Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, δήλωσαν τη Μ. Πέμπτη ότι δεν θα σταματήσουν να επιζητούν εκδίκηση για τη δολοφονία του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το 2020, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Λίγη ώρα αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι εάν το Ιράν θέλει μια «ελάφρυνση» των κυρώσεων πέρα από αυτήν της Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα –μια προφανή αναφορά στη διαγραφή των Φρουρών της Επανάστασης από τη λίστα της Ουάσινγκτον με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις– θα πρέπει να «ανταποκριθεί» στις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Ζητούν εκδίκηση

Η Τεχεράνη άρχισε εδώ και έναν χρόνο απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα και έμμεσες με τις ΗΠΑ, για την αναβίωση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη στοχεύουν να επαναφέρουν τις ΗΠΑ σε αυτήν τη συμφωνία (από την οποία αποχώρησαν το 2018) κυρίως με την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και την εγγύηση της πλήρους τήρησης από την Τεχεράνη των δεσμεύσεών της.

«Οι εχθροί μας ζήτησαν επανειλημμένα να σταματήσουμε να επιζητούμε εκδίκηση για το αίμα του Σουλεϊμανί με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων, αλλά αυτό είναι φαντασίωση», δήλωσε ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών, ο ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, τον οποίο επικαλείται το Sepah News, η επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών. Το Ιράν έχει απορρίψει «τακτικές προσφορές από τους εχθρούς του» για άρση των κυρώσεων ως αντάλλαγμα για να εγκαταλείψει η Τεχεράνη τα σχέδιά της να εκδικηθεί τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του διοικητή της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Κάσεμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, που επικαλείται δήλωση του Τανγκσιρί.

«Έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα (στους Αμερικανούς) ότι το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές του», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

► «Δεν διαπραγματευόμαστε δημόσια, αλλά εάν το Ιράν θέλει την άρση των κυρώσεων που υπερβαίνει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες μας πέρα από το ΚΟΣΔ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015.

«Αντίθετα, εάν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συνομιλίες για να επιλύσουν άλλα διμερή θέματα πέρα από το ΚΟΣΔ, τότε είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε πολύ γρήγορα να συνεννοηθούμε για το ΚΟΣΔ και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε εκ νέου τη συμφωνία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Το Ιράν πρέπει να αποφασίσει».

«Πολιτικά προβλήματα» στη συνομιλίες

Η Τεχεράνη δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι τα “τεχνικά θέματα” των διαπραγματεύσεων της Βιέννης, που είναι σε αδιέξοδο εδώ και εβδομάδες, επιλύθηκαν αλλά συνεχίζουν να υφίστανται “πολιτικά προβλήματα”.

Το Ιράν απαιτεί την αφαίρεση των Φρουρών από τη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον με τις “ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις”, ένα μέτρο που ελήφθη από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2019, αλλά το οποίο επισήμως διαχωρίζεται από το πυρηνικό θέμα.

Η αμερικανική δεξιά και το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποίησαν ωστόσο την Ουάσινγκτον να μη λάβει μια τέτοια απόφαση.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί

Πρωτεργάτης της περιφερειακής επιρροής του Ιράν, ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020 σε αμερικανικό πλήγμα κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει την εξόντωση του στρατηγού, δηλώνοντας ότι ο Σουλεϊμανί προετοίμαζε «επικείμενη» επίθεση κατά του αμερικανικού προσωπικού στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Το Ιράν είχε απαντήσει στη δολοφονία του εκτοξεύοντας λίγες ημέρες αργότερα πυραύλους κατά ιρακινών βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στρατιώτες, προκαλώντας τραυματισμούς.