Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την παραίτησή του πρόκειται να υποβάλει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω αφόρητων πιέσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. 

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας. Την Τρίτη 12 Απριλίου θα υποβάλω την παραίτησή μου στο κοινοβούλιο. Η απόφασή μου βασίζεται σε αρκετούς λόγους, όπως μεταξύ άλλων η πολιτική κρίση στην κυβέρνηση που έχει ξεσπάσει τεχνητά», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με την ουκρανική τηλεόραση και το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.

Ο Γιατσενιούκ ζήτησε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης άμεσα, προκειμένου -όπως είπε- να αποφευχθεί η πιθανότητα αποσταθεροποίησης, εν μέσω πολέμου. Τον Γιατσενιούκ αναμένεται να αντικαταστήσει προσωρινά ο πρόεδρος τη Βουλής. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, είχε ζητήσει από τον Γιατσενιούκ να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απραξία. 

Σημειώνεται ότι ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει. Την ίδια ώρα, το Κίεβο δεν έχει κατάφερε να πληρώσει τα 3,75 δισ. που χρωστούσε στη Ρωσία, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι υποβάλει μήνυση.  

Η απραξία και οι καθυστερήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν οδηγήσει το ΔΝΤ να απειλεί πως δεν θα καταβάλει τη βοήθεια που έχει ανάγκη η χώρα.