Μια σειρά δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελευταία αυτήν της εφημερίδας The Times.
Η δημοσκόπηση της YouGov, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Times, φέρνει το 44% των ερωτηθέντων θέλει η Βρετανία να μείνει στην Ε.Ε. έναντι 40% που θέλει την έξοδο της χώρας.
Παρότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το προβάδισμα των φιλο-ευρωπαϊστών αποδίδεται σε αλλαγή στη μεθοδολογία της εταιρείας δημοσκοπήσεων, υπάρχει διαφορά της τάξης του 2% υπέρ του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, έναντι του περασμένου μήνα.
Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη των Times, Σαμ Κόουτς, η δημοσκόπηση αυτή ήταν η πρώτη που διεξήχθη με μια αλλαγή μεθόδου μέτρησης, η οποία είχε στόχο να αντιμετωπίσει το θέμα της υπερ-εκπροσώπησης στο δείγμα των υποστηρικτών του UK Indepedence Party (UKIP/ Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου), το οποίο θέλει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Χωρίς την αλλαγή, η δημοσκόπηση θα έδινε προβάδισμα τριών μονάδων στο στρατόπεδο υπέρ του Brexit.
Πάντως, άλλες δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών έδωσαν θετικά μηνύματα υπέρ της παραμονής, όσον αφορά το εν δυνάμει αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23η Ιουνίου.
Δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη τηλεφωνικά από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ORB έδωσε στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα 15 μονάδων.
Η ICM, που έδωσε στη δημοσιότητα δύο δημοσκοπήσεις τη Δευτέρα, παρουσίασε μικτά αποτελέσματα.
Μια τηλεφωνική έρευνα, που έδωσε προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., και μια διαδικτυακή, που έδωσε το προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της εξόδου της χώρας.
Σχέδια για ανασχηματισμό
Στο μεταξύ, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς σειρά υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης έχουν πάρει θέση υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός Κάμερον τους κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν τη θέση τους και την ελευθερία που απολαμβάνουν στην έκφραση της γνώμης τους για να προωθήσουν το Brexit. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει ανασχηματισμό με αλλαγές σε αρκετά υπουργεία.
Μεταξύ των υπό αποπομπή αναφέρονται ο υπουργός Πολιτισμού Τζον Γουίτινγκντεϊλ, η υπουργός Εργασίας Πρίτι Πατέλ, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Πένι Μορντόντ.
Θα παραμείνουν όσοι τηρούν ουδέτερη στάση, έστω και αν διαφωνούν από την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
