Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την έγκρισή του για την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία οικισμού που θα στεγάσει 300 οικογένειες Ισραηλινών εποίκων στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέχει παρανόμως από τη Συρία, έδωσε το υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για τον οικισμό που θα πάρει το όνομά του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον μοναδικό αρχηγό κράτους που έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό για τους οικισμούς, Τζίπι Χοτοβέλι, το υπουργείο της θα αρχίσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή των κατοικιών για τους εποίκους. Το όνομα του νέου οικισμού θα είναι «Υψίπεδα Τραμπ» («Ραμάτ Τραμπ» στα εβραϊκά).

Τα Υψίπεδα του Γκολάν, έδαφος της Συρίας, κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, και το 1981 ανακοίνωσε την προσάρτησή του, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή καθώς είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έκτοτε το Ισραήλ έχει εγκαταστήσει στην περιοχή περίπου 26.000 εποίκους δημιουργώντας οικισμούς, που επίσης είναι παράνομοι για το διεθνές δίκαιο. Στο Γκολάν ζουν και περίπου 26.000 Δρούζοι Άραβες.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε τον Μάρτιο του 2019 διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή, λίγο πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα δώσει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ στο μικρό χωριό Κέλα 300 κατοίκων που βρίσκεται στην περιοχή για να τον τιμήσει. Ο οικισμός «Υψίπεδα Τραμπ» έχει προγραμματιστεί να γίνει στην παλιά γειτονιά Μπρουχίμ, όπου τώρα ζουν 12 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το σχέδιο για τον οικισμό θα κοστίσει περίπου 3,2 εκατ. δολάρια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα ξεκινήσει τα βήματα για την εγκατάσταση της κοινότητας των Υψιπέδων Τραμπ στο Γκολάν».