Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
21.3° 17.8°
3 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.1° 16.2°
2 BF
64%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.7°
4 BF
44%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.5°
2 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
16.0° 14.3°
0 BF
75%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 10.6°
0 BF
44%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.5° 15.5°
4 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 18.8°
3 BF
54%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
20.1° 16.9°
4 BF
59%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 18.8°
3 BF
52%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.7°
2 BF
55%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
4 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.1° 17.9°
2 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
19°C
19.5° 18.5°
2 BF
43%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
1 BF
63%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.5° 19.2°
2 BF
32%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
15°C
17.7° 15.0°
3 BF
78%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.1° 10.1°
3 BF
66%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Guyana-Exploracion
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Εσεκίμπο της Βενεζουέλας

Η ExxonMobil έχει οργανώσει μια έντονη εκστρατεία προπαγάνδας κατά της Βενεζουέλας, που διαδίδεται από τη Γουιάνα, η οποία επιδιώκει να αποδείξει ότι η διεκδίκηση της Βενεζουέλας ξεκίνησε το 2015.

«Ο ήλιος της Βενεζουέλας γεννιέται στο Εσεκίμπο» είναι μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά στη Βενεζουέλα. Πολλές γενιές γυναικών και ανδρών από τη χώρα μου έχουν μεγαλώσει, αναμένοντας να βρεθεί μια λύση σε αυτή την εδαφική διαμάχη που μας γίνεται γνωστή ήδη από τις πρώτες τάξεις του σχολείου, όπου ένα σημαντικό κομμάτι της επικράτειάς μας είναι σημειωμένο στους επίσημους χάρτες μας, με χρωματιστές ρίγες και αναγράφει: «Περιοχή υπό διεκδίκηση».

Μοιράζομαι μαζί σας μια αλήθεια για ένα ζήτημα της Βενεζουέλας. Εδώ και χρόνια, η Βενεζουέλα έχει πέσει θύμα μιας έντονης εκστρατείας ψεμάτων που κάνει πολλούς να πιστέψουν ότι είναι ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, ενώ στην πραγματικότητα αυτά που νομίζουν ότι γνωρίζουν, είναι απλώς ένα πλαίσιο σκέψης που τους έχει επιβληθεί ώστε να δικαιολογηθεί η ιμπεριαλιστική επίθεση, της οποίας ο λαός μας είναι θύμα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο λαός μας θα συμμετάσχει στο Συμβουλευτικό Δημοψήφισμα, που προκήρυξε το Κοινοβούλιό μας, για την επικράτεια του Εσεκίμπο. Απέναντι σε αυτό το κάλεσμα, η ExxonMobil έχει οργανώσει μια έντονη εκστρατεία προπαγάνδας κατά της Βενεζουέλας, που διαδίδεται από τη Γουιάνα, η οποία επιδιώκει να αποδείξει ότι η διεκδίκηση της Βενεζουέλας ξεκίνησε το 2015, από την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της επικράτειας του Εσεκίμπο.

Επαναλαμβάνω ότι στα σχολεία της Βενεζουέλας γνωρίζαμε πάντα ότι ο επίσημος χάρτης μας περιέχει την επικράτεια του Εσεκίμπο, με την ένδειξη «Περιοχή υπό διεκδίκηση». Ο ποταμός Εσεκίμπο υπήρξε το σύνορο στα ανατολικά της Βενεζουέλας από τότε που η Ισπανία δημιούργησε το Γενικό Καπετανάτο της Βενεζουέλας, το ίδιο όριο που περιέχει το πρώτο Σύνταγμα της Βενεζουέλας το 1811, επίσης παρόν στο Σύνταγμα της Κολομβίας όταν δημιουργήθηκε από το έργο του Σιμόν Μπολίβαρ και περιλάμβανε τα σημερινά εδάφη του Ισημερινού, του Παναμά, της Κολομβίας (παλαιότερα ονομαζόταν Νέα Γρανάδα) και της Βενεζουέλας.

