Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανθρωπιστικό και αμοιβαία επωφελές για την ενσωμάτωση Σύρων προσφύγων στην τουρκική κοινωνία και αγορά εργασίας ή πολιτικά και ψηφοθηρικά υπολογισμένο ώστε να γίνει όχημα στην υπηρεσία της υπέρμετρης προσωπικής φιλοδοξίας του;

Για το βαθύτερο κίνητρο του Ταγίπ Ερντογάν ο λόγος, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος -παρά τη θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων- επανήλθε χθες στα επίμαχα σχέδιά του για χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε κάποιους από τα 2,7 και πλέον εκατομμύρια Σύρων εκτοπισμένων που έχουν καταφύγει στη γείτονα. Οχι όμως σ’ όποιους κι όποιους.

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, δάσκαλοι – όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Και κάλεσε -εμμέσως πλην σαφώς- όσους Σύρους διαθέτουν διπλή υπηκοότητα να μη γυρίσουν στην πατρίδα τους όταν τελειώσει ο εμφύλιος, στα πρότυπα των Τούρκων εργατών «που πήγαν στη Γερμανία το 1963 χωρίς κανείς να τους ρωτήσει αν θα γυρνούσαν ή όχι».

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ξεκαθάριζε πως η χορήγηση υπηκοότητας δεν αφορά το σύνολο των Σύρων προσφύγων αλλά όσους θεωρούνται «χρήσιμοι» για τη χώρα και την οικονομία, έχουν πλούσια επαγγελματικά προσόντα, υψηλό μορφωτικό επίπεδο και «καθαρό μητρώο» από διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Haberturk», στα σχέδια που εκπονεί ήδη το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να ενταχθούν σταδιακά έως και 300.000 «εύποροι και μορφωμένοι» Σύροι πρόσφυγες, με δυνατότητα χορήγησης υπηκοότητας και σε μέλη των οικογενειών τους.

Πιθανότατα θα αρθεί το προαπαιτούμενο της πενταετούς παραμονής στην Τουρκία και -το σημαντικότερο- όσοι πολιτογραφηθούν Τούρκοι αναμένεται να έχουν δικαίωμα ψήφου μετά από έναν χρόνο.

Τόμπολα! Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης -από εντελώς διαφορετικό μετερίζι το καθένα- έχουν κατακεραυνώσει τη «λαϊκιστική» πρόθεση της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του AKP, καταγγέλλοντας λίγο-πολύ οργανωμένο σχέδιο προς άγραν… συριακών ψήφων, με πρόσχημα τις όψιμες ευαισθησίες περί ενσωμάτωσης και οφέλους για την οικονομία.

«Γι’ αυτούς που έφτασαν έχοντας μόνο ένα σακίδιο, ο Ερντογάν είναι ένας πατέρας που τους επέστρεψε την αξιοπρέπειά τους» επισημαίνει ο αναλυτής Αϊκάν Ερντεμίρ. Αν έχει δεδομένες τις ψήφους των πολιτογραφημένων Σύρων, «θα μπορούσε να πετύχει μια συντριπτική πλειοψηφία για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και/ή να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα» που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει, εκτιμά, και προσθέτει πως «η ανακοίνωση-σοκ του Ερντογάν προκάλεσε σημαντική αντίδραση κατά των προσφύγων και ξενοφοβική ρητορική».

Παράλληλα με τον κακό χαμό ρατσιστικών σχολίων στα social media, το Σάββατο ένας Σύρος ενήλικας κι ένας Τούρκος έφηβος σκοτώθηκαν έπειτα από άγριο καυγά ανάμεσα σε ομάδες ομοεθνών τους στην κεντρική επαρχία του Ικονίου.

Στη δε νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα, κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την απομάκρυνση των προσφύγων που ζουν εκεί, μετά από επίθεση με μαχαίρι για την κλοπή κινητού σε νεαρό Τούρκο, την οποία απέδωσαν σε τέσσερις Σύρους.

Ο θανάσιμος πυροβολισμός, πάντως, τριών αστυνομικών από 17χρονο Τούρκο, ο οποίος τελικά αυτοκτόνησε την Κυριακή στη Σανλιούρφα, δεν είχε τρομοκρατικά κίνητρα αλλά αποδίδεται στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο αυτόχειρας, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.