Ασκώντας σκληρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για μη σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων των αμάχων στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ρά’αντ Αλ Χουσέιν, κάλεσε σήμερα τις τουρκικές αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό με τους πυροβολισμούς άοπλων ανθρώπων πριν από δέκα ημέρες στην πόλη Τσιζρέ.
«Καλώ σήμερα τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των αμάχων κατά τις επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγουν και να διερευνήσουν γρήγορα τις πληροφορίες για πυροβολισμούς εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων στη νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ έπειτα από την προβολή συγκλονιστικών πλάνων βίντεο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Ζέιντ Ρά’αντ Αλ Χουσέιν σε συνέντευξη Τύπου.
Επρόκειτο για μια ομάδα, η οποία περιελάμβανε δύο πολιτικούς της αντιπολίτευσης, η οποία δέχθηκε πυρά την ώρα που διέσωζε τραυματίες από προηγούμενες συγκρούσεις.
Όπως δείχνουν τα πλάνα, στο περιστατικό της 20ής Ιανουαρίου, ένας άνδρας και μία γυναίκα που κρατούν λευκές σημαίες σπρώχνουν ένα κάρο, το οποίο πιθανόν μεταφέρει πτώματα, σε έναν δρόμο, παρακολουθούμενοι από ένα τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα.
«Καθώς φθάνουν στην άλλη πλευρά, ανακόπτονται προφανώς με καταιγισμό πυρών», λέει ο Ζέιντ. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, μάλιστα, εξέφρασε ανησυχία διότι ο εικονολήπτης, ο οποίος τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να συλληφθεί στο πλαίσιο της «καταστολής των μέσων ενημέρωσης», που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση.
«Η κινηματογράφηση μιας θηριωδίας δεν είναι έγκλημα, όμως ο πυροβολισμός άοπλων πολιτών κατά πάσα βεβαιότητα είναι», είπε με έμφαση.
Ο Ζέιντ Ρά’αντ Αλ Χουσέιν είπε επίσης πως οι τουρκικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι 205 μέλη της τουρκικής αστυνομίας, της χωροφυλακής και του στρατού έχουν σκοτωθεί από τις 20 Ιουλίου έως τις 28 Δεκεμβρίου του 2015.
Ανησυχία και για τις διώξεις δημοσιογράφων
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη δίωξη των Τούρκων δημοσιογράφων, του διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, Τσαν Ντουντάρ, και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ, για τη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση Ερντογάν.
«Κανείς δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει ποινές ισοβίων, όπως στις περιπτώσεις του Τσαν Ντουντάρ και του Ερντέμ Γκιουλ, εξαιτίας ενός άρθρου ή άρθρων που έγραψαν. Δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να συλλαμβάνονται, να κρατούνται ή να διώκονται για τη νόμιμη και ειρηνική άσκηση του επαγγέλματός τους», είπε ο Ζέιντ.