Oταν αποσχίστηκε η Κολομβία το 1830, το νέο Σύνταγμα της Βενεζουέλας επικύρωσε τον ποταμό Εσεκίμπο ως το ανατολικό όριο της επικράτειας της Δημοκρατίας και το 1834 η Αγγλία αναγνώρισε τη Βενεζουέλα ως ανεξάρτητη δημοκρατία, χωρίς ποτέ να αντιταχθεί στα δικαιώματα της Βενεζουέλας στην επικράτειά της στο Εσεκίμπο.

Ο 19ος αιώνας στη χώρα μας ήταν μια περίοδος διχασμού και στρατιωτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ διαφορετικών φατριών των Βενεζουελανών. Οι Αγγλοι πειρατές εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις στιγμές αδυναμίας της Βενεζουέλας για να εισέλθουν παράνομα στο έδαφός μας, με σκοπό να επεκτείνουν τα 20 χιλιάδες τετραγωνικά μίλια που τους παραχώρησε αρχικά η Ολλανδία.

Παρά την εσωτερική μας κατάσταση, η Βενεζουέλα δεν σταμάτησε να ασκεί την κυριαρχία της στο Εσεκίμπο και υπέβαλε διάφορα αιτήματα στην Αγγλία, ώστε να γίνουν σεβαστά τα σύνορά μας.

Από το 1849, η Αγγλία άρχισε τις επιχειρήσεις για να προσπαθήσει να καταλάβει μέρος της επικράτειάς μας, οδηγούμενη από τον πλούτο της περιοχής μας της Γουαϊάνας, της κορυφαίας παραγωγού χρυσού στον κόσμο εκείνη την εποχή. Η Αγγλία προσπάθησε να καταλάβει ολόκληρη αυτή την περιοχή για να κυριαρχήσει μέχρι τις εκβολές του Ορινόκο, ενός ποταμού που ονόμαζαν «Δούναβη της Νότιας Αμερικής» και τον οποίο θεωρούσαν απαραίτητο για να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την περιοχή.

Oλη αυτή η περίοδος είναι πλούσια σε έγγραφα διεκδικήσεων της Βενεζουέλας προς το αγγλικό Στέμμα, ώστε να γίνει σεβαστή η επικράτειά μας, αλλά, εν μέσω της αδυναμίας μας, η κυβέρνηση της χώρας μας είχε την αφελή ιδέα να ζητήσει βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μεσολαβήσουν. Το μοιραίο Δόγμα Μονρό, το οποίο διακήρυττε «Η Αμερική για τους Αμερικανούς», ήταν πολύ της μόδας.

Αυτή είναι η κατάσταση που οδήγησε στην παράνομη και άκυρη Διαιτητική Απόφαση του Παρισίου το 1899, στην οποία συμμετείχαν δύο δικηγόροι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο από την Αγγλία και ένας από τη Ρωσία, χωρίς κανέναν εκπρόσωπο της Βενεζουέλας. Η χώρα μας έχει καταγγείλει αυτή τη διαιτησία από την πρώτη στιγμή. Απονομιμοποιήθηκε ανοιχτά το 1944 από τον δικηγόρο Mallet Prevost, έναν από τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών που έγραψε ένα υπόμνημα στο οποίο ομολογεί ότι η Απόφαση του Παρισίου ήταν μια δικαστική συνωμοσία κατά της Βενεζουέλας και το οποίο δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 1949 στο περιοδικό The American Journal of International Law. Κατά τη διάρκεια της 18ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 12 Νοεμβρίου 1962, η Βενεζουέλα κατήγγειλε αυτή τη Διαιτητική Απόφαση και κατέδειξε τον κενό και άκυρο χαρακτήρα της, γεγονός που έκανε την Αγγλία να αναγνωρίσει για άλλη μια φορά την ύπαρξη εδαφικής διαμάχης και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας της Γενεύης του 1966, που υπογράφηκε από τη Βενεζουέλα, την Αγγλία και την κυβέρνηση της αποικίας της Αγγλικής Γουαϊάνας.

Η Συμφωνία της Γενεύης αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτής της εδαφικής διαμάχης, επομένως και κατανοεί ότι αυτή η διαμάχη δεν επιλύθηκε με την άκυρη Διαιτητική Απόφαση του 1899 και ορίζει στο 1ο της άρθρο ότι η διαμάχη πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση. Αυτή η συμφωνία ορίζει επίσης ότι οι αποφάσεις πρέπει να έχουν τη γραπτή έγκριση όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Επίσης το 1966, την 26η του Μάη, η Αγγλία παραχωρεί την ανεξαρτησία στη Γουιάνα. Στην αναγνωριστική της επιστολή προς τη Συνεταιριστική Δημοκρατία της Γουιάνας, την ίδια μέρα, η Βενεζουέλα χαιρετίζει το νέο γειτονικό έθνος και εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την εδαφική αξίωση που διατηρεί σε ισχύ και επισημαίνει ότι τα όρια μεταξύ των δύο εδαφών σημειώνονται με τη μέση γραμμή του ποταμού Εσεκίμπο.

Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω ότι η Βενεζουέλα ανέκαθεν διεκδικούσε κυριαρχία σε αυτό το έδαφος, ότι έχουμε πολλά τεκμηριωμένα στοιχεία που αναδεικνύουν την κυριαρχία μας και όσοι λένε ότι η απάτη που διαπράχθηκε στο Παρίσι το 1899 έχει κάποια ισχύ ή όσοι προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει, όπως κάνει η ExxonMobil, ότι η διεκδίκηση της Βενεζουέλας ξεκίνησε το 2015, ψεύδονται· η ExxonMobil πάντα ήταν μία από τις πιο ληστρικές εταιρείες. Είναι εύκολο να εντοπίσουμε στην ιστορία της τις καταστροφές που προκάλεσε σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιήθηκε. Η παρουσία της στη Γουιάνα δεν μπορεί να αναμένεται να βελτιώσει ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης της πλειοψηφίας των κατοίκων της. Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι ότι μια κυβερνητική ηγεσία θα γίνει πιο διεφθαρμένη και ίσως πιο πλούσια. Μπορείτε να διαπιστώσετε πώς τα μέσα ενημέρωσης της Γουιάνας αποκάλυψαν τις πρακτικές διαφθοράς που έχει αναπτύξει αυτή η εταιρεία για να κυριαρχήσει στην κυβέρνηση αυτής της χώρας και να την οδηγήσει στην παραβίαση της Συμφωνίας της Γενεύης και στη χορήγηση παράνομων παραχωρήσεων στα θαλάσσια ύδατα που βρίσκονται σε διαμάχη, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών που είναι αναμφισβήτητα βενεζουελανικές.

Η Βενεζουέλα έχει καταγγείλει, έχουμε στοιχεία, ότι η ExxonMobil είναι αυτή που χρηματοδοτεί και διευθύνει την αντιβενεζουελανική εκστρατεία που αναπτύσσεται σήμερα στη Γουιάνα και την Καραϊβική, καθώς είναι και αυτή που πληρώνει τη δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τη Γουιάνα στην αγωγή που κατατέθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, του οποίου η δικαιοδοσία σε αυτή τη διαμάχη απορρίπτεται από τη Βενεζουέλα.

Το δημοψήφισμα στο οποίο κληθήκαμε από την Εθνοσυνέλευσή μας και το οποίο θα πραγματοποιήσουμε την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023, επικυρώνει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της επικράτειάς μας, μέσω των μηχανισμών που θεσπίζει η Συμφωνία της Γενεύης, απέναντι στις παραβιάσεις της Γουιάνας που καθοδηγείται από τα συμφέροντα της ExxonMobil.

*Δημοσιογράφος, επιτετραμμένος (Chargé d’Affairs) της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Εσεκίμπο της Βενεζουέλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας