Οι δυο γίγαντες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης θα πρέπει να είναι ποινικά υπεύθυνοι ότι δεν διαγράφουν ρατσιστικά σχόλια που επισημαίνουν οι χρήστες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, σε μια ομοβροντία δηλώσεων κατά της αυξανόμενης δύναμης που έχουν αποκτήσει αυτές οι αμερικανικές επιχειρήσεις την εποχή της ψηφιακής οικονομίας.
Τα σχόλια του Χέικο Μαας αντανακλούν την ανησυχία που επικρατεί για την διάδοση του online ρατσιστικού μίσους στο Facebook.
Τα γερμανικά social media βρίθουν φραστικών επιθέσεων κατά των προσφύγων που ζουν στη χώρα, οι οποίες συχνά θυμίζουν την ρητορική των Ναζί κατά των Εβραίων.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Μαας τόνισε ότι όταν οργανισμοί αναφέρουν στο Facebook υβριστικά σχόλια, αυτά διαγράφονται «σχετικά γρήγορα».
Αλλά όταν έκαναν το ίδιο οι υπόλοιποι χρήστες, σχεδόν στις μισές περιπτώσεις το Facebook δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Ετσι το Βερολίνο σκέφτεται να αποδώσει νομικές ευθύνες στον αμερικάνικο κολοσσό για τέτοια υβριστικά σχόλια εφόσον δεν ενεργεί όταν λαμβάνει σχετικές αναφορές.
Οπως προειδοποίησε ο Μαας: «Αυτή η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από τα social media, που έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αποδείξουν ότι δεν χρειάζεται να τους το επιβάλουμε».
Το Facebook που έχει 29 εκατομμύρια χρήστες στη Γερμανία, λέει ότι απαγορεύει τη δημοσίευση περιεχομένου που θεωρείται απευθείας βλαβερό ή εμμέσως ικανό να προκαλέσει συναισθηματικά προβλήματα σε κάποιο χρήστη, όπως για παράδειγμα το bullying.
Υποστηρίζει δε ότι έχει καταφέρει να διαγράψει «την μεγάλη πλειοψηφία του περιεχομένου που παραβιάζει αυτά τα δεδομένα».
Σύμφωνα με τον Μαας ωστόσο εταιρείες που κερδίζουν «πολλά χρήματα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν και μια κοινωνική υποχρέωση: καμία εταιρεία δεν θα πρέπει να θέλει να χρησιμοποιείται η πλατφόρμα της για να διαπράττονται εγκλήματα».
Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για να αναγκάσει το Facebook και το Twitter να δημοσιεύουν ετήσιες αναφορές, αναγράφοντας πόσο παράπονα έχουν λάβει για παράνομη ρητορική μίσους και πώς τα διαχειρίστηκαν».
