Δεκάδες υποθέσεις βασανισμών και κακομεταχείρισης κρατουμένων, πολλών από τα πρόσωπα, που συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, και «γενικευμένου κλίματος φόβου» κατήγγειλε η Human Rights Watch.
Ξυλοδαρμοί, σεξουαλικές κακοποιήσεις, στέρηση ύπνου, απειλές για βιασμούς συμπεριλαμβάνονται στα 13 πιο σοβαρά συμβάντα, τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η HRW τονίζει ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε αρχικά για τρεις μήνες στη γειτονική χώρα και παραμένει σε ισχύ, δίνει «εν λευκώ εξουσιοδότηση» στις υπηρεσίες ασφαλείας να προβαίνουν σε καταχρήσεις.
Στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης παρατείνεται η διάρκεια της νόμιμης κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγοριών στις 30 ημέρες. Τα διατάγματα που υιοθετήθηκαν είχαν «αρνητικές επιπτώσεις για τις συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα» και γενικότερα για «τα δικαιώματα των κρατουμένων».
Στην 43σέλιδη έκθεση καταγράφονται συνεντεύξεις από 40 και πλέον πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, ιατροδικαστικών και πρώην κρατουμένων.
Ένας άνδρας, ο Εγιούπ Μπιριντζί, κατήγγειλε στην εισαγγελία της Αττάλειας ότι αστυνομικοί του κατάφεραν χτυπήματα «στα πέλματα των ποδιών», «στην κοιλιακή χώρα» κι απείλησαν να τον «ευνουχίσουν», όπως κατέγραψε η ΜΚΟ στην έκθεσή της.
Για τον Χιου Ουίλιαμσον, επικεφαλής της διεύθυνσης της HRW για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, με την «αναστολή των εγγυήσεων κατά των βασανιστηρίων, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε πρακτικά εν λευκώ εξουσιοδότηση στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου να βασανίζουν και να κακομεταχειρίζονται τους κρατουμένους κατά βούληση».
«Η απαγόρευση των βασανιστηρίων βάσει του διεθνούς δικαίου είναι απόλυτη και δεν μπορεί να αναστέλλεται ακόμη και σε περιόδους πολέμου ή εθνικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», υπενθυμίζεται στην έκθεση της HRW.
Σύμφωνα με την έκθεση, ένας αστυνομικός απείλησε έναν κρατούμενο λέγοντας: «λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, κανένας δεν θα νοιαστεί εάν σε σκοτώσω. Απλά θα πω ότι σε πυροβόλησα ενώ προσπαθούσες να αποδράσεις». Στο κείμενο προστίθεται πως την απειλή αυτή άκουσε συγγενής ενός άλλου κρατουμένου.
Η Διεθνής Αμνηστία είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι συγκέντρωσε «αξιόπιστες αποδείξεις» περί της διάπραξης βασανιστηρίων, καθώς και βιασμών, σε βάρος των προσώπων τα οποία τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο σχόλιο της τουρκικής κυβέρνησης για την έκθεση της HRW. Ένας αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης είχε χαρακτηρίσει «παράλογες» τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και διέψευσε κατηγορηματικά ότι διαπράχθηκαν βασανιστήρια.
Πάνω από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ.
Από την πλευρά του, ο Μπόζνταγ σε ανάρτησή του στο Twitter την Κυριακή υποστήριξε ότι δεν διαπράττονται βασανιστήρια ή κακομεταχείριση στις τουρκικές φυλακές και έκρινε ότι η τουρκική κυβέρνηση βάλλεται αδίκως, ενώ υποσχέθηκε πως θα δημιουργηθεί μια ειδική μονάδα για να ερευνώνται τέτοιες καταγγελίες.
