Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη Βενεζουέλα κατήγγειλε «τρομοκρατική» επίθεση σε στρατιωτική βάση της χώρας από ενόπλους. Σύμφωνα με τον Διοσντάδο Καμπέγιο, σήμερα Κυριακή οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση και έγιναν αρκετές συλλήψεις.

Σύμφωνα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Χεσούς Σουάρες Τσούριο, κατά την επίθεση σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και ακόμη ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Όπως είπε, και οι δύο προέρχονται από την ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση.

Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση, δήλωσε:

«Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν μία τρομοκρατική επίθεση, παραστρατιωτική, μισθοφόρων, που χρηματοδοτήθηκε από τη δεξιά και τους συνεργάτες της, που χρηματοδοτήθηκε από την βορειο-αμερικανική αυτοκρατορία (ΗΠΑ) και ο ένας από αυτούς σκοτώθηκε, ένας άλλος τραυματίσθηκε σοβαρά».

Ωστόσο, δύο ώρες αργότερα, ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι δύο και έχουν συλληφθεί δέκα άτομα.

Σύμφωνα με τον Διοσντάδο Καμπέγιο, η αντίδραση των στρατιωτών της Βενεζουέλας ήταν άμεση και μέσα σε λίγη ώρα κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στη βάση της πόλης Βαλένσια στην Πολιτεία Καραμπότο.

Άλλος αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ελίας Χάουα, υποστήριξε ότι οι ένοπλοι ήταν «μισθοφόροι της αντιπολίτευσης».

«Αυτές οι επιθέσεις, που σχεδιάζονται από μυαλά σε ντελίριο στο Μαϊάμι, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και του μπολιβαριανού λαού», είπε.

Η ανακοίνωση του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος ήρθε λίγη ώρα αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο μια ομάδας ενόπλων, οι οποίοι φορούσαν στολές παραλλαγής και έφεραν πυροβόλα όπλα και δήλωσαν ότι ανακηρύσσουν «εξέγερση» στην Πολιτεία Καραμπότο.

Ένας άνδρας, ο οποίος παρουσιάστηκε με το όνομα Λοχαγός Χουάν Καγουαριπάνο, δήλωσε ότι κάθε στρατιωτική δύναμη που θα αρνηθεί να τους ακολουθήσει στην εξέγερση, θα ανακηρυχθεί στρατιωτικός στόχος.

Στη Βαλένσια ακολούθησε διαδήλωση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, οι οποίοι στήριξαν την «εξέγερση» στη στρατιωτική βάση, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Μαδούρο.

Ωστόσο, η διαδήλωση διαλύθηκε με επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά περίοδο πολιτικής και κοινωνική αστάθειας στη Βενεζουέλα, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του προέδρου Μαδούρο και την κυβέρνηση να μιλά για προσπάθεια πραξικοπήματος από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων που στιγματίστηκαν από πολύ σοβαρά και αιματηρά επεισόδια, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ίσως περισσότεροι από 100, και από τις δύο πλευρές, οι τραυματίες υπολογίζονται σε περίπου 2.000, ενώ έχουν γίνει και εκατοντάδες συλλήψεις.