Σχεδόν έξι εβδομάδες πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. –με το εκλογικό σώμα να παραμένει διχασμένο βάσει δημοσκοπήσεων– βγήκαν τα μαχαίρια στους κυβερνώντες –και εξίσου διχασμένους– Τόρις, εντείνοντας το χάσμα και τις εσωτερικές αντιφάσεις για το μείζον ζήτημα εντός του Συντηρητικού Κόμματος.
Ως de facto επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του «Ναι», ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε χθεσινή ομιλία του άφησε πρώτη φορά κατά μέρος τα οικονομικά επιχειρήματα κατά του Brexit, ξεδιπλώνοντας τις «μεγάλες, τολμηρές και πατριωτικές» θέσεις του υπέρ της βρετανικής παραμονής στην Ενωση.
«Ο απομονωτισμός ουδέποτε εξυπηρέτησε αυτή τη χώρα» υπογράμμισε, επικαλούμενος τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Και μετά πέρασε στο… παρασύνθημα για τις δεινές επιπτώσεις ενός Brexit στην εθνική ασφάλεια της Βρετανίας, θυμίζοντας με νόημα πως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε πριν από μόλις 70 χρόνια.
«Μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην ήπειρό μας είναι διασφαλισμένες πέραν πάσης αμφιβολίας; Αξίζει να πάρουμε αυτό το ρίσκο; Δεν θα ήμουν ποτέ τόσο απερίσκεπτος ώστε να κάνω αυτή την υπόθεση» προειδοποίησε ο Κάμερον, επισείοντας τους κινδύνους «της προσφάτως πολεμοχαρούς Ρωσίας, της ανόδου του “Ισλαμικού κράτους” στην Ανατολή και της μεταναστευτικής κρίσης στον Νότο».
Η έξοδος από την Ε.Ε., κατέληξε, θα ήταν μια «αξιοθρήνητη πράξη εθνικής υπαναχώρησης».
Καταστροφολογία
«Μπούρδες!» αναφώνησε στη δική του ομιλία ο εκκεντρικός –πρώην πια δήμαρχος του Λονδίνου– Μπόρις Τζόνσον, ηγετικό στέλεχος των Τόρις και δελφίνος του Κάμερον, που τάχθηκε φανατικά υπέρ του Brexit μαζί με πρωτοκλασάτους βουλευτές και εν ενεργεία υπουργούς.
«Δεν νομίζω πως ο πρωθυπουργός μπορεί στα σοβαρά να πιστεύει ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα πυροδοτούσε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δεδομένου πως ήταν προετοιμασμένος μέχρι πριν από λίγους μήνες να καλέσει τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ της εξόδου σε περίπτωση αποτυχίας μιας ουσιωδώς μεταρρυθμισμένης Ε.Ε.», επιτέθηκε στον Κάμερον ο Τζόνσον, κατηγορώντας τον για καταστροφολογία και εκφοβισμό των ψηφοφόρων αλλά και «πλήρη αποτυχία» στις διαπραγματεύσεις του με τις Βρυξέλλες.
Αποδόμησε, δε, τις «πατριωτικές» πρωθυπουργικές θέσεις με το επιχείρημα της ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας της Βρετανίας από μια αντιδημοκρατική και ολοένα πιο παρεμβατική Ενωση.
Κι έπαιξε βέβαια το «χαρτί» της πάγιας εξαγγελίας Κάμερον για δραστικό περιορισμό της μετανάστευσης – στόχος ανέφικτος, όπως τόνισε, χωρίς επιστροφή του ελέγχου των συνόρων σε βρετανικά χέρια.
Μέσα σ’ αυτό το πολωτικό κλίμα, τα τελευταία γκάλοπ είναι αντικρουόμενα.
Σε δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του δικτύου ITV, οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. προηγούνται με 42% έναντι 40% υπέρ της εξόδου, 13% δεν ξέρουν/δεν απαντούν και 6% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Αντίθετα, η εβδομαδιαία σφυγμομέτρηση της εταιρείας ICM εμφανίζει το «Οχι» να προηγείται με 46% (μία ποσοστιαία μονάδα πάνω συγκριτικά με τις 3 Μαΐου), το «Ναι» σταθερό στο 44%, όπως και το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 11%.
