Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
18.5° 15.9°
2 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.8° 12.3°
1 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 14.9°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Ομίχλη
5°C
4.9° 4.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 12.3°
0 BF
64%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
11°C
12.0° 11.4°
0 BF
62%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
63%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
1 BF
75%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 13.5°
3 BF
69%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.8° 16.4°
2 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.1° 16.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Ομίχλη
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.1°
2 BF
69%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.8°
2 BF
76%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
16°C
18.8° 16.1°
2 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 13.3°
2 BF
58%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.1° 11.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Ariel Schalit

Προελαύνει η ακροδεξιά στο Ισραήλ

Ενα βήμα ακόμα πιο δεξιά φαίνεται πως κάνει το Ισραήλ, αφού σύμφωνα με τα exit polls ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται μια ανάσα από τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, τις τρίτες κατά σειρά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι πολίτες προσήλθαν σχεδόν μαζικά στην κάλπη για να ενθρονίσουν -κανονικά πια όπως φαίνεται- τον πολύ δεξιό Νετανιάχου, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας που έρχεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις για οικονομικά σκάνδαλα.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν κάτι που ξάφνιασε τους δημοσκόπους. Στις 9 το βράδυ τοπική ώρα, μία ώρα δηλαδή πριν από το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό της άγγιζε το 65,5%, το υψηλότερο από το 1999. Αυτό το 65,5% απεφάνθη ότι το Λικούντ του Νετανιάχου αξίζει να πάρει 37 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, της ισραηλινής Βουλής, στις οποίες αν προστεθούν και οι έδρες των εθνικιστών και θρησκευτικών συμμάχων του, το μπλοκ Δεξιάς-Ακροδεξιάς φτάνει συνολικά τις 60. Υπολείπεται δηλαδή μόλις μίας από την απόλυτη πλειοψηφία. Ο σχηματισμός Γαλάζιο και Λευκό του βασικού αντιπάλου του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς, έπαιρνε 33 έδρες.

Ετσι, αντί για την «ισοπαλία» μεταξύ των δύο αντιπάλων και τη «συνέχιση του αδιεξόδου» που προέβλεπαν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Νετανιάχου φαίνεται πως αυτή τη φορά και στην πηγή θα φτάσει και νερό θα πιει. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι τα exit polls θα μεταφραστούν και σε κανονικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος πάντως δεν έχασε καθόλου χρόνο. Ξεκίνησε αμέσως τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης κι απηύθυνε μέσω τουίτερ στους ψηφοφόρους του ένα μεγάλο «ευχαριστώ» μαζί με μια καρδούλα. Οσο για τη μία έδρα που του λείπει, μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να τη βρει. Κάποια σενάρια πριν από τις εκλογές έκαναν λόγο ακόμα και για αποστασίες από το στρατόπεδο του Γκατς.

Δύο πράγματα είχαν αλλάξει σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρέασαν την κρίση των ψηφοφόρων. Αφενός το εξαιρετικά πολεμικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη και την κοιλάδα του Ιορδάνη και ορίζει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Αφετέρου η απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά, κατάχρηση δημόσιου χρήματος και καταπάτηση εμπιστοσύνης εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η δίκη του θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, στις 17 Μαρτίου, κάτι που δεν φάνηκε όμως να πτοεί ούτε τον ίδιο ούτε τους υποστηρικτές του. Μέχρι την τελευταία στιγμή μάλιστα πλειοδοτούσε σε πατριδοκαπηλία προκειμένου να κρατήσει σε εγρήγορση το (ακρο)δεξιό του ακροατήριο. Παραμονή των εκλογών δήλωσε ότι η προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη αποτελεί προτεραιότητά του, σχολιάζοντας ότι «δεν θα είναι θέμα παρά μερικών εβδομάδων, δύο μηνών το πολύ».

Είναι τόσα τα διακυβεύματα ώστε οι εκλογές στο Ισραήλ να μπερδεύονται με την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Στις ΗΠΑ για πρώτη φορά ένας Εβραίος υποψήφιος, ο Μπέρνι Σάντερς, φαίνεται να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Γεγονός όμως που δεν χαροποιεί καθόλου την καθεστηκυία τάξη στο Ισραήλ λόγω των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει ο Σάντερς κατά του Νετανιάχου, αλλά και της μάλλον αρνητικής θέσης του απέναντι στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διπλωματικές ευπρέπειες, χαρακτήρισε προχθές τον Σάντερς «ψεύτη, τρελό ή και τα δύο» κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ισχυρού φιλοϊσραηλινού λόμπι AIPAC στην Ουάσινγκτον.

Το «αμάρτημα» του Σάντερς ήταν ότι είχε επικρίνει το ετήσιο συνέδριο του AIPAC και είχε γράψει στο τουίτερ «Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ειρήνη και ασφάλεια. Το ίδιο και ο παλαιστινιακός λαός». «Η προνομιούχα σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ απειλείται να ανατραπεί όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν» έκρινε ο γενικός διευθυντής του AIPAC, Χάουαρντ Κοχρ. Και ο νοών νοείτω.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προελαύνει η ακροδεξιά στο Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας