Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δώδεκα άνθρωποι οι οποίοι φέρεται ότι σχεδίαζαν νέες επιθέσεις συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες χθες και σήμερα σε εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία σε περίπου 40 κατοικίες στο Βέλγιο, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρει ότι συνολικά 40 άνθρωποι προσήχθησαν μετά τις εφόδους της αστυνομίας.

Οι έφοδοι στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών (στους δήμους Βρυξελλών, Μολενμπέκ, Σάερμπεκ, Άντερλεχτ, Κοέκελμπεργκ, Μπερσέμ-Σεντ-Αγκάτ, Εβέρ, Φορέστ, Βατερμάελ-Μπόιτσφορτ, Γκανσχόρεν), στη Φλάνδρα (Ζαβεντέμ, Νινόβ, Βεμέλ) και στη Βαλονία (Φλερίς, Τιμπίζ και Λιέγη).

«Σαράντα πρόσωπα προσήχθησαν και 12 από αυτά στερήθηκαν την ελευθερία τους. Ο ανακριτής θα αποφασίσει τις επόμενες ώρες για την ενδεχόμενη κράτηση ή την απελευθέρωσή τους», αναφέρει η εισαγγελία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στοιχεία, «που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της προανάκρισης, απαιτούσαν την άμεση επέμβαση», ωστόσο δεν παρείχε διευκρινίσεις για το ποιες ήταν οι πληροφορίες αυτές.

Οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε 152 γκαράζ, αλλά μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν «όπλα ή εκρηκτικά», σύμφωνα όσα έγιναν γνωστά.

«Όσον αφορά τα αντικείμενα που έφεραν και την ταυτότητα των συλληφθέντων, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες αυτή την ώρα», πρόσθεσε η εισαγγελία, ενώ τόνισε πως «η προανάκριση συνεχίζεται».

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι έχουν εκφρστεό φόβοι ότι πιθανοι στόχοι των συλληφθέντων να ήταν οι ανοιχτοί χώροι όπου επρόκειτο να συγκεντρωθούν οι Βέλγοι για να δουν τον σημερινό αγώνα της εθνικής τους ομάδας με την Ιρλανδία, στο πλαίσιο του Euro 2016.

Ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πιθανότητα αυτή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κόεν Γκουνς δήλωσε «πολύ ευτυχής που οι οι υπηρεσίες μας αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά με τον καλύτερο τρόπο».

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τους 32 νεκρούς, το Βέλγιο βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό για ενδεχόμενη νέα τρομοκρατική επίθεση.

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα», είπε ο Γιαν Γιαμπόν, υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου. «Παραμένουμε σε τρομοκρατικό συναγερμό βαθμού 3 και χθες είχαμε μια πολύ επιτυχή ενέργεια».

Αυξημένη επιφυλακή

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει «σε αυξημένη επιφυλακή ώρα με την ώρα», τονίζοντας ότι η τρομοκρατική απειλή «είνα δυνατή και πιθανή».

Όπως τόνισε, μη δίνοντας περαιτέρω πληροφορίες για τη φύση της απειλής, «τις επόμενες ώρες κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει ναλάβουμε αυξημένα μέτρα ασφαλείας».