Οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις πέρασαν σε νέα φάση σκληρής αντιπαράθεσης, μετά και τις συλλήψεις στην Τουρκία βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε στο υπουργείο του στο Βερολίνο τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας και του επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας.
Να σημειωθεί πως εδώ και μήνες η Αγκυρα έχει ανακαλέσει τον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο για «διαβουλεύσεις», μετά την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «οι νυχτερινές συλλήψεις πολιτικών και βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP είναι για τον υπουργό Εξωτερικών μια περαιτέρω δραστική όξυνση της κατάστασης στην Τουρκία. Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Τουρκίας να αντιπαραταχθεί στην απειλή της τρομοκρατίας. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να φιμωθεί η αντιπολίτευση και να οδηγηθεί πίσω από τα σίδερα. Λόγω των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών είναι απαραίτητο να κάνουμε ξεκάθαρη τη θέση του Βερολίνου προς την τουρκική κυβέρνηση» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση ζήτησε από την Αγκυρα δίκαιη δίκη για τους συλληφθέντες συμπροέδρους και βουλευτές του HDP, ενώ η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας κάλεσε την Ε.Ε. να σταματήσει να συνεργάζεται με την Τουρκία.
Της κλιμάκωσης αυτής προηγήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τη Γερμανία «ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες αλλά και για τους γκιουλενιστές».
Οπως δήλωσε ο Ερντογάν, «η Γερμανία έχει γίνει το πιο σημαντικό λιμάνι για τρομοκρατικές ομάδες και αυτό θα γίνει μπούμερανγκ και θα την πλήξει».
Κατηγόρησε το Βερολίνο πως δεν εκδίδει -όπως έχει ζητήσει η Αγκυρα- πολίτες που ανήκουν στην οργάνωση του ιμάμη Γκιουλέν. Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι για χρόνια «παρέχει καταφύγιο σε κουρδικές οργανώσεις, όπως το PKK, αλλά και στην αριστερή οργάνωση DHKP-C».
Ως απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν κατανοεί όσα ανέφερε ο Ερντογάν για την κατάσταση ασφαλείας στη Γερμανία.
«Παρότι ευχόμαστε να υπάρχουν στενές και εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία, ας μην κρύβουμε τα λόγια μας. Από τη δική μας οπτική, υπάρχουν πολλοί λόγοι να ανησυχούμε ότι απειλείται στην Τουρκία η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της γνώμης. Η Γερμανία δεν πρόκειται να μείνει σιωπηλή» κατέληξε ο Σταϊνμάγερ.
