Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας έκαναν από κοινού έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στα προβλήματα της οικονομίας, αλλά και των συρράξεων στον κόσμο.
Από το Βερολίνο, στο οποίο βρίσκεται και συναντήθηκε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί «πρόβλημα» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως στον εμπορικό τομέα.
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συναντήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα στη Μάλτα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει για την ευρωπαϊκή ιδέα το Brexit.
Ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε:
«Ας μιλήσουμε πολύ ειλικρινά, υπάρχουν προβλήματα που θέτει η αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με τους κανόνες του εμπορίου, σε σχέση επίσης με αυτό που πρέπει να είναι η θέση μας για τη διευθέτηση των συρράξεων στον κόσμο».
Όπως τόνισε, «θα πρέπει βέβαια να μιλήσουμε με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού επελέγη από τους Αμερικανούς για να γίνει ο πρόεδρός τους, αλλά οφείλουμε επίσης να το κάνουμε από μία ευρωπαϊκή θέση και για την προώθηση των συμφερόντων και των αξιών μας».
Ωστόσο, εντόπισε προβλήματα και στος εσωτερικό της Ε.Ε., τα οποία συνέδεσε με την τρομοκρατία.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που απειλεί την Ευρώπη δεν προέρχεται μόνο από το εξωτερικό. Ερχεται επίσης από το εσωτερικό. Εννοώ την άνοδο των εξτρεμιστών που χρησιμοποιούν εξωτερικούς παράγοντες για να προκαλέσουν εσωτερική αναταραχή», πρόσθεσε.
Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της εξέφρασε με έμμεσο τρόπο την ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Διαπιστώνουμε ότι το παγκόσμιο πλαίσιο στο οποίο τοποθετούμαστε στον κόσμο μεταβάλλεται κατά ριζικό τρόπο και με ταχύτητα και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα προβλήματα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αυτό «αφορά τόσο την υπεράσπιση μίας ελεύθερης κοινωνίας, όπως και την υπεράσπιση του ελευθέρου εμπορίου», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως τόνισε, η Ευρώπη «αντιμετωπίζει μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις τις οποίες εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω της συνεργασίας… Χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη, κοινή προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι έχουμε επιτύχει και στις αξίες των φιλελεύθερων, δημοκρατιών μας».
