• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.1°C / 18.5°C
    3 BF
    63%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 13.6°C / 19.4°C
    2 BF
    63%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 16.0°C / 16.5°C
    2 BF
    70%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 11.9°C / 12.7°C
    2 BF
    71%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.2°C
    4 BF
    88%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.0°C / 18.0°C
    2 BF
    53%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    3 BF
    41%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 16.3°C / 16.3°C
    3 BF
    80%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.5°C / 19.1°C
    4 BF
    64%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 17.3°C
    3 BF
    77%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.8°C / 18.4°C
    3 BF
    68%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.7°C / 18.7°C
    2 BF
    52%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    4 BF
    94%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    0 BF
    55%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    20°C 17.5°C / 21.0°C
    3 BF
    42%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 16.6°C / 16.8°C
    2 BF
    63%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.0°C / 18.0°C
    0 BF
    54%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 12.3°C / 14.9°C
    2 BF
    86%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.7°C / 13.7°C
    2 BF
    58%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.5°C / 10.5°C
    2 BF
    73%
AP Photo/Eugene Hoshiko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μήνας κρίσιμων εκλογών που αλλάζουν τις ισορροπίες

  • A-
  • A+
Στη Νικαράγουα, ο Ορτέγα επανεξελέγη πρόεδρος... χωρίς αντίπαλο • Στην Αργεντινή, την Κυριακή στήνονται ενδιάμεσες βουλευτικές κάλπες που «φοβίζουν» τον πρόεδρο Φερνάντες. ● Στη Χιλή, στις 21/11 κρίνεται ο διάδοχος του διαπλεκόμενου Πινιέρα με μονομαχία Αριστεράς και Ακροδεξιάς. ● Στην Ονδούρα, φυσά άνεμος αλλαγής υπέρ της υποψήφιας Ξιομάρα Κάστρο. ● Περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα, στη σκιά της αποτυχίας του Γουαϊδό να «αρπάξει» την εξουσία στους δρόμους.

Αυτός ο Νοέμβριος θα είναι καταλυτικός για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, καθώς οι εκλογές σε Αργεντινή, Χιλή και Ονδούρα προβλέπεται να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη. Η αναμέτρηση στις περιφερειακές της Βενεζουέλας σηματοδοτεί την αναδίπλωση της αποτυχημένης τακτικής της αντιπολίτευσης, ενώ η Νικαράγουα, που άνοιξε την αυλαία των εκλογών την περασμένη Κυριακή, αντιμετωπίζει το φάσμα νέων κυρώσεων.

Στη Νικαράγουα ο Ορτέγα φρόντισε να έχει βγάλει από τη μέση τους αντιπάλους του πριν από τις εκλογές

AP PHOTO

Ο Ντανιέλ Ορτέγα κέρδισε άνετα με 76% την τέταρτη συνεχόμενη θητεία του από το 2007 και την 5η συνολικά, αφού διετέλεσε πρόεδρος και το 1985-1990. Χωρίς ουσιαστικά σοβαρούς αντιπάλους, μετά τη σύλληψη κάπου 35 πολιτικών το καλοκαίρι, ανάμεσά τους και επτά επίδοξων προεδρικών υποψηφίων, ο πρώην αντάρτης –που με τα χρόνια συμμάχησε με φιλελεύθερους επιχειρηματίες και την ακραία συντηρητική Καθολική Εκκλησία–, ξεσπάθωσε από την Πλατεία της Επανάστασης κατά ΗΠΑ και Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα.

Αφού χαρακτήρισε «σκύλας γιους των γιάνκηδων ιμπεριαλιστών» τους φυλακισμένους πολιτικούς που κατηγορούνται για «προδοσία», απέρριψε τις καταγγελίες «που έρχονται από χώρες που συνεχίζουν τις αποικιακές τους πολιτικές», ενώ επέκρινε και τις χώρες της Ε.Ε. «όπου κυβερνούν φασιστικά κόμματα, οι απόγονοι του φρανκισμού» και «τα αδέλφια του Αδόλφου Χίτλερ». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, ενώ η Ουάσιγκτον είχε ήδη την περασμένη εβδομάδα εγκρίνει σχετικό νόμο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου, μέσω του οποίου φτάνει στις ΗΠΑ το 60% των Νικαραγουανών εξαγωγών.

 «Πονοκέφαλος» οι ενδιάμεσες εκλογές για τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες στην Αργεντινή

AP PHOTO

Τη σκυτάλη παίρνει αυτή την Κυριακή 14 Νοεμβρίου η Αργεντινή, όπου θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, προμηνύοντας προβλήματα για την κυβέρνηση του περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες.

Οι προκριματικές του Σεπτεμβρίου, που θεωρούνται πολιτικό βαρόμετρο των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών, έδειξαν μεγάλη πτώση του κυβερνώντος συνασπισμού, που έχασε σε 18 από τις 24 επαρχίες της χώρας και σημαντική άνοδο της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Αν επικυρωθεί αυτή η τάση –όπως έχει συμβεί σε όλες τις αναμετρήσεις των τελευταίων ετών– ο πρόεδρος Φερνάντες μπορεί να χάσει την πλειοψηφία στη Γερουσία και απειλείται να μην διαθέτει πλέον τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα εγκρίνοντας κοινωνικά επιδόματα για τους πιο ευάλωτους και παγώνοντας τις τιμές περισσότερων από 1.400 προϊόντων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Εκείνο το οποίο θεωρείται βέβαιο είναι η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς με τον οικονομολόγο και τηλεπερσόνα Χαβιέρ Μιλέι, να φέρεται να καταλαμβάνει ένα 13% στο Μπουένος Αϊρες και να εκλέγεται βουλευτής: πρώτη φορά στην ιστορία της αργεντίνικης μεταπολίτευσης που ένας ακροδεξιός θα φτάσει στο Κοινοβούλιο.

Στη Χιλή ο Ντανιέλ Μπόριτς του αριστερού συνασπισμού θα μονομαχήσει σκληρά με την Ακροδεξιά

AP PHOTO

Η πιο σημαντική αναμέτρηση θα δοθεί στις 21 Νοεμβρίου στην Χιλή όπου θα εκλεγεί ο διάδοχος του συντηρητικού επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα, την ώρα που τη Δευτέρα η Βουλή ψήφισε υπέρ της παραπομπής του σε πολιτική δίκη για τις συναλλαγές μέσω υπεράκτιων εταιρειών που αποκάλυψαν τα Pandora Papers. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού Σεμπαστιάν Σιτσέλ πληρώνει τα σπασμένα παραμένοντας σε όλες τις δημοσκοπήσεις τέταρτος με ένα 9%.

Κι ενώ οι διεκδικήσεις της λαϊκής εξέγερσης του 2019 παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ και η Συντακτική Συνέλευση επεξεργάζεται ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα, ραγδαία είναι η άνοδος του ακροδεξιού Χοσέ Αντόνιο Καστ, προασπιστή της δικτατορίας του Πινοτσέτ. Τον τελευταίο μήνα ο Καστ αύξησε τα ποσοστά του κατά 10 μονάδες έναντι 6 μονάδων που ενισχύθηκε η πρόθεση ψήφου για τον 35χρονο Ντανιέλ Μπόριτς του συνασπισμού «Εγκρίνω Αξιοπρέπεια» (συμμαχία του Πλατιού Μετώπου με το Κ.Κ. και τους Πράσινους).

Ετσι, ενώ τρεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μπόριτς με ποσοστό 32% έναντι 27% του Καστ, άλλες τόσες ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη τον συνασπισμό του ακροδεξιού με ποσοστά 23%-36% έναντι 20%-30% του Μπόριτς.

Στη Βενεζουέλα ο Χουάν Γουαϊδό, αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ, ακόμα αυτοπροσδιορίζεται ως... πρόεδρος

AP PHOTO

Την ίδια ημέρα στη Βενεζουέλα θα διεξαχθούν περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι πρώτες από το 2017 όπου μετέχει σύσσωμη η αντιπολίτευση για την ανάδειξη 23 κυβερνητών Πολιτειών, 335 δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και τοπικών βουλευτών. Επειτα από το «μνημόνιο κατανόησης» που υπογράφηκε τον Αύγουστο από κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις του Μεξικού με τη Νορβηγία ως μεσολαβήτρια δύναμη, που έκανε δυνατή αυτή την έστω και μικρή προσέγγιση.

Μερίδα της αντιπολίτευσης, υπό τον αυτοανακηρυχθέντα και ακόμη «προσωρινό πρόεδρο» Χουάν Γουαϊδό, αφού απέτυχε παταγωδώς στη στρατηγική της αντιπαράθεσης στους δρόμους, αναγκάστηκε να προσέλθει στον διάλογο στο Μεξικό δηλώνοντας τώρα πως «υπάρχει δυνατότητα λύσης (της κρίσης) μέσα από μια συμφωνία». Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία θα υπάρξουν παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Κέντρο Κάρτερ, ανάμεσα σε έγκριτες άλλες διεθνείς οργανώσεις για να εγγυηθούν τη διαφάνεια της διαδικασίας, ενώ παρατηρητές στέλνει και η Ρωσία.

Στην Ονδούρα η υποψήφια Ξιομάρα Κάστρο είναι πιο «καθαρή» υποψήφια, εξ ου και φαβορί για νίκη

AP PHOTO

Η αυλαία θα πέσει στις 28 Νοεμβρίου με τις προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα, που έχουν σημαδευτεί από τις κατηγορίες για διαφθορά αλλά και για σχέση του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες με καρτέλ ναρκωτικών, όπως συμπέρανε δικαστική έρευνα στις ΗΠΑ.

Η αναμέτρηση θα γίνει ανάμεσα στον υποψήφιο του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος, Νάσρι Ασφούρα και την επικεφαλής του συνασπισμού LIBRE (Ελευθερία και Επανίδρυση) Ξιομάρα Κάστρο. Η Κάστρο, τέως σύζυγος του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2009, φέρεται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να προηγείται άνετα με 38% έναντι 21% του συντηρητικού της αντιπάλου Ασφούρα.

Ο παλαιστινιακής καταγωγής μεγιστάνας των κατασκευών δεν έχει καλύτερη φήμη από τον Ερνάντες: η Γενική Εισαγγελία ζήτησε πέρσι τον Οκτώβριο τη δίωξή του για υπεξαίρεση 722.000 δολαρίων και ξέπλυμα χρήματος, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το καλοκαίρι το αίτημα. Λίγο μετά, το όνομά του εμφανίστηκε και στα Pandora Papers.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Τις πταίει, σύντροφοι;
Συντριβή των τσαβίστας στη Βενεζουέλα. Ηττα του κιρτσνερισμού στην Αργεντινή. Αντεπίθεση της Δεξιάς στη Βραζιλία. Αποτυχία της Αριστεράς στην Μπογκοτά της Κολομβίας και διαφοροποίηση του πολιτικού τοπίου της...
Τις πταίει, σύντροφοι;
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Από τα κοινωνικά κινήματα στην προεδρία της Χιλής
Ανάμεσα στις βασικές προτάσεις του Μπόριτς είναι η κατάργηση του συστήματος ιδιωτικής διαχείρισης των συντάξεων, φορολογική μεταρρύθμιση, αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 520 ευρώ και ενισχύσεις στις...
Από τα κοινωνικά κινήματα στην προεδρία της Χιλής
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στην Ονδούρα το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, εκτός αν...
Η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής βλέπει στις εκλογές της περασμένης Κυριακής την ελπίδα αλλαγής ρότας μετά τα 12 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης.
Στην Ονδούρα το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, εκτός αν...
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ράπισμα στην κυβέρνηση, προέλαση της Ακροδεξιάς
Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να επιχειρηθούν άμεσα διορθωτικές κινήσεις ώστε να ξανακερδηθεί το χαμένο έδαφος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Φερνάντες.
Ράπισμα στην κυβέρνηση, προέλαση της Ακροδεξιάς
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στα σωστά χέρια η οικοδόμηση ενός δημοκρατικού Συντάγματος
Η Χιλή βρίσκεται επιτέλους σε τροχιά ξεριζώματος του πολιτικού συστήματος του Πινοτσέτ και μετάβασης σε μια πραγματική δημοκρατία ● Φεμινιστική, πολυεθνική και αποκεντρωμένη η Συντακτική Συνέλευση
Στα σωστά χέρια η οικοδόμηση ενός δημοκρατικού Συντάγματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας