Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους του Σαντιάγο και πολλών άλλων πόλεων της Χιλής, παρά τις υποσχέσεις του συντηρητικού προέδρου, Σεμπαστιάν Πινιέρα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων.
Πολλοί διαδηλωτές στην πρωτεύουσα ανέμιζαν την εθνική σημαία και φώναξαν μεταξύ άλλων ότι «η Χιλή ξύπνησε». Η αστυνομία απάντησε με ρίψεις δακρυγόνων αλλά και τη χρήση πυροβόλων όπλων. Παρόμοια επεισόδια επαναλήφθηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στα γενικευμένα επεισόδια που ξέσπασαν έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 4χρονο παιδί που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Κονσεψιόν, όταν ένας οδηγός σε κατάσταση μέθης έπεσε πάνω σε ομάδα διαδηλωτών.
Ένας άλλος άνθρωπος πέθανε, αφού δέχθηκε, σύμφωνα με τους οικείους του, χτυπήματα από αστυνομικούς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ροντρίγκο Ουμπίλα.
Εργατικά συνδικάτα πραγματοποίησαν απεργία για να πιέσουν την κυβέρνηση του Πινιέρα να δώσει εντολή να αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους και να αρχίσει διάλογο με κοινωνικές οργανώσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα στην προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης των αρχών, που έχουν συλλάβει 1.900 άτομα, ενώ 269 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πολλά σχολεία και πανεπιστήμια έμειναν, κλειστά, αρκετοί σταθμοί μετρό έκλεισαν, ενώ βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν. Δύο πολυκαταστήματα έγιναν στόχος εμπρηστικών επιθέσεων στην Αντοφαγκάστα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.
Ο πρόεδρος της χώρας, κάνοντας μια θεαματική αναστροφή από τις θέσεις που εξέφραζε τις προηγούμενες ημέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αυξηθεί η κατώτερη σύνταξη και ο κατώτερος μισθός, θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων και θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους πολίτες με τα πιο υψηλά εισοδήματα.
Όμως, πολλοί διαδηλωτές χθες χαρακτήριζαν με όρους όπως «φάρσα» τις εξαγγελίες του προέδρου. «Πιστεύουν ότι θα ηρεμήσει ο λαός έτσι; Όχι, δεν θα ηρεμήσει, αυτό θα συνεχιστεί, δεν θα μας κάνουν να σωπάσουμε», είπε η Χιμένα Γκουτιέρες, μια διαδηλώτρια στην πρωτεύουσα, όπου εξακολουθεί να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα.
Η αφορμή για το κίνημα διαμαρτυρίας ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο αλλά κεντρικό αίτημα έγινε το υψηλό κόστος ζωής και οι διευρυνόμενες ανισότητες στη χώρα με αποτέλεσμα η Χιλή να βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή της τελευταίας τριακονταετίας λόγω της έκρηξης της λαϊκής οργής.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ο στρατός βγήκε στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).
Τέλος, ο πάπας Φραγκίσκος παρενέβη απευθύνοντας έκκληση να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στη Χιλή και να αρχίσει διάλογος «για να βρεθούν λύσεις στην κρίση και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που τη δημιούργησαν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας