• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.6°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 21.4°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 23.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.8°C
  0 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 23.8°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  80%
Ap photo

Οι Χιλιανοί εκλέγουν το Σώμα που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα

 • A-
 • A+

Ιστορικό διήμερο στη Χιλή όπου περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 1.373 υποψηφίων τα 155 πρόσωπα της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, που θα ξαναγράψει το Σύνταγμα της χώρας, καταργώντας το ανελεύθερο της χούντας που ισχύει –με ελάχιστες μεταρρυθμίσεις– μέχρι σήμερα.

Οι άκρως κρίσιμες εκλογές είχαν πάρει αναβολή τριών εβδομάδων, από τις 10-11 Απριλίου για σήμερα και αύριο, με την καθυστέρηση, όπως έγραφε τότε η «Εφ.Συν.», να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην τήρηση του δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για τη μεταρρύθμιση και όχι μόνο. (Βλ. «Αναβολή εκλογών στη Χιλή λόγω έξαρσης της πανδημίας»).

Το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να καταρτιστεί μέσα σε εννέα μήνες, περίοδο που μπορεί να παραταθεί μόνο μια φορά, για τρεις μήνες. Θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί το 2022, όταν θα διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, η συμμετοχή στο οποίο θα είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι το ισχύον Σύνταγμα, που είχε καταρτιστεί το 1980 επί  Πινοτσέτ, δημιούργησε ένα σύστημα που ωφελεί μόνο έναν μικρό αριθμό προνομιούχων. Η αντικατάστασή του ήταν ανάμεσα στα βασικά αιτήματα της εξέγερσης, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2019 διεκδικώντας περισσότερη ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι πολίτες καλούνται επίσης να εκλέξουν αυτοδιοικητικούς αξιωματούχους, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και, για πρώτη φορά, περιφερειάρχες. Η Χιλή ήταν μια από τις λιγοστές χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όπου μέχρι τώρα οι περιφερειάρχες δεν εκλέγονταν. Αναλυτές θεωρούν την ψηφοφορία δοκιμασία αποφασιστικής σημασίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

«Το διακύβευμα είναι μια νέα Χιλή»

Η αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου του κράτους, το οποίο περιορίζει δραστικά τον ρόλο του κράτους και εγγυάται τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα σε όλα τα πεδία, ειδικά στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλιση, θεωρείται ότι θα άρει ένα από τα βασικά εμπόδια για να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα από τις πιο άνισες στη Λατινική Αμερική.

«Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν το Σύνταγμα που θα μας καθοδηγεί τα επόμενα 40-50 χρόνια», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλαούντιο Φουέντες, καθηγητής στη σχολή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Διέγο Πορτάλες. Αυτή η ψηφοφορία είναι σίγουρα η πιο σημαντική τα 31 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, κρίνει, «το διακύβευμα είναι μια νέα Χιλή».

«Είναι σαν να αρχίσαμε να ξεφορτωνόμαστε στ’ αλήθεια τον ‘Πινότσο’ (σ.σ. παρατσούκλι του πρώην δικτάτορα που χρησιμοποιούν οι επικριτές του), τη σκιά του, την κληρονομιά του, όλα», κρίνει η Καρμέλα Ουρκίσα, δημόσια λειτουργός, 62 ετών, η οποία ζει στο Σαντιάγο.

Στη Χιλή παρουσιάζεται «η ευκαιρία να προχωρήσει στη δεύτερή της (πολιτική) μετάβαση, έπειτα από τρεις δεκαετίες, λόγω της ισχυρής τάσης των (παραδοσιακών) κομμάτων να διατηρήσουν το status quo», εκτιμά ο Μαρσέλο Μέγια, πολιτολόγος στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στον κόσμο θα αναδειχτεί Συντακτική Συνέλευση αποτελούμενη από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Θα είναι, επίσης, η πρώτη στην ιστορία της χώρας κατά την οποία 17 έδρες προορίζονται για εκπροσώπους των αυτοχθόνων λαών της Χιλής.

Δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη

Οι προβλέψεις για τη σύνθεση των πολιτικών δυνάμεων που θα συγκροτήσουν τη Συντακτική Συνέλευση είναι παράτολμες, αλλά η δυσκολία των ανεξάρτητων υποψηφίων να συνδεθούν με τους ψηφοφόρους ενδέχεται να δώσει προβάδισμα σε εκείνους των παραδοσιακών κομμάτων.

«Υπάρχουν πολλές νέες μεταβλητές στο παιγνίδι: πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία άνευ προηγουμένου, εν μέσω της πανδημίας, με σύστημα που εγγυάται την ανάδειξη ίσου αριθμού μελών των δύο φύλων, με έδρες εκ των προτέρων κατανεμημένες (σε φυλές αυτοχθόνων) και με λίστες ανεξάρτητων. Όλα αυτά είναι καινούργια. Είναι επομένως πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις», πολύ περισσότερο επειδή «δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσοι πολίτες θα ψηφίσουν», εξηγεί ο Κλαούντιο Φουέντες.

Η αριστερή αντιπολίτευση, με υποψήφιους σε 69 από τις 70 λίστες, θέλει να προτείνει νέο μοντέλο για τη χώρα, με εγγυημένα κοινωνικά δικαιώματα, ειδικά στα πεδία της εκπαίδευσης, της υγείας και της στέγης.

Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι της δεξιάς, που ασκεί σήμερα την εξουσία, συγκεντρωμένοι σε ένα ψηφοδέλτιο, μαζί με υποψήφιους της άκρας δεξιάς, υπερασπίζονται το ισχύον σύστημα, διότι όπως τονίζουν ευνόησε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο το βράδυ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Αναβολή εκλογών στη Χιλή λόγω έξαρσης της πανδημίας
Λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και νεκρών από την πανδημία ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη μετάθεση των εκλογών για τις 15-16 Μαΐου.
Αναβολή εκλογών στη Χιλή λόγω έξαρσης της πανδημίας
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στα σωστά χέρια η οικοδόμηση ενός δημοκρατικού Συντάγματος
Η Χιλή βρίσκεται επιτέλους σε τροχιά ξεριζώματος του πολιτικού συστήματος του Πινοτσέτ και μετάβασης σε μια πραγματική δημοκρατία ● Φεμινιστική, πολυεθνική και αποκεντρωμένη η Συντακτική Συνέλευση
Στα σωστά χέρια η οικοδόμηση ενός δημοκρατικού Συντάγματος
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Χιλή: Μπροστά η Αριστερά για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης
Ξεκάθαρο προβάδισμα συγκεντρώνουν τα κόμματα της Αριστεράς και ανεξάρτητοι υποψήφιοι για τη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευση που θα κληθεί να αναθεωρήσει σε βάθος το Σύνταγμα της Χιλής (κληροδότημα της...
Χιλή: Μπροστά η Αριστερά για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ανέβαλε ο Χιλιανός πρόεδρος τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση του Συντάγματος
Καθυστερήσεις στην ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της Χιλής, καθώς ο Σεμπαστιάν Πινιέρα αναβάλλει τις εκλογές επικαλούμενος την αύξηση των κρουσμάτων.
Ανέβαλε ο Χιλιανός πρόεδρος τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση του Συντάγματος
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Η Χιλή έτοιμη να συντρίψει το χουντικό εξάμβλωμα
Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά το τέλος της χούντας του Αογκούστο Πινοτσέτ, οι Χιλιάνοι οδεύουν στις κάλπες για να ψηφίσουν αν εγκρίνουν ή όχι την αλλαγή του Συντάγματος.
Η Χιλή έτοιμη να συντρίψει το χουντικό εξάμβλωμα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο λαός της Χιλής επέλεξε το σκοτάδι
Πικρή ήττα για τον αριστερό πρόεδρο Μπόριτς, την Συντακτική Εθνοσυνέλευση που εργαζόταν επί δύο χρόνια, συνιστά το εκκωφαντικό 62% που έλαβε το «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο λαός της Χιλής επέλεξε το σκοτάδι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας