Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε να κηρύξει σήμερα (Τετάρτη) τη Βηρυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόλις μια ημέρα μετά την ισχυρή έκρηξη που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες ακόμα, ισοπεδώνοντας ταυτόχρονα μεγάλο κομμάτι της πόλης.
Επίσης, αποφασίστηκε να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014. Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό εωσότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, χθες, προσθέτουν οι πηγές.
Υπενθυμίζεται πως η έκρηξη που συγκλόνισε την πόλη φαίνεται να έλαβε χώρα σε αποθήκη εκρηκτικών, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για κοντέινερ με πάνω από 2.700 τόνους νιτρικό αμμώνιο. Αξίζει να αναφερθεί πως η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή ακόμη και στην Κύπρο, 150 μίλια μακριά.
Τραγικός ο απολογισμός, συνωστισμός στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 135, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 5.000. Άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ τα νοσοκομεία πόλης βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, εξαιτίας των χιλιάδων τραυματιών.
Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και μια Ελληνίδα, ενώ ακόμη πέντε Έλληνες πολίτες έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Όπως ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός, όλα τα διαθέσιμα ασθενοφόρα από τον βόρειο Λίβανο, την Μπέκα και τον Νότιο Λίβανο μεταφέρονται στην πρωτεύουσα για να βοηθήσουν ασθενείς και τα σωστικά συνεργεία. Παράλληλα, όσοι ασθενείς δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρονται εκτός πρωτεύουσας.
Τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Βηρυτού έχουν υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές που δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς, ενώ ανάμεσα στα θύματα είναι και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια και φάρμακα που βρίσκονταν στην κεντρική αποθήκη του υπουργείου Υγείας, περίπου μισό μίλι από το σημείο της έκρηξης.
Υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια και τα φάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως για να αποτρέψουν μολυσματικές ασθένειες σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, αλλά και για την αντιμετώπιση σοβαρότατων παθήσεων όπως μορφές καρκίνου και αυτοάνοσες ασθένειες. Οι δομές υγείας της υπό χρεοκοπία χώρας ήταν ήδη επιβαρυμένες από τη μάχη κατά της πανδημίας.
Μάχη με τον χρόνο
Εξάλλου, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη. Τα σωστικά συνεργεία συνέδραμαν από νωρίς το πρωί εθελοντές πολίτες σκάβοντας μέσα στα ερείπια, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν και πυρκαγιές που έκαιγαν για αρκετές ώρες.
«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Οι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα αγαπημένα τους πρόσωπα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χαμάντ Χασάν.
Σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας αρκετοί άρχισαν να ποστάρουν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων στα social media ζητώντας πληροφορίες για την τύχη τους, ενώ έχει δημιουργηθεί και ειδικός λογαριασμός στο instagram (Locating Victims Beirut) για τον εντοπισμό των ατόμων που αγνοούνται. Ο λογαριασμός αυτός έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 80.000 ακόλουθους, ενώ έχει δημοσιεύσει σχεδόν 100 αιτήματα για βοήθεια στον εντοπισμό ατόμων που δεν έχουν επικοινωνήσει με τους οικείους τους μετά την έκρηξη.
Οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ το κόστος των καταστροφών μόνο στο λιμάνι της πόλης είναι ανάμεσα στα 3 με 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξάλλου, μετά την καταστροφή της κεντρικής αποθήκης που φυλάσσονταν τεράστιες ποσότητες σιτηρών οι αρχές υπολογίζουν ότι η χώρα διαθέτει σιτηρά για λιγότερο από έναν μήνα.
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισ. δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Όσο για τις ποσότητες του διαθέσιμου σίτου, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένες και ότι πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς στέγη αγγίζουν τις 300.000. Πάντως, ήδη εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen («Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού. Άλλοι χρήστες προσφέρουν δωρεάν μεταφορά σε όποιον τη χρειάζεται.
Υπενθυμίζεται πως η χώρα υποφέρει επί δεκαετίες προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της μετά από τον 15ετή εμφύλιο και τις συνέπειες του, αλλά και τις συνεχείς περιφερειακές συγκρούσεις. Η πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού –εν μέσω της κατάρρευσης της οικονομίας του Λιβάνου και της πανδημίας– ίσως αποδειχθεί η τραγωδία εκείνη που θα γονατίσει τον Λίβανο.
Διεθνής συνδρομή
Ωστόσο, ένα μεγάλο κύμα βοήθειας από όλο σχεδόν τον κόσμο κατευθύνεται προς τον Λίβανο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες και την ανθρωπιστική καταστροφή.
Μεταξύ άλλων, ο Γιάνες Λέναρσιτς, Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. μετά από αίτημα των αρχών του Λιβάνου και «ήδη η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην κρίσιμη επιχείρηση στη Βηρυτό. Η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία προσέφεραν επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού και ακόμη περισσότερα κράτη-μέλη μπορούν να προσφέρουν στήριξη».
Η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να στείλει ξεχωριστά ομάδα 47 διασωστών, ενώ η Γαλλία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Κουβέιτ θα αποστείλουν προμήθειες. Η Βρετανία υποσχέθηκε ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατ. στερλινών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, δήλωσε ότι θα πάνε στη Βηρυτό διασώστες και γιατροί, ενώ πλοίο του πολεμικού ναυτικού βρίσκεται ήδη στην περιοχή για να παράσχει βοήθεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων θα αποστείλει 23 τόνους βοήθεια, στην οποία θα περιλαμβάνονται ιατροφαρμακευτικό υλικό για την αντιμετώπιση τραυμάτων, γάζες και επιδέσμους, ενώ η Τουρκία έχει προσφερθεί να κατασκευάσει νοσοκομείο εκστρατείας. Επίσης, το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) συμμετέχει στις έρευνες για τους επιζώντες στη Βηρυτό.
Βοήθεια προσφέρουν και οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αυστραλία, η οποία προσφέρει 1,1 εκατ. στερλίνες, τα οποία θα μοιραστούν στον Ερυθρό Σταυρό και στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να καλυφθούν ανάγκες σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική βοήθεια.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο έκανε γνωστό σήμερα ότι αναβάλει την ανακοίνωση της απόφασής του, στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Η απόφαση για τους τέσσερις κατηγορουμένους ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί την Παρασκευή, 7 Αυγούστου. Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Χαρίρι, το 2005.
Η ανακοίνωση της απόφασης μετατέθηκε για τις 18 Αυγούστου «σε ένδειξη σεβασμού για τα αμέτρητα θύματα», ανέφερε το δικαστήριο που εδρεύει στην Ολλανδία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας