Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε αποκλεισμό «ανεπιθύμητων» δημοσιογράφων προχώρησε το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Γνωστοποίησε ότι δεν επιτρέπει να συμμετέχουν πολλά μεγάλα μέσα ενημέρωσης από εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της επικεφαλής του, Φράουκε Πίτρι, καθώς και της Μαρίν Λεπέν, προέδρου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας.

Το AfD αρνήθηκε να διαπιστεύσει δημοσιογράφους όλων των δημόσιων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων, των εφημερίδων Handelsblatt και Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς και των περιοδικών Der Spiegel και Compact, όπως επιβεβαίωσε σημαίνον στέλεχος του κόμματος, ο Μάρκους Πρέτσελ, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) τις οποίες αναμετέδωσε το δικό μας ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πρέτσελ, σύζυγός της Πίτρι, κατηγόρησε τα ΜΜΕ αυτά ότι επιδίδονται σε «τόσο κατευθυνόμενη κάλυψη» της δραστηριότητας του κόμματός του που μπορούν να γράψουν τα “σενάριά τους” και χωρίς άμεση πρόσβαση στη συνάντηση  που θα γίνει στο Κόμπλεντς (δυτική Γερμανία). Οι δημοσιογράφοι των συγκεκριμένων μέσων δεν θα μπορέσουν κατά συνέπεια να παρακολουθήσουν τις ομιλίες της Πίτρι, της Λεπέν ή του ολλανδού βουλευτή και ηγέτη του αντιισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), Χέερτ Βίλντερς, ενώπιον μερικών χιλιάδων προσώπων.

Ανοικτή όμως θα είναι η συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται να παραχωρηθεί μετά τις συναντήσεις και τις ομιλίες όπως είπε ο Πρέτσελ στο Γερμανικό Πρακτορείο. Ο αρχισυντάκτης του δικτύου ARD της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης κατήγγειλε τη «βαρύτατη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου», σημειώνοντας ότι αυτή η συνάντηση μεταξύ ηγετών ευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων έχει «μεγάλη σημασία» ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων και επιφυλάχθηκε για το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών της Γερμανίας, Φρανκ Ίμπεραλ, σημείωσε ότι «κόμματα που θέλουν να αναδιαμορφώσουν την κοινή γνώμη δεν μπορούν να αφήνουν τους δημοσιογράφους έξω από την πόρτα στις εκδηλώσεις τους».

Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή προκαλεί ένταση κι εντός του ίδιου του AfD, που συνεχίζει να μοιράζεται ανάμεσα σε μια εθνικιστική-συντηρητική πτέρυγα, της οποίας ηγείται το ζεύγος Πίτρι – Πρέτσελ, και σε ένα φιλελεύθερο-συντηρητικό ρεύμα, το οποίο αρνείται τον χαρακτηρισμό της άκρας δεξιάς. Ορισμένα από τα ηγετικά στελέχη της γερμανικής λαϊκιστικής δεξιάς καταγγέλλουν το FN και ειδικά τη γραμμή του όσον αφορά την οικονομική πολιτική: «Το FN είναι στην πραγματικότητα ένα σοσιαλιστικό κόμμα», απεφάνθη για παράδειγμα ο ηγέτης της οργάνωσης του AfD στο Βερολίνο, Γκέοργκ Πατσντέρσκι, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στη FAZ.