Μπορεί να πέρασε στα ψιλά εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, όμως η ομιλία του Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα ήταν από τις πλέον ανησυχητικές.
Εμμέσως πλην σαφώς ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε ότι είναι «λάθος» να θεωρείται ο Αμαζόνιος ως κληρονομιά της ανθρωπότητας, προσθέτοντας πως η άποψη ότι αποτελεί τον πνεύμονα της Γης είναι «εσφαλμένη αντίληψη».
Η Βραζιλία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και την άρνηση της κυβέρνησης να δράσει αποτελεσματικά, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής του Μπολσονάρο, ο οποίος ευνοεί την αποψίλωση του τεράστιου δάσους.
Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας πως η προσέγγισή του έχει οδηγήσει σε αύξηση των πυρκαγιών, ενώ έχω δώσει θάρρος σε κτηνοτρόφους και υλοτόμους να αποψιλώσουν τεράστιες εκτάσεις στον Αμαζόνιο.
Από την πλευρά του ο Μπολσονάρο απορρίπτει το πρόβλημα με τις πυρκαγιές και κάνει λόγο για «δημοσιογραφικές υπερβολές».
«Κάποιες χώρες αντί να βοηθούν, συμπεριφέρονται με ελάχιστο σεβασμό και με αποικιοκρατική αντίληψη» είπε από το βήμα του ΟΗΕ ο Ζαΐρ Μπολσονάρο για να προσθέσει «προσπάθησαν ακόμη και να αμφισβητήσουν το μεγαλύτερο αγαθό, την εδαφική μας ακεραιότητα και την ανεξαρτησία μας».
«Ορισμένοι εντός και εκτός Βραζιλίας επιμένουν να αντιμετωπίζουν τους ιθαγενείς μας ως πραγματικούς ανθρώπους των σπηλαίων» είπε κουνώντας το δάχτυλο σε όσους άσκησαν κριτική στην αδιαφορία που επέδειξε η κυβέρνησή του απέναντι στη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.
