• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 12.4°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 11.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.6°C / 3.4°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.2°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.7°C / 14.5°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  6 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 9.0°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.8°C / 10.4°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 11.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  86%
O νέος και ο απερχόμενος πρόεδρος / Αp photo

Ιστορική συνάντηση, επιτακτικές προκλήσεις στην Αργεντινή

 • A-
 • A+

Για πρώτη φορά ο νικητής και ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν σε μία διαδικασία ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας, μέσα από τη συνεργασία δύο ομάδων εργασίας από τις δύο πλευρές. Επίσης είναι η πρώτη φορά που ένας μη περονιστής πρόεδρος, ο νεοφιλελεύθερος Μαουρίσιο Μάκρι, δηλώνει διαθέσιμος να παραμείνει στο αξίωμα έως την λήξη της θητείας του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τον διάδοχό του, Αλβέρτο Φερνάντες.

Το πρώτο μέτρο στο οποίο συνέκλιναν οι απόψεις των δύο ανδρών ήταν η επιβολή περιορισμών στην αγορά συναλλάγματος: πλέον οι πολίτες της Αργεντινής δεν μπορούν να αγοράζουν περισσότερα από 200 δολάρια τον μήνα. Πριν τέσσερα χρόνια, ο Μάκρι είχε θέσει ως κύριο στόχο του να τερματίσει το όριο αγοράς που είχε θεσπίσει η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ. Τότε το δολάριο αγοραζόταν έναντι οκτώ πέσος, ενώ πλέον έχει καταλήξει να ανταλλάσσεται έναντι 70 πέσος.

Η συνάντηση θεωρείται ακόμη πιο σημαντική, διότι οι δύο άνδρες αλληλομισούνται. Στο βαθμό που ο Μάκρι έχει δηλώσει στο παρελθόν πως προτιμά να μιλά με την υποψήφια αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, παρά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, «διότι τουλάχιστον εκείνη είναι ειλικρινής». Μολαταύτα, η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας τους αναγκάζει να συνεργασθούν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των περονιστών, η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο της «Κάσα Ροσάδα» ήταν «εγκάρδια» και οι δύο ηγέτες θα κάνουν ό,τι καλύτερο για τη χώρα, όμως δεν θα υπάρξει «καμμία συγκυβέρνηση» και ο Μάκρι θα είναι υπεύθυνος έως ότου ο Φερνάντες αναλάβει την προεδρία, τον Δεκέμβριο. Της ομάδας συνεργασίας του Φερνάντες θα ηγείται ο 40χρονος Σαντιάγο Καφιέρο, πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης της περιφέρειας του Μπουένος Άιρες, που έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει από τον Δεκέμβριο ο νέος πρωθυπουργός.

Βέβαια, οι οικονομικές ομάδες εργασίας από τις δύο πλευρές ήδη από καιρό έχουν έλθει σε επαφή για να συντονίσουν τα βασικά σημεία της πολιτικής σε κρίσιμα ζητήματα. Όπως για την αξία του πέσο και τα αποθέματα σε συνάλλαγμα της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και τις σχέσεις με το ΔΝΤ. Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που στοχεύει να δρομολογήσει ο Φερνάντες είναι να επαναδιαπραγματευθεί το εξωτερικό χρέος της χώρας, που πρακτικά βρίσκεται σε χρεοκοπία.

Μία από τις άγνωστες παραμέτρους για την πολιτική του νέου προέδρου αφορά τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, που επί ενάμιση χρόνο μαστίζεται από την ύφεση και τον υψηλό πληθωρισμό (53,5%), την ώρα που η Αργεντινή δεν διαθέτει άλλες πηγές δανεισμού.

Μία άλλη από τις προκλήσεις που περιμένουν τον Φερνάντες είναι οι ασταθείς συνθήκες διαβίωσης σε μία κοινωνία όπου το 35,4% του πληθυσμού (ίσο με 15,9 εκατ.) διαβιώνει σε κατάσταση φτώχειας. Ένα στα δύο παιδιά κι έφηβοι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για μία αξιοπρεπή διαβίωση. Ο Φερνάντες έχει υποσχεθεί ότι θα καταπολεμήσει την πείνα, αυτήν την «ντροπή» που όπως είπε ο ίδιος μία χώρα που μπορεί να θρέψει 400 εκατ. ανθρώπους δεν μπορεί να δώσει τα απαραίτητα προς το ζην στον ίδιο της τον πληθυσμό.

Άλλους δύο στόχους που έχει θέσει ο νέος πρόεδρος είναι η συμμετοχή της Αργεντινής στην μάχη για την κλιματική αλλαγή, με μεγαλύτερη εκμετάλλευση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, που σήμερα καλύπτουν το 5,9% της ενεργειακής παραγωγής της χώρας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, στην συγκεκριμένη κρίσιμη οικονομική συγκυρία, ο Φερνάντες δεσμεύεται για την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, ιδίως αυτό στο Νεουκέν (νοτιοανατολικά). Επίσης σε υψηλή θέση στα σχέδιά του είναι η εκμετάλλευση του μεγάλου ορυκτού πλούτου και των μεταλλείων της χώρας.

Σε κοινωνικό επίπεδο, ο Φερνάντες έχει υποσχεθεί διεύρυνση του σεβασμού στα βασικά κοινωνικά δικαιώματα. Το φεμινιστικό κίνημα στην Αργεντινή δεν πρόκειται να περιμένει επί πολύ να υπάρξει μία κρατική πρωτοβουλία στο ζήτημα της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων, που είχε στο παρελθόν διχάσει τη χώρα. Επίσης, ο Φερνάντες υποσχέθηκε να εφαρμόσει μία σκληρή πολιτική για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, «έναν πόλεμο που έχει αποτύχει», σύμφωνα με εκείνον.

Ωστόσο, για να περάσει τα μέτρα του, ιδίως στον κοινωνικό τομέα, ο Φερνάντες θα χρειασθεί να πείσει τους 23 κυβερνήτες των περιφερειών της χώρας, που ασκούν μεγάλη επιρροή σε πολλούς βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Μπορεί ο νέος πρόεδρος να έχει δηλώσει πως θα «κυβερνήσει με όλους», όμως παραδοσιακά οι κυβερνήτες είναι διστακτικοί ως προς την εισαγωγή καινοτομιών, φοβούμενοι μήπως οι αλλαγές αυτές τους κοστίσουν τη δημοφιλία και κατά συνέπειαν την εκλογή στις κοινωνίες των περιφερειών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EF E, El Pais

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ευρεία νίκη Φερνάντες επί του Μάκρι στις προκριματικές εκλογές
H συμμαχία του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Αργεντινής, επικράτησε στις χθεσινές προκριματικές εκλογές του συνδυασμού του δεξιού προέδρου, ο οποίος παραδέχτηκε την καθαρή ήττα του.
Ευρεία νίκη Φερνάντες επί του Μάκρι στις προκριματικές εκλογές
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Αργεντινή: Τέλος εποχής
Με μια τεράστια συγκέντρωση στην φημισμένη Πλάσα ντε Μάγιο του Μπουένος Άιρες, αποχαιρέτησαν το βράδυ της Τετάρτης εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της την απελθούσα πλέον πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ, που...
Αργεντινή: Τέλος εποχής
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Ο Μαουρίτσιο Μάκρι είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής
Ο φιλελεύθερος Μαουρίτσιο Μάκρι είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από περίπου δύο τρίτα των εκλογικών κέντρων, είπε ο επικεφαλής της εκλογικής αρχής της χώρας, ενώ ο...
Ο Μαουρίτσιο Μάκρι είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Άνοιξαν οι κάλπες στην Αργεντινή
Άρχισε η εκλογική διαδικασία στην Αργεντινή, ο λαός της οποίας πρέπει ψηφίζοντας για πρόεδρο να κρίνει τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική και να πάρει απόφαση για το μέλλον. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία...
Άνοιξαν οι κάλπες στην Αργεντινή
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Μια πρωτιά... για κλάματα
Εκεί που οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν άνετο προβάδισμα, ο κυβερνητικός υποψήφιος Ντανιέλ Σιόλι αναδείχθηκε μεν πρώτος αλλά με διαφορά μόνο 2% από τον δεξιό αντίπαλό του, γεγονός που προαναγγέλλει μάχη σώμα με...
Μια πρωτιά... για κλάματα
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Το τέλος της εποχής Κίρτσνερ;
Τριάντα δύο εκατομμύρια Αργεντίνοι ψήφισαν χθες για την ανάδειξη προέδρου της Αργεντινής και για την ανανέωση του 50% των μελών της Βουλής και του ενός τρίτου της Γερουσίας, σε μια εκλογική αναμέτρηση που στην...
Το τέλος της εποχής Κίρτσνερ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας