Μπορεί να μην είχαν θεαματικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται. Και μόνον, ωστόσο, το ότι έγιναν απευθείας συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, όπως αποκάλυψαν πρώτοι χθες οι Financial Times, αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη. Αν και έχουν επιβεβαιωθεί μόνο ανωνύμως από διάφορες πηγές -κι ενώ το Ριάντ ανεπισήμως τις αρνείται- οι συνομιλίες σηματοδοτούν την πρώτη απόπειρα των δύο περιφερειακών αντιπάλων για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, που έχουν διακοπεί εδώ και πέντε χρόνια. Και δη, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με φόντο τη δρομολογούμενη επιστροφή της Ουάσινγκτον στη διεθνή συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ Σαουδαράβων και Ιρανών αξιωματούχων, αναφέρεται, έγινε στις 9 Απριλίου στο Ιράκ, «σε θετικό κλίμα». Σύμφωνα, δε, με τους FT, επίκειται και δεύτερη εντός της εβδομάδας. «Δυτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήταν ενήμερες εκ των προτέρων», τονίζει το δημοσίευμα. «Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βαγδάτη επίσης διευκόλυνε “διαύλους επικοινωνίας” μεταξύ Ιράν και Αιγύπτου, καθώς και με την Ιορδανία», προσθέτει, σκιαγραφώντας έτσι ένα ευρύτερο πλαίσιο επιχειρούμενων γεωπολιτικών αναδιατάξεων στη Μέση Ανατολή.
«Αξιωματούχος του σαουδαραβικού ΥΠΕΞ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τυχόν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε διευρυμένες συνομιλίες για τα πυρηνικά, με τη συμμετοχή των Αράβων του Κόλπου», γράφει ενδεικτικά το πρακτορείο Reuters. Ο χρόνος δείχνει πάντως να πιέζει ενόψει και των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, που έχουν προγραμματιστεί στις 18 Ιουνίου και θα σηματοδοτήσουν το τέλος της προεδρικής θητείας του μετριοπαθούς Χασάν Ρουχανί.
Ηδη, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι άρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%. Επισήμως, «ως απάντηση» -όπως είπε ο Ιρανός πρόεδρος- στην πρόσφατη, αποδιδόμενη στο Ισραήλ, επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ. Ανεπισήμως πλην σαφώς, ως μοχλό πίεσης στις εν εξελίξει συνομιλίες στη Βιέννη για την JCPOA. «Επιστρέψτε σε όλες τις δεσμεύσεις σας», τόνισε ο Ρουχανί -απευθυνόμενος κυρίως στις ΗΠΑ και στην άρση των αμερικανικών κυρώσεων- και «θα δείτε ότι, σε λίγο χρόνο, το Ιράν θα σεβαστεί όλες τις δικές του».
