Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πανδημία απειλεί την πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πανδημία απειλεί την πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση

  • A-
  • A+

Το κλείσιμο πολλών κλινικών οικογενειακού προγραμματισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού θα οδηγήσει εκατομμύρια γυναίκες σε ανασφαλείς αμβλώσεις με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Αυτό προειδοποιεί έρευνα του Ινστιτούτου Guttmacher, ένα κέντρο που ασχολείται με τα θέματα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις μεταφορές και το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών που δεν θεωρούνται «βασικές» λόγω της πανδημίας έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση των γυναικών σε δομές σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια μείωση της τάξης του 10% στην πρόσβαση σε αναπαραγωγική φροντίδα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα οδηγήσει σε αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων κατά 15 εκατομμύρια, ενώ θα έχει ως συνέπεια και 3 εκατομμύρια ανασφαλείς αμβλώσεις και 28.000 θανάτους. «Πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση του τι θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα, αφού κάποιοι ειδήμονες προβλέπουν πως ίσως υπάρξει μια μείωση κατά 80% στην πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες», δήλωσε στο Ιδρυμα Ρόιτερς η Ελίζαμπεθ Σάλι, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Guttmacher, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε να αποφευχθούν αυτές οι τραγικές επιπτώσεις.

Ανάμεσα στα μέτρα που συστήνει η έκθεση είναι να κηρυχθούν οι υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας ως βασικές υπηρεσίες ώστε να επαναλειτουργήσουν άμεσα και απρόσκοπτα, να επιτραπεί η διάθεση των αντισυλληπτικών χωρίς συνταγογράφηση και να καθιερωθούν εναλλακτικά μοντέλα φροντίδας σε αυτούς τους τομείς, περιλαμβανομένης και της τηλεϊατρικής.

Ζοφερή κατάσταση

Ενδεικτικό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF) αναγκάστηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να κλείσει περισσότερα από 5.600 από τα κέντρα αναπαραγωγικής υγείας και τις κλινικές της –κάπου 14% του συνόλου- σε 64 χώρες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που περιγράφει και η διεθνής οργάνωση Marie Stopes (MSΙ), που προσφέρει αντισύλληψη και αμβλώσεις σε 37 χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης, περισσότερα από 9,5 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα στερηθούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες της το 2020 λόγω του κορονοϊού. Στο Νεπάλ, όπου η οργάνωση κάνει το 75% των ασφαλών αμβλώσεων που γίνονται στη χώρα, αναγκάστηκε να κλείσει τις εγκαταστάσεις της μετά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στις 24 Μαρτίου. Εκτοτε μπόρεσε να επαναλειτουργήσει μόνο 12 από τα 36 κέντρα που διατηρούσε στη χώρα. Και στην Ινδία, όπου η οργάνωση είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού μετά τον δημόσιο τομέα, αναγκάστηκε προσωρινά να κλείσει τις κλινικές της έως τις 4 Απριλίου όταν, έπειτα από εβδομάδες περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να εντάξει τις αμβλώσεις στις βασικές υπηρεσίες. Αλλά, πολλές γυναίκες λένε πως δεν ξέρουν πώς να φτάσουν σε αυτά τα κέντρα με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Εμπρακτη στήριξη σε πόρνες και θύματα διακίνησης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να βοηθήσει τα θύματα τράφικινγκ και τις πόρνες να αντεπεξέλθουν στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού. «Επεκτείνουμε τα μέτρα που έχουμε αναλάβει για την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία και στις γυναίκες θύματα διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και στις πόρνες. Δεν είστε μόνες», δήλωσε η γενική γραμματέας Ισότητας και Εμφυλης Βίας, Νοέλια Βέρα.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν ότι αυτές οι γυναίκες θα έχουν αυξημένη πρόσβαση σε κάθε είδους υπηρεσίες στήριξης, σε έκτακτες δομές στέγασης, ώστε να μην καταλήγουν στους δρόμους, αλλά και στα κοινωνικά επιδόματα που πρόκειται να χορηγήσει η κυβέρνηση σε όσους απειλούνται με ακραία φτώχεια. Μέτρα όλα τους που, όπως είπε η Νοέλια Βέρα, έχουν στόχο «αυτή η υγειονομική κρίση να μην αφήσει χωρίς προστασία ούτε μία γυναίκα».

