• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    24°C 22.6°C / 25.8°C
    1 BF
    44%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 19.7°C / 22.7°C
    2 BF
    72%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    21°C 21.0°C / 22.0°C
    1 BF
    70%
  • Ιωάννινα
    Ασθενής ομίχλη
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    0 BF
    100%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.9°C / 20.9°C
    3 BF
    64%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.0°C / 20.5°C
    1 BF
    74%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 16.4°C / 16.8°C
    2 BF
    77%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.2°C / 22.2°C
    0 BF
    64%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 20.8°C / 23.8°C
    0 BF
    75%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.9°C / 21.2°C
    3 BF
    78%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    23°C 21.8°C / 23.4°C
    3 BF
    49%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 20.1°C / 22.7°C
    1 BF
    78%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.9°C / 20.9°C
    0 BF
    83%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 20.1°C
    0 BF
    72%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 19.4°C / 22.8°C
    1 BF
    69%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 22.1°C
    4 BF
    81%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    23°C 21.5°C / 26.0°C
    2 BF
    49%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 19.3°C / 21.0°C
    2 BF
    66%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.7°C / 21.7°C
    2 BF
    83%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 16.2°C / 16.2°C
    0 BF
    79%
AP PHOTO

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Ισραήλ για να σταματήσουν τον Νετανιάχου

  • A-
  • A+

Για 10η συνεχή εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις του Ισραήλ, ενάντια στο σχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδυναμώσει δραστικά το δικαστικό σύστημα της χώρας. Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες για πάνω από δύο μήνες στο Ισραήλ: τις μεγαλύτερες εδώ και χρόνια.

Όπως καταγγέλλεται, η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση αυξάνει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να περνάει νόμους ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυναγματικοί, απειλώντας έτσι την ίδια τη δημοκρατία. Ειδικότερα, η επίμαχη νομοθεσία θα δώσει στον κυβερνώντα συνασπισμό –ο οποίος ελέγχει τόσο την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία– τη δυνατότητα να ελέγχει και τη δικαστική εξουσία δίνοντας στην κυβέρνηση αυτόματη πλειοψηφία στην Επιτροπή Διορισμών Δικαιοσύνης. Έτσι, με την ελάχιστη απαίτηση 61 από τους 120 βουλευτές, η κυβέρνηση μπορεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αντιδημοκρατική δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί ο υπόδικος για διαφθορά Μπενιαμίν Νετανιάχου και η εξτρεμιστική του κυβέρνηση - μεταρρύθμιση με την οποία κατηγορείται ότι θα μετατρέψει το Ισραήλ σε ανελεύθερη δημοκρατία, τύπου Ουγγαρίας επί Βίκτορ Ορμπαν, και θα ξελασπώσει παράλληλα από τις δικαστικές του περιπέτειες σε μια κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων.

Γεγονός είναι ότι οι «κραυγές» απέναντι στην κυβέρνηση έχουν αυξηθεί δραματικά και προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως το «ρήγμα» στον ισραηλινό στρατό, με τις αντικυβερνητικές φωνές να πληθαίνουν: με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες οι διαδηλωτές

Οι διαδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες σε περισσότερες από 100 περιοχές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων πόλεων όπως: Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Χάιφα και Μπερ Σεβά. 

Οι διοργανωτές τονίζουν ότι 500.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της χώρας: οι περισσότεροι στην ιστορία του Ισραήλ.

Όπως και τα προηγούμενα εννέα Σαββατοκύριακα, η κύρια διαδήλωση έλαβε χώρα στο κέντρο του Τελ Αβίβ, με πάνω από 250.000 διαδηλωτές. 

Μεταξύ άλλων, εκατοντάδες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, ντύθηκαν ως «υπηρέτριες», δηλαδή ως χαρακτήρες της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Το παραμύθι της υπηρέτριας».

Την ίδια στιγμή: 

→ Εκατοντάδες άνθρωποι έκλεισαν δρόμους στην πόλη Karmiel στο βόρειο Ισραήλ

→ Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Χάιφα. Η αστυνομία έκανε λόγο για 50.000 διαδηλωτές, καταρρίπτοντας τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για την προσέλευση του κόσμου στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. 

