Την καταδίκη ενός στελέχους της Χεζμπολάχ, από τα συνολικά τέσσερα κατηγορούμενα πρόσωπα για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι το 2005, ανακοίνωσε το διεθνές δικαστήριο που συστάθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και τα τέσσερα πρόσωπα δικάστηκαν ερήμην, καθώς δεν έχουν συλληφθεί.
Ο Χαρίρι είχε δολοφονηθεί σε επίθεση αυτοκτονίας με βόμβα και για την επίθεση είχαν κατηγορηθεί τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ, της ισχυρής μουσουλμανικής οργάνωσης με σημαντικά πολιτικά ερείσματα στον Λίβανο, δεσμούς με το καθεστώς Άσαντ και τη στήριξη του Ιράν. Ωστόσο, το δικαστήριο, στην απόφασή του, η οποία καθυστέρησε να ανακοινωθεί λόγω της φονικής έκρηξης της 4ης Αυγούστου που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ηγεσία της Χεζμπολάχ ή η συριακή κυβέρνηση ενεπλάκησαν στην επίθεση κατά του Χαρίρι. Τότε, εκτός από τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, είχαν σκοτωθεί ακόμη 21 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 226.
Η δολοφονία Χαρίρι, ο οποίος προσπαθούσε να περιορίσει την ισχύ και την επιρροή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έγινε η αφορμή για να βυθιστεί η χώρα σε βαθιά κρίση, οι συνέπειες της οποίας είναι ακόμα ορατές.
«Το δικαστήριο είναι της άποψης ότι η Συρία και η Χεζμπολάχ μπορεί να είχαν κίνητρα να εξοντώσουν τον Ραφίκ Χαρίρι και τους πολιτικούς συμμάχους του, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και δεν υπάρχει οποιαδήποτε απευθείας ένδειξη για συριακή ανάμειξη», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ντέιβιντ Ρε, διαβάζοντας σύνοψη της απόφασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο μπορεί να δικάσει πρόσωπα και όχι κράτη ή οργανώσεις.
Ο δικαστής Ρε ανακοίνωσε την καταδίκη του Σαλίμ Αγιάς για συμμετοχή στη συνωμοσία της δολοφονικής επίθεσης στον Χαρίρι, απαλλάσσοντας τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, Χάσαν Μέρχι, Χουσέιν Ονέισι και Άσαντ Σάμπρα.
Ο Σαάντ Χαρίρι «αποδέχεται» την απόφαση
Ο γιος του Ραφίκ Χαρίρι, Σαάντ, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του «αποδεχόμαστε την απόφαση».
«Το δικαστήριο έκρινε και εξ ονόματος της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και των οικογενειών των μαρτύρων και των θυμάτων, αποδεχόμαστε την απόφαση. Όλοι μας ανακαλύψαμε την αλήθεια σήμερα», είπε.
Ο Σαάντ Χαρίρι που και ο ίδιος υπήρξε πρωθυπουργός του Λιβάνου στο πρόσφατο παρελθόν τόνισε ότι η απόφαση αποδεικνύει την αντικειμενικότητα του δικαστηρίου, δεδομένου ότι μόνο ένας από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκε. Η Χεζμπολάχ και άλλοι που επέκριναν το Ειδικό Δικαστήριο το χαρακτήριζαν «πολιτικοποιημένο» και ανέμεναν ότι θα καταδικάζονταν όλοι.
«Σήμερα, η πλευρά που πρέπει να κάνει θυσίες είναι η Χεζμπολάχ. Είναι σαφές ότι το δίκτυο που ευθύνεται (σ.σ. για τη δολοφονία) προέρχεται από τους κόλπους της. Δεν θα έχουμε ειρήνη μέχρι να εφαρμοστεί η ποινή», είπε ο Σαάντ Χαρίρι προσθέτοντας ότι «οι Λιβανέζοι δεν θα δεχτούν να γίνει η χώρα τους ασφαλές λιμάνι για τους δολοφόνους».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας