Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία νοσοκομείων, εγκαταστάσεων υδροδότησης και άλλων υποδομών ζωτικής σημασίας στη Λωρίδα της Γάζας, κατέγραψαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ΟΗΕ κάλεσε χθες το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα γίνει «όμηρος» των πολιτικών εξελίξεων και τόνισε την ανάγκη να ανασχεθεί η βία και να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Ρόουζμερι ντι Κάρλο, υπενθύμισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους απειλεί «να βυθίσει τη Γάζα σε νέο πόλεμο».

Η Ντι Κάρλο δήλωσε «βαθιά ανήσυχη καθώς ο προϋπολογισμός για τα καύσιμα» που επιτρέπουν τη λειτουργία «περίπου 250 ζωτικής σημασίας υποδομών στη Γάζα» έχει ήδη «εξαντληθεί» και ζήτησε να χορηγηθούν επειγόντως 4,5 εκατομμύρια δολάρια ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την προσφορά αυτών των υπηρεσιών ως το τέλος της χρονιάς.

Ακόμη, η αναπληρώτρια γ.γ. του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις εξέφρασε έντονη ανησυχία για την «επικίνδυνα ανεπαρκή ποσότητα απολύτως απαραίτητων φαρμάκων» στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς έχει εξαντληθεί το 40% των αποθεμάτων.

Η μηνιαία συνεδρίαση των μελών του ΣΑ για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έγινε ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και απεσταλμένου του ΟΗΕ με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για εκεχειρία μακράς διάρκειας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου σε θέατρο συχνών διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Πάνω από 171 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά. Έχει επίσης σκοτωθεί ένας ισραηλινός στρατιώτης.

Ένα από τα ζητούμενα των συνομιλιών είναι η άρση του ασφυκτικού οικονομικού αποκλεισμού του Ισραήλ σε βάρος του θύλακα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αφού οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τρεις φορές από το 2008.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απαιτεί η Χαμάς να παραδώσει τα λείψανα δύο ισραηλινών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί το 2014 στη Γάζα και δύο Ισραηλινούς που θεωρεί ότι είναι ζωντανοί και κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η Ντι Κάρλο απηύθυνε σε «όλα τα μέρη» έκκληση να εγγυηθούν ότι θα διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και στη Χαμάς να δώσει πληροφορίες για τους Ισραηλινούς που πιστεύεται πως κρατούνται αιχμάλωτοι στον θύλακα.