα των Παλαιστινίων είναι εξίσου άξια προστασίας με βάση τα πρωτοφανή στοιχεία που έχετε ενώπιόν σας με εκείνα των ομάδων θυμάτων που αυτό το αξιότιμο δικαστήριο έχει προστατεύσει στο παρελθόν με την έκδοση προσωρινών μέτρων στο παρελθόν.
»Το υλικό επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την παραβίασή τους ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει, και διαπράττει, πράξεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως γενοκτονίες».
Τονίζει ότι η Νότια Αφρική και όλος ο κόσμος «είναι μάρτυρες της αναγκαστικής εκκένωσης πάνω από το 85% του πληθυσμού της Γάζας από τα σπίτια τους και τα βοσκοτόπια τους σε όλο και μικρότερες περιοχές χωρίς κατάλληλο καταφύγιο ή ιατρική περίθαλψη, ώστε να δεχτούν επίθεση, να σκοτωθούν και να τραυματιστούν».
«Έτσι, τα δικαιώματα χρειάζονται άμεσα και επειγόντως προστασία λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης από το Ισραήλ των απαραίτητων για τη ζωή συνθηκών», καταλήγει.
Τι είπαν οι δικηγόροι
Ο δικηγόρος Τεμπέκα Νγκουκαϊτόμπι, επισήμανε ότι η Νότια Αφρική «δεν είναι η μόνη χώρα η οποία εφιστά την προσοχή στη ρητορική του Ισραήλ που προϊδεάζει για πρόθεση γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα» και πως «15 ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ και 21 μέλη των ομάδων εργασίας του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα αντικατοπτρίζει μια γενοκτονία εν εξελίξει».
Και εξήγησε τους λόγους. Είπε:
- Η πρόθεση γενοκτονίας έναντι των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι εμφανής από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ.
- Υπάρχει ένα σαφές μοτίβο για τη στόχευση των οικογενειακών κατοικιών και των αστικών υποδομών, καταστρέφοντας τεράστιες περιοχές της Γάζας.
- Το 1% του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα έχει αποδεκατιστεί με συστηματικό τρόπο και ένας στους τέσσερις αμάχους έχει τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Από τη δική του πλευρά, ο νομικός, καθηγητής Μαξ Ντι Πλεσίς, μίλησε για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως είπε, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γάζα έχουν ωθήσει τον πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού.
Ενώ η Αντίλα Χασίμ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι τέτοια που οι ειδικοί προβλέπουν πλέον ότι είναι πιθανό περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από την πείνα και τις ασθένειες παρά από άμεση στρατιωτική ενέργεια».
Η δικαστική απόφαση για τη λήψη επειγόντων μέτρων ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται εντός του μήνα. Το Δικαστήριο δεν θα κρίνει εντός του χρονικού αυτού διαστήματος αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της ενάγουσας Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας.
Διαδηλώσεις
Στη Χάγη είναι σε εξέλιξη δύο κινητοποιήσεις, μία διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ και μία υπέρ των Παλαιστινίων. Η φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία επικεντρώνεται στις απώλειες αμάχων στη Γάζα, ιδιαίτερα στα παιδιά.
Οι συμμετέχοντας στη φιλοϊσραηλινή διαδήλωση κρατούν φωτογραφίες των ομήρων της Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Κινητοποίηση είναι σε εξέλιξη και στο Λονδίνο, κοντά στο Κοινοβούλιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας