Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Μπόντο Ράμελο, επικεφαλής της Κ.Ο. του Die Linke στη Θουριγγία και διαφαινόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου, αναμένεται να λάβει την ψήφο των βουλευτών του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων στις 5 Δεκεμβρίου.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Γκέρο Νόιγκεμπάουερ, Βερολινέζο πανεπιστημιακό που μίλησε στους «Financial Times», μπορεί να «βγάλει από τη σκιά του παρελθόντος το κόμμα του», αλλά και να «δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο για μελλοντικές “αριστερίζουσες” κυβερνήσεις». Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ήδη κινητοποιεί τους πολιτικούς αντιπάλους της Αριστεράς σε όλα τα επίπεδα.

Το «παρελθόν» του Die Linke και οι κατηγορίες για τον ρόλο στελεχών του την εποχή της Ανατολικής Γερμανίας έχουν γίνει άλλωστε ουκ ολίγες φορές αντικείμενο προπαγάνδας από Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Δεν είναι λίγα τα ιστορικά στελέχη του, όπως ο Γκέγκορ Γκίζι ή ο Λόταρ Μπίσκι, που κατηγορήθηκαν ότι υπήρξαν στελέχη του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενότητας και πράκτορες της Στάζι. Ωστόσο, τίποτε ποτέ δεν αποδείχτηκε.

Στο ίδιο κλίμα κινούνταν και οι καταγγελίες για τον Μπόντο Ράμελο, ο οποίος όμως μετακόμισε στην Ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του Τείχους. Οι «σκιές» αυτές επανέρχονται τώρα, καθώς χθες πολλές γερμανικές εφημερίδες επανέφεραν τα ίδια σενάρια με αφορμή μια δήλωση στην εφημερίδα «Neues Deutschland», στην οποία πρότεινε μεταξύ άλλων την «άρση της απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, την αποκατάσταση όσων έπεσαν θύματα αυτής της απαγόρευσης», αλλά και την «αύξηση της αποζημίωσης όσων φυλακίστηκαν στα κρατητήρια της Στάζι».

Είναι αθώα αυτή η επαναφορά των σχετικών σεναρίων; Ουδείς μπορεί να πει «ναι», αν υπολογίσει τα έτερα σενάρια που φέρνουν τους Χριστιανοδημοκράτες να κατεβάζουν αντίπαλο υποψήφιο πρωθυπουργό στο τοπικό Κοινοβούλιο της Θουριγγίας. Υπολογίζουν, μάλιστα, να «αποσπάσουν» δυσαρεστημένους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, ενώ κρίνεται αναγκαία η στήριξη των βουλευτών του «εχθρικού» AfD. Το τελευταίο, πάντως, δήλωσε επισήμως ότι μπορεί να αποστρέφεται την πολιτική της Μέρκελ, ωστόσο στη Θουριγγία θα στηρίξει τον υποψήφιο της CDU, ώστε να μην έρθει στην εξουσία η Αριστερά.