Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έσπασε σήμερα τη σιωπή του και για πρώτη φορά τοποθετήθηκε δημόσια για το κύμα διαδηλώσεων που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα. Ο Χαμενεΐ έκανε λόγο για «ταραχές» και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι σχεδίαζαν τις διαδηλώσεις.
Σήμερα το Ιράν προχώρησε σε νέο όργιο καταστολής των διαδηλώσεων, βάζοντας τα με τους φοιτητές του κορυφαίου τεχνολογικού πανεπιστημίου Σαρίφ στην Τεχεράνη.
Μιλώντας σε μια ομάδα σπουδαστών της σχολής αστυνομίας στην Τεχεράνη, ο Χαμενεΐ είπε ότι ήταν «συντετριμμένος» από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί υπό κράτηση, χαρακτηρίζοντάς το ένα «θλιβερό περιστατικό». Ωστόσο, καταδίκασε δριμύτατα τις διαδηλώσεις ως ξένη συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση του Ιράν, απηχώντας προηγούμενα σχόλια των αρχών.
«Αυτή η εξέγερση ήταν σχεδιασμένη», είπε. «Αυτές οι ταραχές σχεδιάστηκαν από την Αμερική και το Σιωνιστικό καθεστώς και τους υπαλλήλους τους».
Στο μεταξύ, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σαρίφ στην Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι μόνο οι διδακτορικοί φοιτητές θα επιτρέπονταν στην πανεπιστημιούπολη μέχρι νεωτέρας, μετά τα επεισόδια της Κυριακής.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με σκληροπυρηνικούς φοιτητές υπέρ του κατεστημένου. Οι μάρτυρες, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας υπό το φόβο των αντιποίνων, είπαν ότι η αστυνομία κράτησε εκατοντάδες φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη και εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Ο φοιτητικός σύλλογος του πανεπιστημίου είπε ότι ένστολοι και αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα περικύκλωσαν το πανεπιστήμιο από όλες τις πλευρές και συνέλαβαν τουλάχιστον 300 φοιτητές.
Επίσης, άνδρες της ασφάλειας ξυλοκόπησαν έναν καθηγητή και αρκετούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου, ανέφερε η ένωση φοιτητών.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA προσπάθησε να υποβαθμίσει τη βίαιη αντιπαράθεση, αναφέροντας ότι πραγματοποιήθηκε «συγκέντρωση διαμαρτυρίας» και έληξε χωρίς θύματα. Όμως η βίαιη καταστολή προκάλεσε καταδίκη ακόμη και από την καθημερινή Jomhouri Eslami, μια σκληροπυρηνική ιρανική εφημερίδα.
«Ας υποθέσουμε ότι χτυπάμε και συλλαμβάνουμε, αυτή είναι η λύση;» ήταν το βασικό σχόλιο μιας στήλης της εφημερίδας. «Ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι προληπτικό. Θα είναι όμως εποικοδομητικό;».
Στις σημερινές δηλώσεις του ο Χαμενεΐ καταδίκασε σκηνές διαδηλωτών που σκίζουν τις χιτζάμπ τους και πυρπολούν τζαμιά, τράπεζες και περιπολικά ως «ενέργειες που δεν είναι φυσιολογικές, που είναι αφύσικες».
Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα, μεταλλικές σφαίρες και σε ορισμένες περιπτώσεις αληθινά πυρά, σύμφωνα με ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων και βίντεο και φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως.
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας μπορεί να φτάνει τους 41.
Ωστόσο ο απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος σύμφωνα με οργανώσεις, με τη Διεθνή Αμνηστία να λέει ότι έχει ταυτοποιήσει 52 θύματα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και τουλάχιστον πέντε παιδιά.
Ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων έχει συλληφθεί, με τοπικούς αξιωματούχους να αναφέρουν τουλάχιστον 1.500 συλλήψεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει καλλιτέχνες και ακτιβιστές που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις, καθώς και δεκάδες δημοσιογράφους.
Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι όσοι υποδαυλίζουν αναταραχές για να «κάνουν δολιοφθορά» στη χώρα αξίζουν «σκληρή δίωξη και τιμωρία». Οι νέοι που «βγαίνουν στους δρόμους μετά από ενθουσιασμό αφού παρακολουθήσουν κάτι στο Διαδίκτυο», πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι «πειθαρχημένοι».
