Τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης, ύψους 11 εκατ. ευρώ, προς την Ελλάδα και την Ιταλία για το προσφυγικό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα χρήματα αυτά θα δοθούν από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (TEA) του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την υποστήριξη της θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τον Έλληνα επίτροπο, στην Ελληνική Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης χορηγούνται 7,3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υποδοχής, της ταυτοποίησης και για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα νησιά του Αιγαίου.
Επίσης, 500.000 ευρώ χορηγούνται για τη βελτίωση της σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο.
Με τα νέα αυτά ποσά, η έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα από τα ταμεία του χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης ανέρχεται στα 353 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, εκτός από τα ελληνικά αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση, τα οποία έπειτα από παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου εξετάζονται κατά προτεραιότητα, άλλα 509 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τη μετανάστευση και την ασφάλεια για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματός της για την περίοδο 2014-2020.
Εξ αυτών, 294,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και 214,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ).
