Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πλήγμα με πύραυλο στις εγκαταστάσεις διανομής της σαουδικής εταιρείας πετρελαίου Aramco στην Τζέντα ισχυρίζονται ότι πέτυχαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα «συνεχίσουν τις επιθέσεις». Η επίθεση γίνεται ενώ στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται ο Μάικ Πομπέο για επαφές με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Αν και η Σαουδική Αραβία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, οι Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο και δορυφορικές φωτογραφίες, όπου εμφανίζεται μια εγκατάσταση η οποία μοιάζει με αυτές της Aramco να έχει πάρει φωτιά και στο σημείο να πηγαίνουν ασθενοφόρα, αστυνομικά οχήματα και άλλες δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος των Χούτι δήλωσε ότι το πλήγμα έγινε με δύο πυραύλους και ήταν «πολύ ακριβές», ωστόσο προς το παρόν η επίθεση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε από περαστικούς έξω από τις εγκαταστάσεις, ούτε από επίσημες κρατικές ανακοινώσεις. Επίσης η εταιρεία δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι Χούθι βρίσκονται σε σύγκρουση με το Ριάντ, το οποίο είναι επικεφαλής της ομάδας των χωρών που στηρίζουν την κυβέρνηση της Υεμένης στον πόλεμο με τους αντάρτες.

Από τον περασμένο Μάιο οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας έχουν κλιμακωθεί παρά την εκεχειρία με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, και οι δυνάμεις του Ριάντ έχουν απαντήσει με αεροπορικές επιδρομές.

Η πανδημία έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση την Υεμένη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα και ασθένειες, ενώ η παροχή βοήθειας είναι σχεδόν αδύνατη εξαιτίας των συγκρούσεων.