Εντονη κινητικότητα επικρατεί τα τελευταία 24ωρα και στη Συρία, καθώς η Ρωσία εμφανίζεται διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τη διαλυμένη από τον πόλεμο και τις κυρώσεις οικονομία της χώρας. Χτες έφτασε στη Δαμασκό ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ και τον ειδικό απεσταλμένο του Κρεμλίνου στη Μέση Ανατολή Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
Οι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ και συζήτησαν μαζί του την επέκταση των ρωσικών επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια και οι εξορύξεις. Οπως είπε ο Σύρος πρόεδρος, θέλει να επεκτείνει τις οικονομικές και επιχειρηματικές συμφωνίες με τη Μόσχα, ώστε να μπορέσει η Συρία να αντεπεξέλθει στις νέες οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει από τις ΗΠΑ, και οι οποίες τιμωρούν με βαριά πρόστιμα και αποκλεισμό από τις αμερικανικές αγορές όποιες ξένες εταιρείες συναλλάσσονται με συριακές κυβερνητικές οντότητες.
Η Ρωσία έχει επικρίνει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούνιο, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει πως έχουν στόχο τα έσοδα της κυβέρνησης του Ασαντ, με σκοπό να τον αναγκάσουν σε νέες συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης… «Η Ρωσία γύρισε την κατάσταση υπέρ του Ασαντ και, καθώς το καθεστώς αντιμετωπίζει τώρα τις σοβαρότερες προκλήσεις του, η Μόσχα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη φορά για να πιέσει περισσότερο τον Ασαντ», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας Δυτικός διπλωμάτης.