Από τις 12 Μαρτίου, όταν άρχισε η καραντίνα, οι γυναίκες που επιβιώνουν από την πορνεία, όπως και τα θύματα διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, όχι μόνο δεν είχαν πλέον ουσιαστική στήριξη και προστασία, αλλά ούτε καν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν βασικά τους δικαιώματα, καθώς όλες οι σχετικές υπηρεσίες σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως υπάρχουν σαφείς οδηγίες προς τις αστυνομικές αρχές ώστε στη διάρκεια των ελέγχων να μπορούν πιο αποτελεσματικά να εντοπίζουν τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης για την τηλεφωνική γραμμή 24ωρης βοήθειας και τις ψηφιακές υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων.

«Είναι θετικό που τα μέτρα περιλαμβάνουν αυτές τις γυναίκες γιατί βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση [...] αλλά συχνά οι αρχές δεν ξέρουν καν ποια είναι τα θύματα διακίνησης, πού είναι, πώς να τις εντοπίσουν», σχολίαζε η Βιρχίνια Χιλ, διευθύντρια της γυναικείας οργάνωσης «Ασπασία». «Και πολλές δεν θέλουν καν να τις βρούνε, γιατί δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και φοβούνται». Ωστόσο, η Βέρα διευκρίνισε πως το επίδομα δικαιούνται και τα θύματα που βρίσκονται παράτυπα στη χώρα.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
«Η Ευρώπη χρειάζεται φεμινισμό»
Προειδοποιώντας πως τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη απειλούνται, το FUN Europe παρουσίασε μια κοινή εκλογική πλατφόρμα για τις εκλογές της 26ης Μαΐου με βασικό σύνθημα «Η Ευρώπη χρειάζεται φεμινισμό».
«Η Ευρώπη χρειάζεται φεμινισμό»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ελλειμμα γυναικών στην αγορά εργασίας επί πανδημίας
H εργασιακή ζωή μετά τον κορονοϊό μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, με αισθητή την απουσία γυναικών στους τόπους δουλειάς, προειδοποίησε με μια δραματική έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων η εκτελεστική...
Ελλειμμα γυναικών στην αγορά εργασίας επί πανδημίας
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Σύγχρονες σκλάβες εργάτριες στον Λίβανο σε πλήρη απόγνωση
Ντροπιαστικές εικόνες γυναικών, κάποιες με τα παιδιά τους αγκαλιά, να στοιβάζονται μέρα νύχτα έξω από την πρεσβεία της Αιθιοπίας εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, συνεχίζουν να έρχονται από τον Λίβανο.
Σύγχρονες σκλάβες εργάτριες στον Λίβανο σε πλήρη απόγνωση
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΠΕΡΟΥ: Επτά γυναίκες εξαφανίζονται κάθε μέρα
Κάθε 3 ώρες και 20 λεπτά χάνονται τα ίχνη μια γυναίκας λόγω του Covid-19 στο Περού. Οι σχεδόν τρεις μήνες των περιοριστικών μέτρων έδειξαν ότι για τις γυναίκες δεν υπάρχει ασφάλεια είτε εντός είτε εκτός...
ΠΕΡΟΥ: Επτά γυναίκες εξαφανίζονται κάθε μέρα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πού είναι οι γυναίκες στις αποφάσεις για τον Covid-19;
Αν και αποτελούν την πλειονότητα στην πρώτη γραμμή (56% των γιατρών και 77% του νοσηλευτικού προσωπικού) οι Ιταλίδες επιστημόνισσες έμειναν έξω από την κορυφαία επιτροπή-κέντρο αποφάσεων στον αγώνα κατά της...
Πού είναι οι γυναίκες στις αποφάσεις για τον Covid-19;
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Σε έξαρση το «πορνό της εκδίκησης»
Την περίοδο της καραντίνας πολλαπλασιάστηκαν διεθνώς οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου με στόχο να εκτεθούν τα θύματα που είναι συνήθως γυναίκες.
Σε έξαρση το «πορνό της εκδίκησης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας