Να πείσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στην κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας επιδιώκει η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην καγκελάριο της Γερμανίας.
Αιτία εμφανίζεται να είναι ο ρόλος της Μόσχας στον πόλεμο στη Συρία. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα.
Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι εξετάζεται επίσης η επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην αεροπορική βιομηχανία της Ρωσίας και τομείς που σχετίζονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε τηλεφωνικά στην Μέρκελ ότι θα υποστήριζε μια πιο «σκληρή αντίδραση» αν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούσαν, σύμφωνα με τη FAS.
Όμως, φαίνεται δύσκολο να εξασφαλιστεί η συναίνεση των συγκυβερνούντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κλιμάκωση των κυρώσεων.
Το ζήτημα των κυρώσεων πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και εξαιτίας της υποστήριξης που κατήγγειλαν ότι προσέφερε η Μόσχα στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επιδρομή σε μια αυτοκινητοπομπή της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου τον περασμένο μήνα και οι ρωσικές ενέργειες στο Χαλέπι συνέτειναν σε αυτό. Η Ρωσία διαψεύδει ότι βομβάρδισε την αυτοκινητοπομπή, ενώ τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα λένε ότι βομβαρδίζουν μόνο «τρομοκράτες» στο Χαλέπι.
Και αύξηση των δαπανών για την άμυνα
Μεγάλη αύξηση των δαπανών για την άμυνα θέλει παράλληλα η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα χρόνια για να προσεγγίσει τον στόχο του NATO για τα κράτη μέλη του, που είναι να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Η Μέρκελ προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση χθες στο συνέδριο της νεολαίας του συντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται, χωρίς δεν προσδιόρισε πόσο θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας της.
Εξήγησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα της είπε ότι δεν μπορεί η Ουάσινγκτον να δαπανά 3,4% του αμερικανικού ΑΕΠ για την άμυνα και η Γερμανία μόλις 1,2%. «Για να φθάσουμε από το 1,2% στο 2%, χρειάζεται να τις αυξήσουμε κατά ένα μεγάλο ποσό», ανέφερε η Μέρκελ.
Για το 2016 ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας ανέρχεται σε 34,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 20 δισεκ. ευρώ και πλέον για να φτάσει το 2% του ΑΕΠ.
