Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με το επιχείρημα ότι παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωβουλευτών, το νομικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  γνωμοδότησε κατά πρότασης που απαγόρευε στα μέλη του σώματος να έχουν «δεύτερη δουλειά» στη διάρκεια της θητείας τους. Ωφελημένοι, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, είναι 176 ευρωβουλευτές που έχουν κι άλλες «δραστηριότητες», πολλές εκ των οποίων είναι ασυμβίβαστες με τα καθήκοντα τους. 

Ο Γκι Φέρχοφσταντ, ηγέτης της ομάδας των Φιλελευθέρων (ALDE), είναι ένας από αυτούς που αμείβεται από μια «δεύτερη» δουλειά.

Ετσι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International), εκτός από τον μισθό του ευρωβουλευτή, ο Φέρχοφσταντ εισπράττει ακόμα τουλάχιστον 144.000 ευρώ τον χρόνο για τη δουλειά που κάνει στα διοικητικά συμβούλια του Ολλανδικού ασφαλιστικού fund APG και της βελγικής επενδυτικής Sofina.

Και φυσικά δεν είναι μόνος. Σύμφωνα με την οργάνωση, 176 ευρωβουλευτές έχουν εισόδημα από «εξωτερικές δραστηριότητες», παρόλο που μεταξύ αυτών είναι και επίσημα δημόσια αξιώματα, αλλά και εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Τριάντα δυο εξ αυτών -η πλειονότητα των οποίων ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στους Φιλελεύθερους- περιγράφοντας αυτή την παράλληλη απασχόληση αναφέρουν ότι το άλλο επάγγελμά τους είναι «δικηγόρος», «σύμβουλος» ή « ελεύθερος επαγγελματίας».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, ορισμένοι συνάδελφοι τους -αλλά και ΜΚΟ που επιδιώκουν να μειωθεί η επιρροή των λόμπι στις πολιτικές διαδικασίες- θεωρούν ότι αυτές οι… άλλες δραστηριότητες των ευρωβουλευτών είναι πιθανώς σε σύγκρουση με τις υποχρεώσεις τους στην Ευρωβουλή και πιέζουν, μάταια μέχρι τώρα, για να απαγορευτούν μέσω της αναμόρφωσης του «κανονισμού» του σώματος, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.  

Αλλα μέτρα και σταθμά

«Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν τις σχετικές περιπτώσεις Επιτρόπων», υπογραμμίζει ο  Daniel Freund της Διεθνούς Διαφάνειας, «ωστόσο για τους ίδιους τους ευρωβουλευτές δεν υπάρχουν προς το παρόν περιορισμοί… Στην πραγματικότητα, δεν απαγορεύεται να εργάζονται ως λομπίστες ενώ είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτές».

Πρόσφατη ήταν η περίπτωση του πρώην προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο που συγκέντρωσε τα πυρά ευρωβουλευτών, επειδή αποδέχθηκε διευθυντική θέση στην Goldman Sachs.

Η πρώην επίτροπος ανταγωνισμού Neelie Kroes, επίσης δέχθηκε επίθεση, επειδή αν και ανέφερε πριν τον διορισμό της το 2004, την απασχόληση της σε περισσότερες από 60 επιχειρήσεις, «ξέχασε» να δηλώσει ως όφειλε και την απασχόληση της στη διεύθυνση εταιρείας με την ονομασία Mint Holdings (αποκάλυψη που έγινε πρόσφατα με τη διαρροή των Panama Papers, μια υπόθεση που εξετάζεται από αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες).

Τον Ιούλιο, ο επίτροπος για το Κλίμα, Arias Cañete, κλήθηκε ενώπιον της Επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για να απαντήσει ερωτήσεις για τη συμμετοχή της συζύγου του σε μια εταιρεία-βιτρίνα με έδρα τον Παναμά.

Εκείνη την περίοδο ορισμένοι ευρωβουλευτές από την αριστερή πτέρυγα του σώματος ζήτησαν την παραίτηση του Cañete που εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε και την κατηγορία ότι προστάτευε άτομο που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς σχετικά με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ. 

Ως απάντηση στις απανωτές σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις, οι ευρωβουλευτές- μεταξύ αυτών το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι του Φέρχοφσταντ, κατέθεσαν πρόταση για να μειωθεί το επίδομα που παίρνουν οι επίτροποι μετά το τέλος της θητείας τους «μέχρι η Κομισιόν να εφαρμόσει ένα πιο αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς για τους επιτρόπους προκειμένου να αποτραπεί η σύγκρουση συμφερόντων και το φαινόμενο της λεγόμενης “περιστρεφόμενης πόρτας”».

Παρά τις μεγαλοστομίες ωστόσο, η Ευρωβουλή φαίνεται απρόθυμη να εφαρμόσει τα ίδια κριτήρια ηθικής και δεοντολογίας και στα του οίκου της.

«Η όποια απαγόρευση δραστηριοτήτων συγκρούεται με Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., καθώς η ελευθερία των ευρωβουλευτών να επιλέγουν απασχόληση και το δικαίωμα της ελευθερίας στην εργασία, καθώς και η ελευθερία του επιχειρείν θα περιοριστεί», υποστηρίζουν οι δικηγόροι σε εμπιστευτική γνωμοδότηση τους την περασμένη εβδομάδα, την οποία ζήτησε ο Σοσιαλιστής Ρίτσαρντ Κορμπέτ.

Παρότι δεν είναι δεσμευτικές τέτοιου είδους οι γνωμοδοτήσεις, η Ευρωβουλή σπανίως ψηφίζουν το αντίθετο από αυτό που συμβουλεύουν οι δικηγόροι του θεσμού.  

Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή θεσμικών υποθέσεων πρόκειται να αποφασίσει την τύχη 1.200 τροποποιήσεων, μεταξύ αυτών και τις προτάσεις για την δεύτερη εργασία των ευρωβουλευτών. Και παρότι εκεί μπορεί να μην υπερψηφιστεί, όσοι πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

«Μεσοπρόθεσμα αυτές οι προτάσεις έχουν θαφτεί», λέει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Sven Giegold, «ωστόσο μπορεί να προχωρήσουν μέσω νομοθεσίας. Θα ζητήσουμε και μια δεύτερη γνώμη διότι βρίσκω αυτή τη γνωμοδότηση μη πειστική».