 Εκατοντάδες διαδηλωτές στη νότια πρωτεύουσα του Ισραήλ, Μπερ Σεβά, συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια της πόλης.

 Στην πιο νότια πόλη της χώρας, το Εϊλάτ, εκατοντάδες διαδηλωτές κυμάτισαν σημαίες και καλούσαν τους περαστικούς να συμμετάσχουν.

 Δεκάδες «υπηρέτριες» συγκεντρώθηκαν στην πόλη Sderot. 

«Πραξικόπημα»

Μέσα στο κλίμα αυτό, η Haaretz δεν διστάζει να μιλήσει ξεκάθαρα για «πραξικόπημα», τονίζοντας πως το Ισραήλ οδεύει να μετατραπεί σε δικτατορία.

«Αυτό που επιδιώκει να κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι νομική μεταρρύθμιση – είναι πραξικόπημα», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και προσθέτει τα εξής: «Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι πραξικοπημάτων στην ιστορία. Ένας τύπος είναι το "πραξικόπημα από τα κάτω". Αυτό είναι το είδος που είναι εύκολο να εντοπιστεί», σημειώνει και αναφέρεται στη συνέχεια στο «πραξικόπημα από πάνω», το οποίο όταν γίνει, δημιουργεί σύγχυση:

«Εκ πρώτης όψεως, όλα φαίνονται φυσιολογικά. Δεν υπάρχουν τανκ στους δρόμους και κανένας στρατηγός με στολή γεμάτη μετάλλια δεν διακόπτει τις τηλεοπτικές εκπομπές. Το πραξικόπημα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, με νόμους που ψηφίζονται και διατάγματα που υπογράφονται, τα οποία αναιρούν όλους τους περιορισμούς στην κυβέρνηση και διαλύουν όλους τους ελέγχους και τις ισορροπίες. Φυσικά η κυβέρνηση δεν δηλώνει ότι κάνει πραξικόπημα. Ισχυρίζεται μόνο ότι περνά κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις "για το καλό του λαού"».

► Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου δικάζεται για κατηγορίες απάτης, παραβίασης εμπιστοσύνης και αποδοχής δωροδοκιών για σχεδόν τρία χρόνια. Αρνείται ότι έχει κάνει κάτι μεμπτό και λέει ότι οι κατηγορίες είναι μέρος ενός «κυνηγιού μαγισσών» που ενορχηστρώνεται από προκατειλημμένα μέσα ενημέρωσης, επιβολής του νόμου και δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επανέρχεται η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού
Με τον αέρα που του έδωσε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για τα έτη 2023-2024 εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, ο Νετανιάχου ετοιμάζεται να επαναφέρει τη δικαστική μεταρρύθμιση, που έγινε η αιτία για αναταραχή...
Επανέρχεται η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεκάδες χιλιάδες ξανά στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης Νετανιάχου
Δεν κοπάζει η οργή των Ισραηλινών για τις ρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση της χώρας με κρυφό στόχο να προστατευθεί ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.
Δεκάδες χιλιάδες ξανά στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παγώνει αλλά δεν αποσύρει την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου
Εν μέσω τεράστιων διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάνει ένα βήμα πίσω.
Παγώνει αλλά δεν αποσύρει την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Ισραήλ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού που δέχεται εισηγήσεις από τη μία για «πάγωμα» της δικαστικής μεταρρύθμισης και από την άλλη να μην κάνει βήμα πίσω.
Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Ισραήλ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κορυφώνεται το ξέσπασμα οργής στο Ισραήλ εν όψει διαγγέλματος Νετανιάχου
Η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις με τον υπ. Άμυνας να ετοιμάζεται να ζητήσει την αναστολή εφαρμογής της. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που έχει επενδύσει το...
Κορυφώνεται το ξέσπασμα οργής στο Ισραήλ εν όψει διαγγέλματος Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στο Ισραήλ για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που ακόμη έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς, απέρριψε συμβιβαστική πρόταση του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ, που είχε σκοπό να εκτονώσει την κρίση.
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στο Ισραήλ για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας