Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

H ιταλική Bουλή έδωσε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι με 369 «ναι», 193 «όχι» και 2 αποχές.

Ως γνωστόν, η ψηφοφορία αυτή ήταν συνδεδεμένη, με πρωτοβουλία του ίδιου του Ιταλού πρωθυπουργού, με την τελική έγκριση του νόμου για την υιοθέτηση των συμφώνων συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Παρά το ότι η Ιταλία είναι η τελευταία χώρα της Δυτικής Ευρώπης στην οποία τυγχάνει επίσημης αναγνώρισης ένα αυτονόητο δικαίωμα, η πολιτική σύγκρουση δείχνει ότι δεν έχει τελειώσει.

Ο συγκεκριμένος νόμος εγγυάται ίδια δικαιώματα με εκείνα του πολιτικού γάμου, με μόνη εξαίρεση εκείνο στην υιοθεσία.

Αρχικά, το σχέδιο νόμου επέτρεπε και την υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου, αλλά μετά τις αντιδράσεις της Νέας Κεντροδεξιάς, η οποία μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, το σημείο αυτό αφαιρέθηκε, με την υπόσχεση να συμπεριληφθεί σε μελλοντικό νόμο.

Πρόκειται για ουσιαστικό κενό, αλλά η Δικαιοσύνη έχει ήδη αρχίσει να το καλύπτει με αποφάσεις που επιτρέπουν, ακριβώς, την υιοθέτηση των παιδιών του συντρόφου από το έτερον ήμισυ του ζευγαριού.

Ο Ρέντσι πανηγύρισε, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα» και υπενθυμίζοντας ότι η προσφυγή στην ψήφο εμπιστοσύνης κρίθηκε αναγκαία για να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Τα μέλη των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς έξω από το μέγαρο της Βουλής, στην πλατεία Μοντετσιτόριο, με τις πολύχρωμες σημαίες του «ουράνιου τόξου» και τη βούληση να επωφεληθούν αμέσως χιλιάδες πολίτες του νέου δικαιώματος που τους προσφέρει ο νόμος.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στην Ιταλία, στην πορεία του ετήσιου Gay Pride συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και πως το μεγαλύτερο θερινό ραντεβού διασκέδασης, αλλά και παρουσίασης βιβλίων και προβολής ταινιών ονομάζεται Gay Village.

Παρά ταύτα, όπως είπαμε, οι αντιδράσεις δεν λείπουν.

Οι καθολικοί επίσκοποι εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στην επιλογή να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, «θωρακίζοντας» ουσιαστικά τον νόμο.

Οι δε συντηρητικές και καθολικές οργανώσεις, που διαδήλωσαν τους περασμένους μήνες κατά του νόμου, έκαναν γνωστό ότι θα συλλέξουν υπογραφές για να προκηρυχθεί ακυρωτικό δημοψήφισμα, ενώ έστειλαν κι ένα είδος «προειδοποιητικού μηνύματος» στον Ρέντσι: Είπαν ότι «θα θυμηθούν την επιλογή του αυτή» τον Οκτώβριο, όταν οι Ιταλοί θα πρέπει να ψηφίσουν, σε άλλο δημοψήφισμα, υπέρ ή κατά των θεσμικών αλλαγών που ενέκρινε η κυβέρνηση.

Η πιο ακραία αντίδραση έφτασε, δε, από τον επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κάλεσε τους δημάρχους του να μην υπογράψουν σύμφωνα συμβίωσης.

Και το ίδιο ακριβώς υποσχέθηκε και ο Αλφιο Μαρκίνι, υποψήφιος τον οποίο στηρίζει ο Μπερλουσκόνι για τον Δήμο της Ρώμης. Ο αγώνας, λοιπόν, φυσικά και συνεχίζεται…