Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε πως ο πόλεμος της χώρας του στη Γάζα θα είναι μακρύς αλλά νικηφόρος, την ώρα που οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιδρομές συνεχίζουν να σπέρνουν τον όλεθρο με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων να ξεπερνά πλέον τους 8.500, μεταξύ των οποίων 3.450 παιδιά, έπειτα από την επίθεση της Χαμάς που είχε σκοτώσει 1.400 Ισραηλινούς.

Το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για πρώτη φορά, ώστε να επιτραπεί η διέλευση στην Αίγυπτο σε 81 σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστίνιους (συνολικά ανέρχονται σε 21.543) και σε περίπου 450 ξένους υπηκόους, την ώρα που η ανθρωπιστική βοήθεια για τον πεινασμένο και διψασμένο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθούσε να περνάει με το σταγονόμετρο.

Δεκάδες άτομα με διπλή υπηκοότητα έφυγαν μέσω της μεθοριακής διάβασης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ οι τραυματίες αναμένεται να μεταφερθούν  σε νοσοκομείο που Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δημιούργησαν στην πόλη Sheikh Zuweid του βόρειου Σινά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δημοσίευσαν κατάλογο με τα άτομα, που μπορούν να φύγουν και περιλαμβάνει εργαζόμενους από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και υπηκόους από την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ιορδανία και την Ινδονησία. Οι πληροφορίες του αμερικάνικου πρακτορείου, η λίστα δεν περιελάμβανε πολίτες των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε νωρίτερα πως η χώρα του είχε σημειώσει «πραγματική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης για τους Αμερικανούς και άλλους ξένους υπηκόους, που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα. 

Oι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος μεσολάβησαν για να επιτραπεί η απομάκρυνση κατόχων ξένων διαβατηρίων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφθεί μεθαύριο -για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου- το Ισραήλ για συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. θέλει «ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή»

Χθες ο ίδιος δήλωσε στην ακρόαση του στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας πως οι ΗΠΑ εξετάζουν σε συνεργασία με άλλες χώρες μια σειρά από πιθανά σενάρια για το μέλλον της Γάζας, εάν χάσει η Χαμάς. Κατά τον ίδιο, τη διακυβέρνηση της Γάζας θα πρέπει να αναλάβει μια «ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή», αλλιώς πρότεινε «προσωρινές ρυθμίσεις με τη συμμετοχή και άλλων κρατών της περιοχής ή τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών που θα μπορούσαν να παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης».

Προηγήθηκε αποκάλυψη εγγράφου από ισραηλινό ιστότοπο και από τα Wikileaks, που περιγράφει ένα βασανιστικό σχέδιο απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη Γάζα και μόνιμη μετεγκατάστασή τους στην Αίγυπτο και όχι μόνο. Το κείμενο, για το οποίο από το γραφείο Νετανιάχου κάνουν λόγο για μια υπόθεση εργασίας, παρουσιάζει και άλλες χώρες ως υποψήφιες για να δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Tην προηγούμενη είχε γνωστό σχέδιο με τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την πλήρη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και εξαναγκασμό τους να βρουν τρόπο επιβίωσης σε αιγυπτιακό έδαφος.