Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ σε νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λoγαριασμό της Bild, ενώ η ίδια έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να ανατρέψει το εναντίον της σκηνικό και να αναχαιτίσει την ελεύθερη πτώση των ποσοστών της μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2017.

Μόλις 29,5% θα συγκέντρωναν Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστανοκοινωνιστές (CDU/CSU), εάν γίνονταν την επόμενη Κυριακή εθνικές εκλογές στη Γερμανία.

Αντίθετα, άνοδο παρουσιάζουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), το οποίο θα λάμβανε 22% (+1%), και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12% (+0,5%).

Οι Πράσινοι (Die Grünen) με ποσοστό 11%, παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 0,5%, όπως και το Γερμανικό Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 6,5% σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοσκόπηση.

Στάσιμη στο διόλου ευκαταφρόνητο 15% παραμένει η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Θυμίζουμε ότι το ξενοφοβικό κόμμα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές του Βερολίνου εδραίωσε την παρουσία του, ενώ το CDU με 18% σημείωσε το χειρότερο ποσοστό όλων των εποχών.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Insa σχολίασε στη γερμανική εφημερίδα ότι με τα στοιχεία της δημοσκόπησης «θα μπορούσαν να γίνουν διάφοροι κυβερνητικοί συνασπισμοί μετά τις εθνικές εκλογές».

«Η απόσταση μεταξύ CDU/CSU και SPD φθίνει» επισήμανε, επειδή ο νυν συνασπισμός μεταξύ τους θα είχε αθροιστικά μόλις 51,1%, αλλά και για ένα κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό δεν θα υπήρχε πλειοψηφία, αφού αθροιστικά τα τρία κόμματα (SPD-Die Linke-Die Gruenen) θα έφταναν σε ποσοστό μόνο 45%.

Άγνωστο είναι εάν οι τελικά οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα καταφέρουν να εισέλθουν αυτή τη φορά στη Βουλή (το όριο είναι 5%), ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν στα πιθανά μετεκλογικά σενάρια.