Αύριο ψηφίζει η Βουλή της Βραζιλίας για τις κατηγορίες διαφθοράς κατά του προέδρου της χώρας, Μισέλ Τέμερ.
Εάν τα δύο τρίτα των βουλευτών εγκρίνουν την παραπομπή και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας συμφωνήσει, τότε ο Τέμερ θα τεθεί σε αργία για 180 ημέρες και στη συνέχεια θα περάσει από δίκη.
Μια τέτοια έκβαση, πάντως, δεν θεωρείται πιθανή καθώς ο Τέμερ έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους συμμάχους του.
Το τελευταίο κεφάλαιο στον πολιτικό αυτό εφιάλτη σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα απομακρύνουν τον πρόεδρο της χώρας από την εξουσία. Η πρώτη ήταν με την Ντίλμα Ρούσεφ.
Παρότι η παραπομπή του Τέμερ δεν θεωρείται από τους αναλυτές πιθανή, η εξουσία σίγουρα θα υπονομευτεί. Εάν δεν υπερψηφιστεί η πρόταση από τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, ο Τέμερ θα επιβιώσει πολιτικά μέχρι τις εκλογές του 2018, αλλά η σκιά της διαφθοράς θα ακολουθεί και αυτόν και την κυβέρνησή του.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, που ανέλαβε την εξουσία μετά την παραπομπή και εκδίωξη της Ρούσεφ (στην οποία πρωτοστάτησε), κατηγορείται και αυτός για υπόθεση δωροδοκίας. Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι αυτός και ένας σύμβουλός του είχαν συμφωνήσει σε δωροδοκία συνολικού ύψους 12 εκατ. δολαρίων για να παρέμβουν υπέρ ενός επιχειρηματία.
Με το ποσοστό δημοτικότητάς του να έχει βουλιάξει στο 5%, πολλοί πολίτες της χώρας αναρωτιούνται τώρα εάν η κυβέρνηση Τέμερ είναι τελικά πιο διεφθαρμένη από αυτήν της Ντίλμα Ρούσεφ, που ο ίδιος εξανάγκασε σε παραίτηση.
Έχοντας πλειοψηφία στο Κογκρέσο -σχολιάζει το Bloomberg- το ερώτημα δεν είναι εάν θα υπερψηφιστεί η παραπομπή του ή όχι, αλλά το πότε θα γίνει η ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Βουλής θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης μόνο εάν είναι παρόντες τουλάχιστον 342 από τους 513 βουλευτές. Τον ίδιο αριθμό ψήφων χρειάζεται και η αντιπολίτευση για να παραπέμψει σε δίκη τον πρόεδρο.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου 280 βουλευτές θα παραβρεθούν στην προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία και ο Τέμερ φρόντισε σε δείπνο με τους κυβερνητικούς βουλευτές την Κυριακή να απαιτήσει την ενότητα του κόμματος και τη στήριξή του από τους στενούς συμμάχους του.
Παρότι υπάρχει η πιθανότητα βουλευτές αντιπολιτευόμενων κομμάτων να μην παραβρεθούν στην διαδικασία, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει τον απαραίτητο αριθμό παρόντων για να συνεδριάσει αύριο η Βουλή.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το ραδιόφωνο CBN, οκτώ στους 10 Βραζιλιάνους θέλουν ο Τέμερ να περάσει από δίκη και το 73% πιστεύει ότι οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν την πρόταση δεν θα πρέπει να επανεκλεγούν.
